De Business

Punem punctul pe știi

Vin asiaticii! Blocurile din Iaşi au început să fie ridicate cu muncitori din Vietnam

miercuri, 18 iulie 2018, 01:50
4 MIN
 Vin asiaticii! Blocurile din Iaşi au început să fie ridicate cu muncitori din Vietnam

In Iaşi, sunt angajaţi 84 de persoane din Vietnam. 26 dintre aceştia lucrează la blocurile Conest din Tudor Vladimirescu. Societatea urmează să mai aducă încă 54 de vietnamezi.

Marile firme din domeniul construcţiilor preferă muncitori asiatici în locul românilor, pe motiv că sunt mai „ascultători” şi harnici. Pe schelele de la blocurile din Tudor Vladimirescu, din spatele Kaufland,  observăm că printre românii de pe şantier sunt şi vietnamezi. Conest a adus în ţară şi a angajat un număr de 26 de persoane din Republica Vietnam, pentru a finaliza cele trei blocuri turn de locuinţe. Până în toamnă vor mai veni şi alţii. Motivul este unul simplu. Angajatorii lor spun vă sunt mai conştiincioşi. Deşi au costuri mărişoare pentru a-i aduce în ţară, firmele îşi cresc productivitatea cu forţa de muncă asiatică, ceea ce duce la reducerea costurilor per total.  „Urmează să mai vină până la 80 de muncitori. În august ne mai vine un lot de 30, iar restul în septembrie. Nu am ales vietnamezi pentru că ar fi mâna de lucru mai ieftină, ci pentru că ei sunt mai stabili, doar asta au de făcut aici, să lucreze. Nu ca românul, care mai are treburi şi pe acasă, mai lipseşte din diverse motive, mai are câte o sărbătoare…. Vietnamezii lucrează de luni până sâmbătă, au program, sunt o forţă de muncă constantă. Le-a asigurat loc de cazare în altă parte, nu pe şantier”, a menţionat Irinel Tofan, directorul general Conest.

Cei mai mulţi

Conform datelor oferite de Serviciul pentru Imigrari Iaşi, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari a Ministerului Afacerilor Interne, la noi în judeţul Iaşi figurează cu avize de muncă valabile un număr de 155 de cetăţeni străini din afara Uniunii Europene. Dintre aceştia, 147 sunt angajaţi pe raza municipiului Iaşi. „În evidenţele serviciului noastru figurează un număr de 51 de societăţi comerciale care ai încadrat în muncă cetăţeni străini proveniţi din statele terţe. Străinii ce sunt posesori ai vizelor de muncă, provin din următoarele ţări: Republica Vietnam (84 angajaţi), Republica Moldova (32 de angajaţi), Filipine (21 angajaţi), China (17 angajaţi), Nepal (12 amgajaţi) şi Turcia (5 angajaţi)”, a precizat Sorin Gaiţă, comisar şef în cadrul  Serviciului pentru Imigrări Iaşi. În ultimii trei ani observăm că a crescut numărul de vize de muncă eliberate la noi în judeţ. Dacă în 2016 s-au eliberat 37 de avize, în 2017 numărul s-a dublat, ajungând la 72 iar anul acesta, până în prezent, s-au eliberat 96 de avize pentru angajaţi străini noi. Dacă la Conest vor mai veni însă 54 de vietnamezi, numărul de persoane cu viză de muncă va creşte în judeţul Iaşi la 209 persoane.

Salariul minim brut de 3.300 lei

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi (ITM) spun că supraveghează îndeaproape firmele care au angajaţi cu viză de muncă din tări exterioare UE. Procedura prin care o firmă poate aduce forţă de muncă din afară este una simplă. „Aceasta trebuie să solicite la ITM acest lucru printr-o cerere, ca mai apoi angajaţii să primească autorizaţii de muncă, valabile doar pentru firma care îi solicită. Dacă ei pleacă de la firmă pierd autorizaţia şi devin lucrători ilegali. Noi facem controale atât în campaniile pe care le avem cu Serviciul de Imigrări cât şi separat. Verificăm dacă au aceste autorizaţii, dacă angajatorii respectă regulile de siguranţă şi dacă au în contract salariul mediu brut din România, care în momentul de faţă care este în jur de 3.300 de lei. Faţă de un român, ei primesc un salariu aproape dublu (n.r.-salariul minim). Verificăm şi dacă li se respectă programul de 8 ore, respectiv 10 ore pe zi, liberele şi concediile de ohihnă. De asemenea, verificăm şi securitatea în muncă. Amenda dată firmelor pentru munca la negru este de 20.000 de lei, iar cea pentru securitatea în muncă de 10.000 de lei. Bine, ele pot fi cumulate, însă nu trebuie să depăşească, conform legii, 100.000 de lei pentru o singură firmă”, a declarat George Albulescu, şeful ITM Iaşi. Acesta a mai precizat faptul că în China şi Vietnam se lucrează şi sâmbăta, însă la noi în tară se respectă prevederile muncii de aici. Judeţul aflat pe primul loc la numărul de vietnamezi este Tulcea, care are 300 de angajaţi pe Şantierul Naval. Raportat la anul 2017, per total, peste 1.400 de vietnamezi au fost angajaţi la companii din România, de şase ori mai mulţi decât în 2016. Anul trecut, Inspectoratul pentru imigrări a eliberat 5.000 de avize de angajare pentru persoane care provin din ţări din afara spaţiului comunitar. Creşterea este considerabilă faţă de anul 2016, când au fost doar 3.000. Vorbim, în mare parte, de personal necalificat sau puţin calificat, care lucrează de cele mai multe ori în construcţii, în hoteluri sau restaurante. Guvernul preconizează faptul că anul acesta pot să vină cel mult 7.000 de lucrători străini, din afara Uniunii Europene. Specialiştii în resurse umane spun însă însă că numărul este mic, în condiţiile în care piaţa muncii din România are nevoie de zeci de mii de angajaţi. 

 

 

Comentarii