Washington sub stare de asediu! Preşedintele Trump, mutat într-un bunker subteran

luni, 01 iunie 2020, 07:45
2 MIN
 Washington sub stare de asediu! Preşedintele Trump, mutat într-un bunker subteran

În capitala Statelor Unite, Washington, a fost decretată duminică stare de asediu după noi manifestaţii în apropiere de Casa Albă, în contextul în care revoltele generate de moartea lui George Floyd s-au extins în mai multe state americane. Starea de asediu presunpune interdicţia de circulaţie între orele 23.00 şi ora 06.00. Primarul Muriel Bowser a ordonat desfăşurarea Gărzii Naţionale în oraş în sprijinul forţelor de poliţie. Din cauza protestelor masive, preşedintele Trump a fost mutat într-un bunker subteran vineri seara, unde a fost ţinut, potrivit CNN, aproximativ o oră înainte de a se întoarce la reşedinţa sa.

Scene extrem de tensionate au avut loc nu departe de Casa Albă, zona fiind învăluită de focul degajat de incendii, relatează corespondeţii Guardian şi CNN. Un incediu a izbucnit în subsolul Bisericii Sfântul Ioan, care din 1816 este considerată ”Biserica Preşedinţilor” pentru că fiecare preşedinte american de la James Madison şi până acum au folosit acest locaş ca loc de rugăciune şi reculegere. Pompierii au ajuns însă rapid la faţa locului şi au stins incendiul.

Într-o intersecţie din centrul oraşului Washington, protestatarii s-au confruntat cu forţele de ordine. Protestatarii au aruncat cu sticle de apă ln poliţişti care au folosit gaze lacrimogene şi spray-uri de piper pentru a dispersa manifestanţii.

Unii dintre aceştia au luat-o la fugă în urma intervenţiei poliţiştilor. În Santa Monica şi San Diego, California, au loc de asemenea confruntări violente între poliţie şi manifestanţi. În contextul protestelor masive,un incident a fost semnalat şi în Minneapolis unde un camion cisternă a încercat să treacă prin mijlocul unui cortegiu de mii de manifestanţi pe un pod din centrul oraşului,obligând forţele de ordine să intervină masiv. "A priori, niciun manifestant nu a fost rănit", potrivit unui comunicat al poliţiei locale care vorbeşte de un incident "foarte deranjant".

Şoferul camionului a fost rănit, dar fără ca viaţa să îi fie pusă în pericol. El a fost condus la spital şi plasat în stare de arest. Manifestaţia, legată de moartea, luni, a lui George Floyd, un afro-american, în mâinile poliţiei, a pornit la miezul zilei de al Capitoliul din Saint Paul, sediul parlamentului statului Minnesota. Alcătuită din circa 2.000 de persoane, aceasta se îndrepta într-o atmosferă paşnică spre centrul oraşului Minneapolis.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii