Zeiţa Fortuna a vorbit pe franţuzeşte

luni, 22 aprilie 2019, 01:43
6 MIN
 Zeiţa Fortuna a vorbit pe franţuzeşte

 

Echipa de tenis a României a ratat calificarea în finala Fed Cup fiind învină de Franţa cu 2-3, la Rouen. Simona Halep a câştigat ambele meciuri de simplu, a jucat şi la dublu, dar roata norocului s-a oprit la gazde, după o partidă ce părea că nu se mnai termină

 

În primul meci, viceliderul mondial, Simona Halep a întâlnit-o pe Kristina Mladenovic (66 WTA), în faţa căreia avea palmares negativ. Într-o atmosferă incendiară pe alocuri, în Kindarena din Rouen, cu 2000 de români (capacitatea sălii este de 5000 de locuri!) care au dat tonul scandărilor cele două jucătoare au oferit un frumos spectacol. Simona Halep şi-a dominat, sâmbătă, adversara şi, după un început de meci mai complicat, chiar a surclasat-o. Setul I a fost foarte disputat şi echilibrat în prima sa parte. Halep a condus cu 40-0 pe serviciul rivalei şi în primul game  şi în al treilea, dar Mladenovic a revenit şi a câştigat aceste jocuri.  Simona reuşit break-ul la 2-2, dar nu l-a păstrat, pierzându-şi imediat serviciul. Game-ul care a rupt meciul a fost următorul, Mladenovic a avut cinci mingi de a face 4-3, le-a ratat pe toate şi Simona a fructificat a doua minge de rebreak şi a preluat ea conducerea cu 4-3. Fostul lider WTA nu a mai lăsat apoi jocul din mână şi a luat setul, cu 6-3. Setul al doilea a fost unul fără istoric, Halep a pierdut doar un game-uri la 1-0, şi a reuşit break-uri la 2-1 şi 4-1, punând capăt meciului după 6-1 şi după o oră şi 40 de minute de joc.

Mihaela, evoluţie palidă

După această partidă a urmat întâlnirea dintre Mihaela Buzărnescu (30 WTA) şi prima rachetă a Franţei, Caroline Garcia (21 WTA). Ca şi în partida cu Cehia, Mihaela nu a avut o evoluţie strălucită. Fără precizie şi fără serviciu eficient, ea a opus o palidă rezistenţă în starul setului I, fiind condusă cu 3-0 şi 4-1, după un break în jocul al doilea. Pe fondul unei scăderi în evoluţia franţuzoaicei, Buzărnescu a recuperat break-ul la 2-4, dar imediat şi-a pierdut serviciul. Garcia a închis apoi setul, cu 6-3. Românca şi-a pierdut serviciul şi la începutul setului secund, dar a egalat cu rebreak. Ea a devenit mai agresivă, a servit mai bine şi a câştigat câteva puncte frumoase. Însă momentele ei bune s-au oprit la 3-3, când Garcia a făcut un nou break şi s-a impus apoi tot cu 6-3, după o oră şi 26 de minute de joc.

Derby cu multă adrenalină

Dacă sâmbăta s-a încheiat nedecis, duminica trebuia să dea verdictul. Şi primul meci a fost cel al rachetelor fruntaşe: Simona Halep vs. Caroline Garcia. A fost un meci foarte greu, cu multe emoţii, încheiat cu scorul de 6-7, 6-3, 6-4 pentru Simona. Cele mai bune jucătoare ale echipelor au oferit trei ore de tenis extrordinar, cu mingi pe liniile terenului, cu răsturnări de scor şi cu echilibru păstrat până în final. Garcia a început furtunos meciul cu Halep, la fel ca în partida cu Buzănescu. Agresivă, în spatele unui serviciu puternic, franţuzoaica a  făcut 4-0 în 16 minute, cu break-uri în game-urile al doilea şi al patrulea. Simona Halep a intrat greu în meci, fiind copleşită de precizia şi forţa loviturilor adversarei.  Însă exuberanţa din jocul Carolinei Garcia nu a ţinut, iar Simona Halep s-a transformat din victimă în agresor. Ea a devenit mai ofensivă şi servit mai bine. După un rebreak la 0, Halep a întors scorul şi a preluat conducerea cu 5-4, urmând a servi pentru set. După ce a condus cu 30-0, fostul lider WTA a cedat aproape gratis jocul după o dublă greşeală. Garcia a condus cu 6-5 şi 40-15 pe serviciul româncei, dar Simona  a reuşit să ducă setul în tie-break. Jucătoarea română a avut prima minge de set la scorul de 6-5, dar nu a fructificat-o şi Garcia a câştigat primul set La 6-6, Simona Halep a alunecat şi a căzut, dar a continuat partida.

Simona Halep a jucat din nou cel mai bun tenis în debutul setului secund, când a condus cu 3-0, după un break în ghemul al doilea. Românca nu a păstrat avantajul, s-a mişcat mai greu pe teren, iar Garcia a revenit în joc şi a egalat, la 3. La 4-3 pentru ea, Halep a cerut intervenţia fizioterapeutului pentru o problemă la pulpa piciorului stâng. Această accidentare nu a reprezentat o piedică pentru sportiva română, care a câştigat următoarele două game-uri cu break la 4-3 – şi a câştigat setul cu 6-3  În ultimul game al setului secund, Garcia a condus cu 30-0 pe serviciul rivalei, dar Simona a întors scorul. Decisivul a fost foarte echilibrat. Halep şi-a făcut mai greu serviciul, Garcia a avut trei mingi de break, dar s-a mers cap la cap până la 4-4. La acest scor, franţuzoaica a comis două duble greşeli, primele din meci, după ce tot setul a fost impecabilă la acest capitol. Românca a obţinut break-ul la prima minge avută şi a preluat conducerea cu 5-4, apoi a închis partida cu 6-4, după două ore şi 57 de minute de joc.

Irina a călcat strâmb

După acest meci, ambii căpitani nejucători au mutat: Florin Segărceanu a mers cu Irina Begu (83), iar Julien Benneteau a introdus-o în arenă pe a doua clasată din lot, Pauline Parmentier (53), jucătoare de 33 de ani şi înaltă de 1,75 metri. Pauline a controlat cu uşurinţă primul set, pe care l-a câştigat cu 6-3. Irina  şi-a transformat subit jocul în setul al doilea, iar franţuzoaica a părut obosită, nu a mai servit atât de eficient şi a fost pusă clar în dificultate de mingile trimise de multe ori pe linii de româncă. Begu a fructificat prima minge de break la scorul de 2-1, câştigând la 0, s-a mai impus contra serviciului rivalei şi la 5-2 şi a închis setul cu 6-2, Pe cât de bine a evoluat Begu în al doilea set, pe atât de slab a făcut-o în al treilea. Românca s-a prăbuşit sub greutatea propriilor erori, în timp ce jucătoarea franceză a evoluat din ce în ce mai bine. La mingea prin care Parmentier a făcut 5-2, pe serviciul Irinei, Irina a călcat greşit şi s-a accidentat la glezna dreaptă. După ce a primit îngijiri medicale, românca a intrat pe teren pentru a termina partida, pe care Parmentier a câştigat-o după 6-2  şi după două ore şi patru minute.

Astfel, finalista Fed Cup urma să fie stabilită de partida de dublu. Cum pe Irina Begu nu se mai putea conta, Segărceanu a acceptat propunerea Simonei de a juca ea la dublu împreună cu Monica Niculescu. De partea cealaltă, s-a refăcut cuplul de vis de acum doi ani, Caroline Garcia / Kristina Mladenovic, în ciuda disensiunilor care au avut loc între cele două jucătoare. Meciul de dublu s-a încheiat după un meci de două ore şi 39 de minute, în care soarta a balansat în ambele părţi cu scorul de 5-7, 6-3, 6-4 pentru perechea franceză, calificând reprezentativa Hexagonului în finala Fed Cup.

Australia a doua finalistă

Cea de-a doua semifinală s-a disputat la Brisbane, între Australia şi Belarus. Arîna Sabalenka (10 WTA) a “deschis scorul”, dispunând cu 7-5, 5-7, 6-3 de Samantha Stosur (77 WTA). Însă excelenta Ashleigh Barty (9 WTA) a trecut cu 7-6, 6-3 de Viktoria Azarenka (61 WTA). Victoriile au fost împărţite şi ieri: Barty a învins-o clar cu 6-2, 6-2 pe Sabalenka, iar Azarenka a depăşit-o şi mai clar  pe veterana “Sam” Stosur cu 6-1, 6-1. La dublu Ashleigh şi Sam au trecut de cele două “-enka” cu 7-5, 3-6, 6-2. Finala se va disputa în noiembrie pe teren australian. (News.ro)

 

 

Comentarii