ZDI TV: Ce viitor au absolvenţii de Drept. O discuţie cu avocatul Marius Striblea

miercuri, 28 iulie 2021, 13:05
1 MIN
 ZDI TV: Ce viitor au absolvenţii de Drept. O discuţie cu avocatul Marius Striblea

Studioul TV al „Ziarului de Iași” l-a avut drept invitat pe cunoscutul avocat Marius Striblea, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, fost decan al Baroului ieșean, care a reprezentat în instanță numeroase personalități ale vieții publice și politice, printre care și pe fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. 

Viitorul absolvenților Facultății de Drept ieșene, opțiunile pe care aceștia le au la finalizarea studiilor, modul în care tânărul avocat își poate croi drumul spre afirmare în această breaslă, dar și felul în care justițiabilii își pot apăra drepturile în fața unei instanțe în care uneori judecătorul și procurorul acționează ca „mici Dumnezei” au reprezentat doar câteva dintre temele abordate în discuție.

Discuția nu a ocolit un subiect sensibil în dezbaterea publică din ultimii ani, respectiv pensiile magistraților, inclusiv diferența enormă dintre acestea și nivelul mediu al pensiilor „obișnuite”.

Avocatul ieșean a apreciat că posibilitatea de pensionare a judecătorilor după doar 25 de ani de activitate reprezintă unul dintre motivele neîncrederii publicului în justiție, magistrații retrăgându-se tocmai când au acumulat suficientă experiență pentru a aprecia cu balanța corectă cauzele complexe. În condițiile în care pensia unui magistrat este mai mare decât salariul acestuia, nu există niciun stimulent care să-i facă să rămână activi.

Comentarii