Viaţa la ţară: viceprimarul îşi face casă, dar unde sunt actele? Conflict politic cu primarul, din cauza unor poze

miercuri, 01 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Viaţa la ţară: viceprimarul îşi face casă, dar unde sunt actele? Conflict politic cu primarul, din cauza unor poze

El spune că are toată documentaţia, însă nu prezintă nicio hârtie. Nici la primărie nu există vreun document. Cu toate acestea, vicele nu a fost sancţionat

„Vă asigur că actele pe teren sunt în regulă şi deţin autorizaţie de construcţie, certificat de urbanism, proiect cu toate autorizaţiile necesare”, susţine viceprimarul comunei Dumeşti într-o postare în care îşi prezintă casa ridicată deja „la roşu”.

Potrivit declaraţiei de avere, Cătălin Pachiţac deţine în satul Hoiseşti două case şi un teren, cel pe care construieşte imobilul. Pe teren a reuşit să pună mâna în 2014, cu tot cu ruinele fostului cămin cultural. „Ştie toată lumea că din fostul cămin mai erau doi pereţi dărâmaţi şi multă mizerie. Mi-am dorit ca în centrul satului să fie ceva frumos şi util pentru cetăţeni, cum ar fi un cabinet medical, o farmacie sau altceva”, explică viceprimarul care ar fi destinaţia clădirii ridicate în vatra satului. Potrivit Recensământului din 2011, localitatea mai avea atunci 800 de locuitori.

Edilul s-a arătat revoltat, inclusiv în discuţia cu reporterul Ziarului de Iaşi, că cineva din administraţia propriei comune (consilierul personal al primarului, mai exact) s-a oprit în faţa casei aflate în construcţie ca să facă poze. „În ziua de 20.02.2023, în jurul orelor 15, adică în timpul programului, consilierul personal al primarului s-a deplasat cu maşina primăriei în satul Hoiseşti, nu în interes de serviciu, ci pentru a face nişte fotografii unor persoane aflate pe un domeniu privat, fără acordul acestora”, a povestit el ceea ce l-a determinat să contraatace.

Citește și: Viceprimarul Pachiţac din Dumeşti a fost dat de ANI pe mâna procurorilor

Cătălin Pachiţac pare să nu ştie că Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii prevede la art. 27 că „preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, în funcţie de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz”.

Primarul Mihai Cocoveică ne-a spus succint că Serviciul de urbanism încă face verificări şi că urmează să se ia o decizie în privinţa clădirii apărute la Hoiseşti.

Nu este clar când a fost deschis şantierul. Viceprimarul ne-a declarat că de câţiva ani, timp în care a cumpărat materiale de construcţie, a făcut gardul, fundaţia, ba chiar a pus flori şi plante ornamentale.

Conflictul dintre vice şi primar este mai vechi. Consilierii liberali nu sunt în număr suficient ca să-i ofere primarului PNL majoritatea în Consiliul Local Dumeşti. Viceprimarul PMP le râde în nas lui Costel Alexe şi lui Marian Uscatu – liderii PNL şi PMP care, după spusele lor, luptă împreună la CJ pentru dezvoltarea judeţului: s-a aliat cu PSD.

Cum era de aşteptat, şicanele se sparg tot în capul locuitorilor, care au de plătit anul acesta impozite mai mari doar pentru că opoziţia faţă de primar, majoritară în CL Dumeşti, s-a opus adoptării unei hotărâri banale privind taxele locale.

Amintim că vicele Pachiţac, care la sfârşitul anului trecut şi-a pierdut şi permisul de conducere după un control de rutină al poliţiei, a fost acuzat de inspectorii de integritate de conflict de interese administrativ. Inspectorii ANI au sesizat parchetul curţii supreme, iar viceprimarul a contestat raportul lor care menţionează că a semnat contracte de închiriere a unor suprafeţe de păşune din domeniul public al comunei pentru soţia şi pentru mama sa.

Citește și: ANI şi politica la ţară – Edilii şi-au semnat singuri alocări de zeci de hectare pentru familiile lor

Comentarii