De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie: „Rolul nostru nu este să fim scutul autorităţilor române în faţa cetăţenilor”

Vă întoarceți la medicul de familie. Fără consultații prin telefon sau online de astăzi

miercuri, 09 martie 2022, 02:58
2 MIN
 Vă întoarceți la medicul de familie. Fără consultații prin telefon sau online de astăzi

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România a trimis o scrisoare deschisă către Administraţia Prezidenţială, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în care atrage atenţia că ridicarea bruscă a stării de alertă va duce la disfuncţionalităţi în sistemul medical.

Conform acestora, pacienţii vor trebui să înceapă să se programeze din nou la cabinetul de medicina familiei pentru a lua bilete de trimitere cu care să meargă în spitale de specialitate pentru a obţine scrisori medicale, astfel încât să poată primi unele tratamente pentru boli cronice. Pe durata stărilor de urgenţă şi alertă aceste scrisori medicale nu au mai fost necesare pentru prescrierea tratamentului. O altă mare problemă este aceea că nu se vor mai putea oferi consultaţiile de la distanţă.

„Pacienţii vor fi nevoiţi să se prezinte personal cu cardul de asigurat la cabinetul de medicina familiei şi cabinetele din ambulatoriul de specialitate, întrucât nu va mai fi posibilă acordarea de consultaţii la distanţă, cu două excepţii: consultaţiile pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare (limitate la 2 consultaţii/asigurat/episod) şi consultaţiile pentru afecţiunile cronice (limitate la 1 consultaţie/asigurat/lună)”, au transmis reprezentanţii federaţiei.

Medicii mai spun că se creează riscul ca pacienţii să trebuiască să aştepte mai multe zile, chiar şi săptămâni întregi, pentru o programare la cabinetul de medicina familiei şi cabinetele din ambulatoriul de specialitate, fiindcă sunt mai multe limitări pentru consultaţii şi servicii din pachetul de servicii de bază, care nu existau în starea de alertă.

„Vă adresăm rugămintea să informaţi eficient şi din timp cetăţenii, asiguraţii şi pacienţii despre toate consecinţele ridicării stării de alertă asupra accesului lor la serviciile medicale. Rolul cabinetelor de medicină de familie este să furnizeze serviciile medicale de asistenţă medicală primară în baza contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi cu direcţiile de sănătate publică. Rolul nostru nu este să fim scutul autorităţilor române – recent felicitate de Preşedintele României pentru măsurile luate – în faţa nemulţumirilor cetăţenilor României”, au transmis reprezentanţii federaţiei.

Comentarii