Uriaşă afacere cu migranţi din Orient transformaţi la Cernăuţi în studenţi

marți, 26 octombrie 2021, 10:56
2 MIN
 Uriaşă afacere cu migranţi din Orient transformaţi la Cernăuţi în studenţi

Migranţii, proveniţi în principal din India, Afganistan sau Somalia, erau înmatriculaţi la facultăţi private din Cernăuţi, nu făceau cursuri, ci doar căutau momentul cel mai prielnic să treacă graniţa către România, pentru a merge mai departe spre Vestul Europei. Ilegal, desigur. Serviciile traficanţilor de persoane costau între 13 şi 15 mii de dolari per „student”. 

Timp de câteva luni, poliţia de frontieră ucraineană a reţinut aproxi­mativ 40 de „studenţi” în timp ce încercau să intre în spaţiul UE. Asta fără a se lua în calcul numărul tot mai mare de tineri din Orientul Mijlociu şi din Africa prinşi de poliţiştii de frontieră români. “Potrivit datelor pre­liminare, veniturile din această „schemă” se ridicau la peste un milion de dolari anual”, a declarat Igor Malakhov, şeful interimar al Departamentului de Poliţia Migraţiei din Ucraina.

În regiunea Cernăuţi, oamenii legii au blocat ceea ce au comunicat a fi „un canal de migraţie ilegală” a unor presupuşi „studenţi” străini în Ucraina. În timpul unei operaţiuni speciale, poliţia naţională ucraineană împreună cu poliţiştii de frontieră, au expus o „schemă” pe scară largă de introducere ilegală de străini în Ucraina sub pretextul pregătirii la universităţile ucrainene.

De fapt, persoanele erau introduse mai uşor în Ucraina sub acest pretext pentru a putea, ulterior, să tranziteze ilegal spre ţările UE. Cu alte cuvinte, mii de persoane preponderent tinere şi sătule de situaţiile deplorabile din ţările lor plăteau sume mari de bani ca să ajungă în Ucraina, la Cernăuţi, şi să figureze oficial studenţi la vreo universitate. Particulară, pentru că din motive lesne de înţeles era mai uşor de procurat de la o astfel de instituţie decât de la o universitate publică, de stat o invitaţie către persoana în cauză ca să facă studii.

„Studenţii” din India, Afganistan sau Somalia – asta ca să dăm doar câteva nume din ţările de unde proveneau – nu făceau cursuri, ci căutau momentul cel mai prielnic să treacă graniţa. Ilegal, desigur. Serviciile traficanţilor de persoane costau între 13 şi 15 mii de dolari per „student”.

Citiţi materialul integral pe obiectivdesuceava.ro

Comentarii