Verificări amănunţite în cazul unui bărbat dispărut din spital în pijamale. Fiul vrea să-l declare decedat

miercuri, 22 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Verificări amănunţite în cazul unui bărbat dispărut din spital în pijamale. Fiul vrea să-l declare decedat

Judecătorii vor să fie siguri că un ieşean a decedat. La mai bine de doi ani de la dispariţia lui dintr-un spital, familia a cerut declararea judecătorească a decesului. Magistraţii nu sunt însă siguri că el a fost căutat îndeajuns.

Dumitru Berzuc a părăsit pe 15 octombrie 2019 Spitalul „Socola”, unde era internat, fără a mai fi văzut de atunci. S-a crezut că ar fi plecat spre domiciliul său din Holboca, numai în pijama şi papuci, dar timpul a trecut fără a se mai afla nimic de el. Conform legii, cu excepţia situaţiilor în care persoana a dispărut în împrejurări deosebite, cum ar fi inundaţiile, cutremurele, războiul ori catastrofe aeriene sau feroviare, se poate considera că a intervenit decesul dacă cel dispărut nu a mai dat niciun semn de viaţă de cel puţin doi ani şi dacă există indicii că a încetat din viaţă. În cazul lui Berzuc, singurele indicii că ar fi putut deceda între timp erau starea sănătăţii şi vârsta de 74 de ani la data respectivă.

Fiul lui Berzuc a cerut declararea morţii la începutul lunii februarie a anului trecut. Procedurile judiciare s-au prelungit, instanţa solicitându-i şi publicarea unui anunţ într-un ziar de circulaţie naţională. După mai multe amânări ale pronunţării, judecătorii au hotărât repunerea cazului pe rol. Pentru a fi siguri că Berzuc a decedat, s-a dispus trimiterea de adrese către Poliţie, Jandarmerie şi Poliţia Locală – pentru a preciza dacă bărbatul a fost legitimat întâmplător după data dispariţiei, către Institutul de Pishiatrie Socola – pentru a furniza date cu privire la internările acestuia, către Autoritatea Electorală Permanentă – în eventualitatea că ar fi votat între timp, către Administraţia Naţională a Penitenciarelor – în cazul puţin probabil că ar fi fost încarcerat, către Direcţia Generală a Paşapoartelor – dacă a fost emis un paşaport pe numele celui dispărut, către Direcţia de Asistenţă Socială – dacă a fost internat în vreun centru de urgenţă, ori către Ministerul Afacerilor Interne – pentru a comunica dacă CNP-ul lui Berzuc a apărut în vreo bază de date în ultimii ani. S-a dispus trimiterea de adrese până şi către Biroul de Credit, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – Platforma Coronavirus şi către Parchetul de pe lângă Judecătorie. După primirea răspunsurilor, urmează să se verifice dacă ele sunt utile pentru lămurirea sorţii lui Berzuc. Un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 24 aprilie.

Comentarii