VIDEO: Credincioşii din Filipine au reluat după trei ani de pauză tradiţia autoflagelării

sâmbătă, 08 aprilie 2023, 08:20
2 MIN
 VIDEO: Credincioşii din Filipine au reluat după trei ani de pauză tradiţia autoflagelării

Sute de filipinezi au celebrat Vinerea Mare participând la un ritual tradiţional al penitenţei, în cadrul căruia ei se supun la crucificări şi biciuire până la sânge, pentru a evoca astfel patimile şi moartea lui Hristos, tradiţie care a fost suspendată timp de trei ani din cauza pandemiei de Covid-19, relatează agenţiile France-Presse şi Agerpres.

În mai multe sate din zona metropolitană San Fernando, la nord de capitala Manila, locuitorii obişnuiesc să marcheze această zi cu ritualul autoflagelării până la sânge. Dezaprobată de Biserica Catolică, această practică religioasă sângeroasă a atras circa 15.000 de curioşi în acest an, după o pauză de trei ani din cauza pandemiei.

„Trebuie doar să te rogi, apoi nu simţi durerea”

În localităţile San Juan şi San Pedro, sute de bărbaţi dezbrăcaţi până la brâu au străbătut străzile autoflagelându-se şi stropind trecătorii cu sângele lor.

„Trebuie doar să te rogi, apoi nu simţi durerea”, a declarat unul dintre aceşti bărbaţi, Daren Pascual, 31 de ani, spunând că participă la acest ritual pentru binele familiei sale.

Câţiva voluntari au participat chiar la ritualul crucificării, realizat de practicanţi deghizaţi în soldaţi romani. Printre cei crucificaţi în San Juan s-a numărat şi Wilfredo Salvador, în vârstă de 66 de ani, care a rămas câteva minute ţintuit pe cruce de mâini şi de picioare. Înainte de a se întoarce acasă el a fost supus unei scurte examinări medicale.

„Aleg să fac asta”

Aproape o rutină pentru acest fost pescar, el a explicat că a început să fie crucificat în urmă cu 15 ani după o depresie. „Aleg să fac asta. El (Dumnezeu) îmi dă puterea fizică necesară”, a declarat el, considerând că această practică i-a dat „o a doua viaţă”.

Veche de zeci de ani, tradiţia continuă în pofida criticilor. Autorităţile sanitare filipineze avertizează cu regularitate în legătură cu riscurile de infecţie, în special a celei cu tetanos. Biserica Catolică, la rândul ei, consideră acest ritual nepotrivit. Peste 80% dintre filipinezi sunt catolici, o moştenire din perioada colonială spaniolă încheiata la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Comentarii