Trei minute ca să convingi juriul: conţinut, claritate, carismă

VIDEO O studentă de la Fizică, în finala naţională a concursului de ştiinţă FameLab

sâmbătă, 17 aprilie 2021, 01:57
2 MIN
 VIDEO O studentă de la Fizică, în finala naţională a concursului de ştiinţă FameLab

Irina-Mălina Strugaru, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, a fost selectată ieri în cadrul unui eveniment online să reprezinte UAIC la finala naţională a competiţiei internaţionale FameLab, una dintre cele mai importante competiţii de comunicare a ştiinţei din lume.

 La selecţia regională organizată de universitate şi British Council România s-au înscris trei concurenţi. Aceştia au avut la dispoziţie doar 3 minute pentru a convinge juriul cu o prezentare a unui subiect ştiinţific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse media. Prezentările concurenţilor au fost evaluate de juriul selecţiei regionale FameLab în baza a trei criterii: conţinut, claritate şi carismă. Astfel, câştigătoarea semifinalei de la UAIC a reuşit să convingă juriul prin prezentarea unei teme despre soft robotics (robotica moale sau flexibilă), despre funcţionarea şi aplicaţiile acestor tehnologii în medicină şi în alte domenii de interes.

În anul 2019, Irina-Mălina Strugaru a obţinut locul al II-lea la faza naţională a concursului FameLab unde a abordat, într-o manieră originală şi accesibilă publicului larg, o temă complexă privind procesele neliniare şi de autoorganizare. „Mi-a plăcut întotdeauna să explic ştiinţa altor oameni. Îmi place să cred faptul că comunicarea ştiinţei poate înlătura stereotipurile rigide create în jurul disciplinelor STEM şi să îi facă pe cât mai mulţi oameni să vadă nu doar frumuseţea şi distracţia experimentelor, dar şi să înţeleagă mai bine ce se petrece în spatele acestora. Prin intermediul acestei competiţii, îmi doresc să îmi îmbunătăţesc abilităţile de prezentare şi vorbire în public, dar şi să cunosc alţi oameni pasionaţi de ştiinţă şi să aflu mai multe despre activitatea acestora”, a declarat studenta.

Finala naţională a competiţiei FameLab România va avea loc în luna mai a acestui an. Concurenţii din finala naţională vor beneficia de un masterclass de comunicare susţinut de specialişti din Marea Britanie şi România, iar câştigătorul va avea ocazia de a reprezenta ţara la finala mondială FameLab International, organizată în toamna acestui an. 

Comentarii