De Business

Punem punctul pe știi

Veniturile Rusiei din comercializarea petrolului au urcat cu 50%

vineri, 13 mai 2022, 10:44
1 MIN
 Veniturile Rusiei din comercializarea petrolului au urcat cu 50%

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol au crescut cu 50% în acest an, în pofida boicotului din unele state, arată datele prezentate azi de către Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE). 

Moscova a făcut circa 20 de miliarde de dolari pe lună din vânzarea petrolului brut şi a produselor sale secundare, a arătat un raport al agenţiei. Unele companii, precum Shell şi TotalEnergies au renunţat să mai cumpere petrol rusesc, dar producţia respinsă de ţările europene a fost preluată de China şi India.

Uniunea Europeană a cumpărat 43% din petrolul exportat de Rusia. Totuşi, există semne că rezilienţa economiei ruse începe să se destrame, apreciază Bloomberg.

Aprovizionarea a scăzut cu un milion de barili pe zi luna trecută, iar aceste pierderi s-ar putea tripla în a doua jumătate a anului, estimează agenţia. Sancţiunile UE împotriva întreprinderilor ruseşti de stat, cum ar fi gigantul Rosneft, vor intra în vigoare pe 15 mai, iar Uniunea se îndreaptă către interzicerea completă a livrărilor din Rusia.

„Dacă vor fi convenite, noile interdicţii ar accelera reorientarea fluxurilor comerciale (…) şi vor forţa companiile petroliere ruse să închidă mai multe puţuri”, a arătat AIE, citată de Bloomberg.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

 

Comentarii