VIDEO – Noi detalii despre nava militară rusă Tezar Kunikov scufundată de armata Ucrainei

miercuri, 14 februarie 2024, 16:12
2 MIN
 VIDEO – Noi detalii despre nava militară rusă Tezar Kunikov scufundată de armata Ucrainei

Armata ucraineană spune că a distrus miercuri nava rusească de debarcare Cezar Kunikov (Tezar Kunikov), dar înaintea acesteia ucrainenii au scufundat o serie de alte vase de război ruseşti, ceea ce a forţat marina militară rusă să-şi mute flota în estul Mării Negre, scrie Le Monde. Serviciile de informaţii ale armatei ucrainene au publicat miercuri o înregistrare video a atacului cu drone navale kamikaze lansat de „Grupul de informaţii al apărării ucrainene 13”. 

Vasul a fost lovit în zona babordului şi a început să se scufunde. Nava a fost lovită în aceeaşi zi în care, acum 81 de ani, murea ofiţerul sovietic al cărui nume îl poartă. Cezar Lvovici Kunikov (23 iunie 1909 – 14 februarie 1943) a fost ofiţer în infanteria navală sovietică. El a fost comandant al unei operaţiuni de debarcare prin care a fost cucerită plaja Malaya Zemnlya în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial şi a fost rănit mortal atunci.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu pe această temă, dar a afirmat că a doborât şase drone ucrainene „deasupra apelor Mării Negre”. Nava, cu o lungime de 112 metri şi cu o greutate de 2.812 tone, aparţinea Brigăzii 197 de nave de debarcare a Flotei Mării Negre şi Diviziei 30 de nave de suprafaţă. Vasul a fost construit în 1986 la Gdansk, în Polonia.

În octombrie 2015, a fost trimisă în Siria cu o încărcătură de arme şi muniţii destinate armatei lui Bashar Al-Assad, scrie Le Monde, conform News.ro. În aprilie 2022, comandantul său, Aleksandr Şirva, a murit după ce ar fi fost rănit într-un atac ucrainean, dar nu s-au aflat atunci prea multe detalii.

În august 2022, site-ul rusesc Mash a scris că Cezar Kunikov şi Novocerkassk – o altă navă de debarcare din clasa Ropucha – au fost scoase din uz din cauza lipsei de piese de schimb pentru reparaţii, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei. Frederik Van Lokeren, fost ofiţer belgian de marină, a documentat pe contul său de X pierderile ruseşti din Marea Neagră.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

 

Comentarii