VIDEO O școală din mediul rural dă lecții întregii Românii. Cum învață elevii de la Ciugud

luni, 08 februarie 2021, 12:27
4 MIN
 VIDEO O școală din mediul rural dă lecții întregii Românii. Cum învață elevii de la Ciugud

Elevii din Ciugud învață începând din acest an într-o școală modernă, prima școală smart din mediul rural din România. Clădirea unității de învățământ, construită în anul 1938, a fost reabilitată în întregime și reorganizată pentru ca aici să poată învăța toți elevii din comună.

 Astfel elevii care până acum învățau în satele din Ciugud studiază în noua școală care are 9 clase, de la clasa pregătitoare și până la clasa a VIII-a. Proiectul a presupus refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, montarea unei pardoseli moderne în clase și pe holuri dar mai ales implementare unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare. Sistemul permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori (senzori de prezență, iluminat, CO2). În cazul iluminatului senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de alimentare cu apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

La nivelul Școlii Gimnaziale Ciugud a fost implementat un sistem inteligent de control al clădirii de tip BMS (Building Management System), care permite controlul atât local cât și de la distanță.

Pachetul conține pe lângă butoane, termostate, senzori de prezență, videointerfon și tabloul electric si de automatizare KNX echipat. Prin intermediul acestei soluții personalul școlii poate controla iluminatul în toate clasele, pe holuri, în spatiile tehnice, birouri, prin comenzi ON/OFF și comenzi dimabile. Sunt prevăzute echipamente cu butoane și termostate cu comenzi, model ABB tacteo. Butoanele de la intrarea în scoală (de pe holuri) controlează iluminatul și temperatura, iar celelalte asigură un control extins pentru iluminatul interior, încălzire/răcire , ventilație etc.

Sistemul presupune și crearea unor scenarii de lumină pentru iluminatul interior astfel încât la plecare/ sosire să fie exploatate la maxim siguranța și economisirea de energie. Lansarea unui scenariu se poate face manual de către utilizator prin apăsarea unui buton (local) sau cu ajutorul unui telefon/tableta/PC.

Sistemul de iluminat este gestionat inteligent cu senzori de prezență STEINEL – pentru spațiile de pe holuri, clase de curs, băi, birouri. Acest control al iluminatului asigură o economie importantă din energia consumată.

Reglajul de temperatură poate fi urmărit în funcție de timp și se pot modifica parametrii termostatelor, astfel încât să fie o diferență foarte mică (0,5 grade) între temperatura cerută și cea măsurată, indiferent de temperatura de afară. Temperatura camerelor poate fi redusă noaptea în zilele de iarnă, astfel ca o reducere cu 1oC corespunde la o economie de 6% a energiei. Acest lucru aduce confort si o economie substanțială in sensul in care investiția se poate amortiza în timp, astfel spațiul gestionat va consuma mai puțină energie, în raport cu un sistem clasic.

Un alt avantaj este faptul că sistemul poate fi pornit/oprit de la distanță, astfel se poate seta, local și de la distanță, temperatura în fiecare încăpere. Sistemul permite și pornirea/oprirea centralei pe gaz local și de la distanță și controlul ventiloconvectoarelor .

Proiectul școlii inteligente de la Ciugud a fost susținut și de mai multe companii, iar cea mai mare finanțare a venit de la OMV Petrom în cadrul competiției „Țara lui Andrei”. Cu ajutorul fondurilor acordate de OMV Petrom școala a fost dotată cu table interactive, chrome-book-uri și softuri educaționale. De asemenea în școală are în realizare o platformă on-line care va conține catalog electronic, dar va permite încărcarea și descărcarea unor materiale educaționale sau interacțiunea on-line profesor – părinte. Școala din Ciugud este și prima școală publică din România care folosește în activitatea didactică un laborator de realitate virtuală, copiii fiind transferați în lecții interactive cu ajutorul căștilor VR. Acest „laborator de realitate virtuală” introduce un concept complet nou în tehnologia educațională: un set de căști de realitate virtuală complet "autonome", cu o interfață unică, prietenoasă cu elevii, control și navigare prin gesturi, resurse educaționale integrate și elemente de control simplu de utilizat de către cadrele didactice. 

Școala din Ciugud are în prezent aproximativ 125 de elevi în 9 clase, respectiv de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

Sursa: Primaria Ciugud

Comentarii