UPDATE: Retrospectiva unui sezon eşuat: Mihalache, premiantul echipei

marți, 18 iunie 2019, 01:43
25 MIN
 UPDATE: Retrospectiva unui  sezon eşuat: Mihalache, premiantul echipei

 

Politehnica Iaşi şi-a propus, succesiv, patru obiective pe parcursul campionatului 2018-2019: cupele europene, calificarea în play-off, câştigarea play-out-ului, clasarea pe locul IX. Toate ţintele au fost ratate. Dezastrul sportiv este completat de cel financiar

 

Sezonul 2018-2019 al Ligii I de fotbal a fost unul pe care Politehnica Iaşi ar trebui să-l uite cât mai repede. Amatorismul şi erorile grave făcute pe parcursul unui campionat pigmentat din plin de minciuni şi scandaluri au făcut ca echipa ieşeană să rateze toate obiectivele propuse. După eşecul obţinerii calificării în play-off şi a vizei de Europa, ştacheta a fost coborâtă la câştigarea play-out-ului. Când şi această ţintă a fost compromisă, s-a anunţat urmărirea locului IX. Şi acesta s-a dovedit prea îndrăzneţ! Până la urmă, Poli a încheiat pe poziţia a X-a, rezultat pe care principalul artizan al

ratării sezonului, antrenorul Flavius Stoican, l-a prezentat a fi drept o performanţă.

Principalele cauze ale neîndeplinirii tuturor obiectivelor este organizarea banchetului de iarnă înaintea ultimului meci oficial din 2018 şi inconştienta cedare din 2019 a golgeterilor Flores şi Cristea. Ratarea sportivă a fost completată de alte efecte dezastruoase: sporirea consistentă a datoriilor, care sunt de circa 1,7 milioane euro, cu aproape un milion mai mult faţă de vara trecută şi prăbuşirea dramatică a numărului de spectatori de la meciurile de pe teren propriu, în Copou urcând la ultimele partide nici 500 de spectatori.

 

Verdict: vinovaţi!

 

Nu doar Stoican este vinovat de acest declin dramatic al fotbalului ieşean, ci şi cei care i-au dat mână liberă în conducerea clubului: fostul director general Horia Sabo (care a condus clubul din vara lui 2018 până aproape de finalul anului trecut, când a fost tras pe linie moartă) şi preşedintele executiv Adrian Ambrosie, care a preluat puterea după mazilirea lui Sabo. Nu trebuie cauţionat nici primarul Iaşului, Mihai Chirica, cel care a girat tot ceea ce s-a întâmplat la club, de la semnarea, vara trecută, a contractului de asociere cu Sabo şi terminând cu lăsarea clubului pe mâna partenerilor săi de chef, Ambrosie şi Stoican, care-şi demonstraseră limitele anul trecut. Atunci când, după o calificare norocoasă în play-off, Poli a obţinut o singură victorie în faza a doua a campionatului.

În cele ce urmează, vom prezenta câte zece dintre cele mai importante erori comise de cei trei capi ai clubului ieşean: antrenorul care a sărit dintr-o barcă în alta, i-a dominat pe toţi şi a condus clubul, “investitorul” şi “patronul” clubului.

 

 

Flavius Stoican

1). Nu a implantat în echipă jucători cu CV-uri interesante (exemplu: Mimoun), pentru că erau transferaţi de directorul sportiv din prima parte a campionatului, Tibor Selymes, cu care a fost în conflict, toţi fotbaliştii neaduşi de antrenor primind şanse mult mai reduse decât favoriţii săi; 2). organizat banchetul de iarnă înaintea meciului cu FC Voluntari, Poli pierzând două puncte importante în duelul cu “lanterna”; 3). A dus o politică ciudată de efectiv. De pildă, vara trecută nu l-a luat pe Kizito în cantonament, apoi l-a titularizat în startul sezonului. În iarnă a gândit cedările lui Cristea şi Flores, principala cauză a parcursului extrem de slab din 2019; 4). La fel ca iarna trecută, când i-a transferat pe Mihăescu, Zaharia, Gavrilă şi Sadik, a ratat mai toate achiziţiile. Aduşi vara trecută, Petre, Gallego şi Rus au dezamăgit crunt. Dezastrul a continuat în iarnă. Gardoş şi Burlacu, împrumutaţi câteva luni contra cedării definitive a lui Cristea, au tras echipa în jos, la fel ca Garros, Teixeira şi Semedo. Nascimento şi Miño, aduşi pentru o scurtă perioadă, nu au rupt nici ei gura târgului; 5). A adus mult subiectivism în modul de alcătuire a vestiarului, în care au stat finul Mihăescu, prietenul fiicei sale, Burlacu, fiul unui amic bun, Florentin Petre, sau mulţi alţi jucători pe care-i simpatizează. I-a scos din ritm pe ieşenii Chelaru şi Panţîru, preferând să le acorde credit jucătorilor under 21 pe care-i agrea (Petre, Burlacu), precum şi pe alţi fotbalişti care erau în concurenţă cu favoriţi de-ai săi. Cel mai bun exemplu a fost Bosoi, tras în linia a doua pentru a le face loc şterşilor Gallego şi Rus; 6). A adus în club şi alte persoane plătite fără să-şi facă treaba; 7). A comis multe erori tactice în meciuri importante şi a făcut schimbări ciudate; 8). A avut multiple ieşiri declarative care l-au descalificat şi au aruncat o lumină urâtă asupra Politehnicii. A folosit un limbaj suburban inclusiv la conferinţele de presă organizate de clubul din “capitala culturii”; 9). A vulnerabilizat clubul după ce i-a atacat virulent pe toţi cei care au îndrăznit să semnaleze gafele uriaşe, inclusiv persoane alese de ieşeni pentru a-i reprezenta în Consiliul Local; 10). S-a compromis prin comportamentul avut în intimitate, după ce imaginile au ajuns publice. A cântat manele şi a luat bani de la jucători la banchetul din iarnă. Faptul că a preferat să petreacă la o aniversare a lui Ambrosie în ziua în care naşul şi binefăcătorul său, Ilie Balaci, a fost înmormântat, i-a adus multe critici. Modul în care s-a comportat la ultima apariţie publică, atunci când a pozat în singurul profesionist din fotbalul ieşean, a completat perfect profilul olteanului care nu a avut, ca antrenor, nicio performanţă notabilă în carieră.

 

Horia Sabo

1). A angajat cinci persoane noi la club. Angajaţii noi, între care şi tatăl lui, au primit retribuţii consistente, fără a avea rezultate importante. Deşi din echipa lui a făcut parte un fost internaţional important, Tibor Selymes, care a fost director sportiv, acesta a avut un rol decorativ în club; 2). Nu a remaniat activitatea şi personalul la un club în care erau deficienţe majore; 3). A atras la Politehnica foarte puţini bani în comparaţie cu promisiunile făcute, multe dintre contractele promise nefiind concretizate; 4). A avut o colaborare neclară cu Ana Maria Prodan, un impresar controversat, care vorbea, la un moment, cu jucătorii în numele Politehnicii; 5). A încheiat un contract păgubos cu Stoican. Tehnicianul, care era sub contract, a primit vara trecută dublarea salariului şi o clauză de reziliere uriaşă, de 100 000 de euro; 6). I-a făcut moftul lui Stoican, readucerea lui Qaka, chiar cu preţul destabilizării vestiarului, ca urmare a faptului că albanezului i s-a dat un salariu fabulos, 10 000 de euro pe lună; 7). A acordat salarii nejustificat de mari unor jucători; 8). A instituit un Regulament de Ordine Interioară care nu stimula performanţa: 9). Pe lângă Flores, care a confirmat deplin, şi Sanoh, care a devenit o piesă importantă, a adus jucători care nu aveau ce să caute la Poli (exemple: Roşu, Pârvulescu) sau care nu au confirmat (Cobrea, Enoh); 10). Modul în care a condus Politehnica i-a adus o plângere la DIICOT.

 

Adrian Ambrosie

1). A negociat semnarea contractului de asociere cu Horia Sabo, total dezavantajos pentru club, omul de afaceri neavând nicio obligaţie clară de a investi vreun leu sau a depune vreo garanţie; 2). A gestionat greşit relaţia cu simbolul echipei şi liderul vestiarului, Andrei Cristea, pe care, alături de Stoican, a vrut să-l amendeze cu 2 000 de euro, golgeterul decizându-se atunci să plece; 3). A fost de acord cu cedările lui Flores şi Cristea în iarnă, mutare care a prăbuşit atacul şi echipa;4). Nu a ştiut să gestioneze tranzacţiile făcute. Unele ziare au spus că U Craiova a plătit pe Cristea 100 000 de euro, deşi în scriptele Politehnicii apare zero lei. Flores a fost cedat pe doar 75 000 de euro, de aproape zece ori mai puţin decât cota lui de piaţă şi de sumele care s-au plătit în acest an în Liga I la alte transferuri ale unor mijlocaşi; 5). I-a acordat mână liberă lui Stoicanla transferuri şi nu numai, deşi acesta greşise total ş achiziţiile din iarna trecută. Rezultatul? O nouă campanie de transferuri dezastruoasă în iarnă, care a contribuit la ratarea tuturor obiectivelor; 6). Nu a adus nicio sponsorizare importantă din decembrie anul trecut, clubul funcţionând în acest an din drepturile TV şi împrumuturi. Drept urmare, salariile nu au mai fost plătite la timp în acest an, după ce în sezonul de toamnă a existat o singură întârziere, de câteva zile; 7). A mers pe mâna lui Stoican şi în privinţa scandalurilor, nereuşind să tempereze ieşirile antrenorului; 8). Nu a luat nicio măsură de ajustare salarială, în condiţiile ratării obiectivelor şi a crizei financiare existente; 9). A avut mai multe declaraţii prin care s-a vulnerabilizat şi a vulnerabilizat clubul; 10). În ciuda relaţiilor apropiate avute cu Mihai Chirica, nu l-a convins să susţină clubul.

 

 

Povestea campionatului

 

Sezonul de toamnă

 

Startul sezonului 2018-2019 a fost modest. După un egal norocos la Craiova, la capătul unui meci în care raportul şuturilor pe poartă a fost 10-0 (!) şi egalul cu Astra, din Copou, au urmat trei eşecuri în deplasare, la FCSB, Sepsi şi pe terenul unei nou promovate, Dunărea Călăraşi, cu nouă goluri primite şi zero marcate, şi un succes acasă, de autor, în faţa FC Botoşani, execuţiile individuale ale lui Cristea salvând un joc de ansamblu modest. Apariţia pe traseu a unor echipe care erau în criză, Chiajna, Voluntari şi Dinamo, a scos Iaşul din subsol. Poli a bifat trei victorii consecutive şi a ajuns pe locul VII, cea mai bună clasare a sezonului. Faptul că succesele s-au bazat mai mult pe slăbiciunile adversarului şi nu pe forţa trupei lui Stoican s-au simţit apoi din plin. Politehnica a pierdut următoarele şase meciuri oficiale, cinci în campionat, patru dintre eşecuri fiind consemnate în Copou! Ajunsă pe o poziţie retrogradantă la finalul turului sezonului regulat, Poli a luat o gură de aer după succesul de la Giurgiu, însă a ajuns repede în zona roşie după ce a obţinut un singur punct acasă din duelurile cu FCSB şi Sepsi. Ieşirea din tunel s-a petrecut în decembrie, când ieşenii au profitat de faptul că FC Botoşani a avut o singură zi de pregătire a derbiului Moldovei faţă de cinci ale sale, iar apoi au trecut de amărâtele Dunărea şi Concordia, care nu mai câştigaseră din septembrie. Euforia celor trei victorii au dus la o gafă de proporţii, organizarea unui banchet înaintea meciului cu “lanterna” FC Voluntari. Nota de plată a fost ridicată. Iaşul a remizat cu ilfovenii, care puteau chiar câştiga, şi a pierdut posibilitatea de a ierna la un singur punct de play-off.

Trăgând linie, Poli nu a speculat faptul că a avut un lot mai bun decât în campionatul trecut, cu un Flores peste Jo (singurul fotbalist important plecat faţă de sezonul precedent), cu alte variante care puteau aduce plusvaloare, şi a beneficiat de condiţii mult mai bune: cantonament de vară derulat în Antalya faţă de Tiraspol, salarii mărite consistent şi plătite, cu mici excepţii, la zi, prime de rezultat permanente etc.

 

Sezonul de primăvară

 

Promisiunile conducerii legate de faptul că îndepărtarea lui Sabo va genera linişte şi profesionalism în 2019 au fost simple vorbe în vânt. Dezastruoasa politică de transferări dusă în iarnă, când au fost cedaţi cu o uşurinţă condamnabilă golgeterii echipei, Flores şi Cristea, în loc fiind aduşi jucători în declin sau fără ştaif, a fost decontată rapid, prin ratarea calificării în play-off, după un sprint ratat de final de sezon regulat. Eşecul la scor cu Dinamo, urmat de două succese norocoase, cu Mediaş, după o gafă de arbitraj, şi la Viitorul, unde Poli a tras o singură dată pe poartă, din penalty, au precedat călcăturile strâmbe din ultimele două meciuri. Deşi a avut superioritate numerică în duelul contra unei echipe în derivă, CFR, încă din minutul 18, Iaşul nu şi-a creat nicio ocazie clară şi a pierdut în Copou. Apoi, cu toate că înaintea meciului cu Hermannstadt, disputat pe teren neutru, mai avea şanse teoretice de a prinde play-off-ul, Iaşul nu a tras decât un şut, slab, pe poartă în meciul disputat pe teren neutru, la Piteşti, pierzând în faţa unei grupări slabe, nou-promovate. Astfel, Politehnica a ajuns în play-out, lăsând locul în prima grupă valorică unei echipe abia înfiinţate, Sepsi, alcătuită de Eugen Neagoe, tehnician care a fost dat afară de la Poli după 15 meciuri fără înfrângere pentru a-i face loc lui Stoican.

Nici în grupa a doua valorică, deşi în faţă erau adversari modeşti, lucrurile nu au curs deloc bine pentru Politehnica. Slăbită ofensiv după mutările dezastruoase din iarnă, Poli a sluţit fotbalul pe teren propriu, unde a bifat trei eşecuri şi o remiză, cu doar două goluri înscrise, ambele după gafe de arbitraj, până la vizita modestei Dunărea Călăraşi, căreia i-a umplut poarta. După victoria cu dunărenii, Poli şi-a “revenit” rapid, remizând în Copou cu Hermannstadt. Calitatea extrem de modestă a adversarelor a făcut însă ca la Politehnica dezastrul să nu fie complet, victoriile obţinute la Călăraşi şi Hermannstadt şi remizele cu Mediaş şi Dinamo, între care a apărut eşecul la scor de la Botoşani, securizând locul Iaşului în elită cu două runde înainte de final. Finalul a “încununat” perfect parcursul Iaşului din sezonul 2018-2019: Poli a pierdut la scor la retrogradata Concordia şi acasă, cu FC Botoşani.

Politehnica a terminat astfel pe locul X, la o distanţă uriaşă de Mediaş şi Botoşani, echipe care au avut buget comparabil şi care, în plus, au obţinut fonduri consistente din vânzarea de jucători. Iaşul a avut noroc că nu a intrat şi în calculele retrogradării numai pentru că persoanele care au afirmat că, indiferent cât de slab joci, nu ai cum să fii depăşit de modestele Concordia, Dunărea şi Hermannstadt au avut dreptate.

 

Perspective

 

Vara se anunţă încinsă în Copou. Politica financiară şi sportivă din sezonul trecut au adus clubul pe buza prăpastiei. Iaşul are la ora actuală datorii uriaşe, 1,7 milioane euro, suma care va fi încasată din drepturile TV în vară va fi, ca urmare a rezultatelor modeste, infimă faţă de anul trecut, iar lotul de jucători este decimat. La ora actuală, Poli mai contează sigur doar pe doi dintre jucătorii de bază din sezonul trecut, Mihalache, Frăsinescu, ambii fiind la finalul carierei. În rest, mai sunt sub contract puţini fotbalişti, niciunul cu statut de indispensabil iar la capitolul under 21 sunt mari probleme. Faptul că primarul a spus că va debloca finanţarea clubului, pe care a stopat-o de la finalul lui 2017, este o palidă rază de speranţă, mai ales că promisiunile de atragere a unor sponsori importanţi s-au dovedit a fi, până acum, fără acoperire.

Poli, deja roasă de probleme şi scandaluri, va avea astfel un sezon greu, deşi are norocul faptului că din Liga a II-a au promovat echipe precum Academica Clinceni ori Chindia, ultima urmând a nu juca în start pe teren propriu. Rămâne de văzut dacă noul antrenor, Mihai Teja, şcolit, dornic de afirmare, dar care nu are până acum în CV vreo performanţă, va reuşi să construiască şi să salveze o echipă aflată într-un moment critic.

 

Cifrele campionatului: Dezastru pe teren propriu

 

^ Poli, care viza cupele europene, nu a ocupat niciodată un loc în prima grupă valorică! Iaşul a stat o singură dată pe locul VII, după etapa a IX-a. În schimb, Politehnica s-a clasat o dată pe loc de baraj (după runda a III-a) şi a ocupat poziţia a XIII-a, retrogradantă, de cinci ori ^ Sezonul de primăvară, gestionat sută la sută de Stoican, a fost mult mai prost decât cel de toamnă. Deşi a jucat 14 din cele 19 meciuri din 2019 cu cele mai slabe echipe din campionat, Iaşul a cucerit doar 35% din punctele puse în joc, faţă de 44% în prima perioadă. Evoluţiile de pe teren propriu, proaste în toamnă, când s-a înregistrat golaveraj negativ, au fost dezastruoase în primăvară: doar două victorii (una singură în play-out, cealaltă, cu Mediaş) şi, din nou, golaveraj negativ. Diferenţa dintre golurile marcate şi cele primite a fost ruşinoasă şi global, inclusiv în play-out, minus şase! ^ În play-out, Poli a obţinut mai multe puncte doar faţă de echipele de la retrogradare. Voluntari s-a clasat pe XI pentru că a beneficiat de rotunjire la finalul sezonului regulat. ^ Cu 104 cartonaşe galbene (numai Qaka a încasat 13, clasându-se pe locul IV în ierarhia Ligii I) şi 7 roşii (Sanoh, Cioinac, Rus, Sin – în toamnă, Semedo, Mihalache, Sanoh – în primăvară), Poli s-a situat pe locul XIII în clasamentul fair-play, devansând doar Concordia. ^ Dacă în toamnă a primit doar două penaltiuri, cu Viitorul şi la Giurgiu, din care Cristea a înscris, în primăvară Iaşul a beneficiat de nu mai puţin de cinci lovituri de la 11 metri, toate fiind transformate: trei de Teixeira, câte una de Garros şi Nascimento. ^ Iaşul a fost sancţionată cu zece penaltiuri, câte cinci în fiecare jumătate de sezon. În toamnă au fost concretizate patru, toate în Copou: de Llullaku (Astra), Hagi (Viitorul), F. Tănase (FCSB) şi Tudorie (Voluntari). La Mediaş, Cobrea a parat execuţia lui Constantin din minutul 16. În primăvară, au marcat de la 11 metri în poarta Iaşului Laidouni (Voluntari), Nistor (Dinamo), Fulop (Botoşani) şi Bawab (Chiajna), iar Roman (Botoşani) a ratat în minutul 90^3 al disputei din nordul Moldovei. ^ Flores şi Cristea au rămas în fruntea clasamentului golgeterilor Politehnicii deşi au punctat doar în prima parte a sezonului! Cei doi au marcat în toamnă 13 goluri, mai mult decât a marcat Poli în play-out (12 goluri) şi aproape cât a înscris Iaşul în 2019, 14 reuşite! În primăvară, doar doi jucători au înscris din acţiune mai mult de un gol! Platini şi Sanoh au punctat, fiecare, de două ori. ^ Stoican a contat pe 39 de jucători în tot sezonul, 30 în toamnă, 28 în primăvară.

 

Rezultatele sezonului de toamnă

 

Tur: 0-0 (d) cu Craiova, 1-1 (a) cu Astra, 0-4 (d) cu FCSB, 0-3 (d) cu Sepsi, 2-1 (a) cu FC Botoşani , 0-2 (d) cu Dunărea, 3-0 (a) cu Chiajna, 3-2 (d) cu Voluntari, 1-0 (a) cu Dinamo, 0-1 (d) cu Gaz Metan, 1-2 (a) cu Viitorul, 0-1 (d) cu CFR, 0-2 (a) cu Hermannstadt

Retur: 0-3 (a) cu Craiova, 2-1 (d) cu Astra, 1-2 (a) cu FCSB, 1-1 (a) cu Sepsi, 2-1 (d) cu Botoşani, 1-0 (a) cu Dunărea, 6-3 (d) cu Chiajna, 2-2 (a) cu Voluntari

 

 

Rezultatele sezonului de primăvară

Mini-retur: 0-3 (d) cu Dinamo, 1-0 (a) cu Gaz Metan, 1-0 (d) cu Viitorul, 0-1 (a) cu CFR, 0-2 (d) cu Hermannstadt

Play-out: 0-2 (a) cu Voluntari, 2-1 (d) cu Dunărea, 1-2 (a) cu Gaz Metan, 1-0 (d) cu Hermannstadt, 0-1 (a) cu Dinamo, 1-1 (a) cu Chiajna, 0-3 (d) cu Botoşani, 0-0 (d) cu Voluntari, 4-0 (a) cu Dunărea, 1-1 (d) cu Gaz Metan, 1-1 (a) cu Hermannstad, 0-0 (d) cu Dinamo, 1-4 (d) cu Chiajna, 0-2 (a) cu Botoşani

        

         Linii de clasament             

                            Sezon de toamnă

TUR           13     4       2       7       11-19         14

RETUR     8       4       2       2       15-13         14

TOTAL      21     8       4       9       26-32         28 (44,4%)

ACAS|      11     4       3       4       13-14         15

AFAR|      10     4       1       5       13-18         13

                            Sezon de primăvară

MINIRETUR       5       2       0       3       2-6    6

PLAY-OUT         14     3       5       6       12-18         14

TOTAL      19     5       5       9       14-24         20 (35, 1%)

ACAS|      9       2       2       5       8-10  8

AFAR|      10     3       3       4       6-14  12

                            Total campionat

ACAS|      20     6       5       9       21-24         23

AFAR|      20     7       4       9       19-32         25

TOTAL      40     13     9       18     40-56         38 (40%)

        

Golgeteri

Toamnă: Flores 7, Cristea 6 (2 din penalty), Platini 4, Sanoh 2, Frăsinescu, Bekui, Cioinac, Sin, Mihăescu, Enoh – câte 1, Albu (Chiajna – autogol).

Primăvară: Teixeira 3 (toate din penalty), Platini 2, Sanoh 2, Zaharia 1, Gardoş 1, Enoh 1, Cioinac 1, Petre 1, Garros 1 (din penalty), Nascimento 1 (din penalty).

Campionat: Flores 7, Platini 6, Cristea 6 (2 din penalty), Sanoh 4, Teixeira 3 (toate din penalty), Enoh 2, Cioinac 2, Frăsinescu 1, Bekui 1, Sin 1, Mihăescu 1, Zaharia 1, Gardoş 1, Petre 1, Garros 1 (din penalty), Nascimento 1 (din penalty), Albu (Chiajna – autogol).

 

CUPA ROM+NIEI

 

Şaisprezecimi: UTA – Poli 3-3 (2-2; 1-1), 3-5 la loviturile de departajare.

Au marcat pentru Iaşi: Bekui (‘45^2), Aguinaldo (’82), Enoh (’98, pen). Din punctul cu var au transformat Cioinac, Enoh, Rus, Zaharia şi Gallego

Optimi:– Poli – Viitorul 2-2 (2-2; 0-2), 3-5 la loviturile de departajare

Sanoh (’55), Frăsinescu (’75) – Hagi (’16, din penalty), Măţan (’39). La lovituri de departajare au transformat Platini, Qaka, Bãdic. şi a ratat N’Dongala.

 

Amicalele verii din Antalya1: 1-3 cu Neftci Baku (Ştefănescu), 2-1 cu Al Kharatitiyat (Qatar – Ştefănescu, Fr. Cristea), 0-0 cu Celik Zenica, 0-2 cu Malatyaspor, 2-2 cu Tractor Sazi (Iran – A.Cristea), 0-2 cu Konyaspor.

Amicale iernii din Antalya: 0-3 cu Korona Kielce, 2-1 cu Esteghlan (Iran/ Burlacu – penalty, Rus), 1-2 cu Dyosgör (Gardoş), 0-2 cu Dinamo Zagreb, 1-2 cu Shkupi (Macedonia / Burlacu)

 

Fluxul de jucători din vară

 

Sosiri: Gallego (Saguntino), Petre (Dinamo), Sanoh (Crawley Town), Cobrea (FC Botoşani), Flores (Cartagines), Mimoun (Paris FC), Pîrvulescu (Gaz Metan Mediaş), Rus (CFR Cluj), Mongongu (Montpellier), Roşu (Metaloglobus Bucureşti). Apoi Bekui (Extremadura), Aguinaldo (Ubon United), Enoh (Lokeren), N’Dongala (Botev Plovdiv), Dwubeng (Dreams) şi au revenit Qaka (FCSB) şi Platini (Sanat Naft).

Plecări: Jo (Şerif Tiraspol), Kelava (Inter Zapresic), Jagodinskis (Ventspils), Gavrilă (FC Valletta), Koşelev (Fortuna Sittard), Pedro (Ventspils), Qaka (FCSB), Platini (Sanat Naft). Apoi Kizito (Bate Borisov), Ştefănescu (Petrolul Ploieşti).

 

Fluxul de jucători din iarnă

 

SOSIRI: Kizito (revine după împrumutul la Bate Borisov – împrumutat apoi la Şahtior Karagandi), Gardoş şi Burlacu (împrumutaţi până în vară de la Craiova), Miño (Albacete), Garros (Apollon Smyrnis), Semedo (Roeselare), Teixeira (Zimbru Chişinău), Nascimento (împrumut până în vară de la Levski Sofia).

PLEC|RI: Cristea (Craiova), Mimoun (Virton), Bekui (Dhofar), I. Roşu (Daco Getica Bucureşti), Pîrvulescu (Clinceni), Dwubeng (Al Wasl), Aguinaldo (Sabah), Tîrnovanu (împrumutat la Snagov), Danale (împrumutat la Snagov), Flores (Sepsi Sfântu Gheorghe, după etapa a 24-a), Cobrea, N’Dongala, Mongongu.

 

 

 

 

 

Poli catalog – primăvară

 

          Clasamentul jucătorilor cu minimum 10 notări

 

1. Mihalache 5,73 (13 meciuri) – sufletul echipei, a jucat bine şi fundaş şi la mijloc.

2. Frăsinescu 5,19 (16 meciuri) – dăruire totală.

3. Nascimento 5,16 (12 meciuri) – calitate, umbrită mult de faptul că jucase puţin în ultima perioadă.

4. Platini 5,07 (15 meciuri) – cel mai periculos jucător de atac.

5. Sin 5,07 (15 meciuri) – meciuri bune, meciuri rele.

6. Sanoh 4,85 (14 meciuri, 1 fără notă) – nepus suficient în valoare.

7. Miño 4,85 (10 meciuri) – s-a simţit că nu a jucat de mult timp.

8. Cioinac 4,69 (13 meciuri) – nu a onorat încrederea necondiţionată primită de la Stoican.

9. Qaka 4,64 (11 meciuri) – nu a justificat deloc salariul de 10 000 de euro.

10. Teixeira 4,60 (10 meciuri) – s-a remarcat doar prin faptul că a transformat trei penaltiuri.

11. Gardoş 4,50 (14 meciuri) – are pe conştiinţă multe meciuri.

12. Rus 4,50 (11 meciuri, 1 fără notă) – puţine momente în care a adus aminte de fotbalistul trecut pe la Dinamo ori CFR.

13. Semedo 4,35 (10 meciuri) – un rătăcit.

14. Petre 4,18 (12 meciuri, 1 fără notă) – nici dacă îl antrena tatăl său nu primea atâtea minute, în ciuda evoluţiilor dezamăgitoare, meciul cu Dunărea fiind excepţia.

 

          Clasamentul jucătorilor cu mai puţin de 10 notări

 

1. Flores 5,00 (3 meciuri) – cedat după primele trei meciuri.

2. Zaharia 4,78 (9 meciuri, 2 fără notă) – nu s-a impus nici într-un vestiar în care au intrat alţi jucători modeşti.

3. Bădic 4,75 (6 meciuri, 4 fără notă) – din nou, a fost accidentat mult timp.

4. Rusu 4,67 (9 meciuri) – a pierdut postul de titular în faţa lui Miño.

5. Pipoş 4,66 (3 meciuri) – debutant în Liga I.

6. Enoh 4,50 (9 meciuri, 1 fără notă) – nu a confirmat.

7. Bosoi 4,50 (7 meciuri, 1 fără notă) – scos din echipă inexplicabil după meciul bun cu Viitorul, pentru a-i face loc unui Rus care nu jucase de luni bune, a căzut apoi.

8. Burlacu 4,44 (9 meciuri, 1 fără notă) – nu l-a ajutat deloc pe “tata socru”.

9. Fr. Cristea 4,33 (3 meciuri) – a bifat câteva minute în primul eşalon.

10. Chelaru 4,25 (4 meciuri) – nu a jucat deloc 12 meciuri, apoi a fost folosit pe un post inedit.

11. Garros 4,19 (9 meciuri, 1 fără notă) – un gol, din penalty, a justificat apoi, când nu a fost accidentat, de ce a avut o carieră submediocră.

12. Gallego 4,08 (6 meciuri) – unul din fixurile inexplicabile ale lui Stoican, a “contribuit” la pierderea multor puncte prin gafele decisive făcute.

13. Panţîru 4,00 (7 meciuri, 1 fără notă) – scos din ritm, nu a confirmat când a prins echipa.

14. Mihăescu 3,87 (6 meciuri, 2 fără notă) – a jucat doar pentru că era finul lui Stoican.

 

Poli-catalog – tot campionatul

 

          Clasamentul jucătorilor cu minimum 20 de notări

 

1. Flores 5,66 (22 jocuri) – a rămas golgeterul echipei deşi a jucat doar în sezonul de toamnă şi trei meciuri în cel de primăvară, fapt care spune multe şi despre calităţile lui şi ale celor care au îmbrăcat în 2019 tricoul Politehnicii.

2. Mihalache 5,42 (27 jocuri) – continuă să fie inima echipei, chiar dacă e chinuit de accidentări.

3. Frăsinescu 5,31 (36 jocuri) – a dus greul apărării.

4. Platini 5,31 (28 jocuri) – reîntors după startul campionatului, a redevenit treptat un jucător esenţial.

5. Sin 5,05 (32 jocuri) – a intrat mai greu în ritm după accidentarea serioasă de pe finalul sezonului trecut, a devenit om de bază apoi.

6. Rusu 5,04 (23 jocuri) – nu a rupt gura târgului, nu s-a făcut de râs.

7. Sanoh 5,00 (26 jocuri, 2 fără notă) – deşi a fost primit cu răceală, s-a impus, treptat, devenind om important.

8. Qaka 5,00 (24 jocuri) – zero goluri, zero pase de gol, 13 cartonaşe galbene!

9. Cioinac 4,87 (32 jocuri) – după ce a încasat în primele şase runde cinci „galbene” şi un „roşu”, şi-a mai revenit apoi, căzând în sezonul de primăvară, când a fost mai mult preocupat să preia controlul în vestiar decât de fotbal.

10. Panţîru 4,67 (21 jocuri, 1 fără notă) – start bun de sezon, uşoară scădere apoi. A căzut în dizgraţia lui Stoican după ce a comis faultul de penalty cu FCSB, din sezonul regulat, jucând apoi sporadic.

11. Petre 4,47 (23 jocuri, 3 fără notă) – un singur meci reuşit, deşi a primit foarte multe şanse, fiind vizibil avantajat faţă de coechipieri.

12. Gallego 4,16 (21 jocuri) – adus de la o echipă retrogradată în liga a patra spaniolă, a confirmat şi în primăvară impresia lăsată în toamnă: Stoican s-a înşelat şi cu el.

 

Clasamentul jucătorilor cu mai puţin de 20 de notări

 

1. A. Cristea 5,74 (19 j) – a fost liderul vestiarului în toamnă, când a dat două pase decisive şi a marcat de şase ori.

2. Târnovanu 5,50 (2 j) – nu s-a făcut de râs la primele două meciuri din Liga I, a fost împrumutat în iarnă la Snagov, unde nu s-a impus.

3. Aguinaldo 5,25 (3 j, 1 fără notă) – a debutat promiţător, contra Chiajnei, a marcat şi în Cupă, la Arad, a mai primit apoi câteva minute, s-a accidentat şi a fost cedat în iarnă.

4. Ştefănescu 5,25 (3 j, 1 fără notă) – a jucat primele trei meciuri în toamnă, a fost cedat la Petrolul Ploieşti.

5. Nascimento 5,16 (12 meciuri) – puţine momente în care a ajutat echipa.

6. Bekui 4,90 (8 j, 3 fără notă) – a marcat la debutul la Poli, contra Concordiei, a înscris la UTA, în Cupa României, a primit apoi puţine minute, dând o pasă de gol, cu Dunărea, în iarnă fiind cedat.

7. Kizito 4,87 (4 j) – deşi nu a fost luat în cantonamentul de vară, a început titular, nu a lipsit în primele runde şi a fost cedat apoi.

8. Miño 4,85 (10 meciuri) – nu s-a impus.

9. Bosoi 4,75 (10 meciuri, 2 fără notă) – scos din ritm de subiectivismul lui Stoican, care s-a simţit şi în toamnă când, după ce nu a jucat rău la Craiova, în prima rundă, l-a mai introdus abia în etapa a VIII-a.

10. Zaharia 4,75 (22 meciuri, 6 fără notă) – rămâne la stadiul de jucător care doar aleargă.

11. N’Dongala 4,75 (5 j, 3 fără notă) – deşi avea un CV interesant (format la Nantes, jocuri în liga a doua turcă şi la un club bulgar bun, unde a fost titular, Botev) şi un joc plăcut ochiului, a primit puţine şanse, fiind trecut pe linie moartă după ce a ratat penaltiul din Cupă, cu Viitorul.

12. Pîrvulescu 4,67 (4 j, 1 fără notă) – nu a confirmat, nu a mai jucat din runda a VI-a.

13. Pipoş 4,66 (3 meciuri) – debutant în Liga I.

14. Enoh 4,65 (18 meciuri, 1 fără notă) – nu a confirmat faptul că a fost cel mai aşteptat transfer al verii. A dat mereu senzaţia că nu s-a integrat.

15. Bădic 4,62 (9 jocuri, 5 fără notă) – un nou sezon în care a fost chinuit de probleme medicale.

16. Teixeira 4,60 (10 meciuri) – a primit credit exagerat.

17. Chelaru 4,60 (10 jocuri) – o altă “victimă” a lui Stoican. După ce l-a comparat în sezonul trecut cu Chivu, antrenorul l-a folosit în toamnă de cinci ori în primele şase runde, apoi o singură dată, pe final, la Chiajna, în următoarele 15 partide! În primăvară nu a jucat deloc 12 meciuri, apoi a fost folosit stoper.

18. Mihăescu 4,54 (14 jocuri, 3 fără notă) – de când a venit la Iaşi nu a depăşit statutul de fin al antrenorului.

19. Gardoş 4,50 (14 meciuri) – transfer ratat, Poli a pierdut multe puncte pe mâna lui.

20. Mimoun 4,50 (5 j) – deşi jucase în liga a doua franceză şi contribuise la un titlu cucerit în Slovenia de Ljubljana, a fost tras pe dreapta după etapa a VIII-a, reziliindu-i-se apoi contractul.

21. Burlacu 4,44 (9 meciuri, 1 fără notă) – niciun meci bun.

22. Semedo 4,35 (10 meciuri) – nici aspectul fizic nu-l recomanda pentru a fi transferat.

23. Fr. Cristea 4,33 (3 meciuri) – a debutat în Liga I.

24. Cobrea 4,30 (5 j) – nu a convins, fiind schimbat ca titular şi după singurul succes al echipei cu el în poartă, cel de acasă, cu echipa din Chiajna.

25. Rus 4,26 (21 jocuri, 2 fără notă) – adus ca închizător, a fost folosit, de regulă, fundaş dreapta, unde a dezamăgit. A rămas în istorie prin gestul violent pe care l-a avut asupra craioveanului Mihăilă în toamnă, pentru care a fost notat cu 0, fiind suspendat drastic.

26. Garros 4,19 (9 meciuri, 1 fără notă) – un alt rateu uriaş la capitolul achiziţii.

27. Danale (1 meci fără notă) – a primit câteva secunde, la Botoşani, după ce în sezonul trecut prinsese şi tricoul de titular.

 

Comentarii