De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Cum stiu daca am timpanul perforat?”

marți, 01 decembrie 2009, 19:38
3 MIN
 „Cum stiu daca am timpanul perforat?”

Manuela B., din Iasi: "Cum as putea sti daca am timpanul perforat? Am avut o otita, mi-a curs puroi din ureche, acum mi-a trecut dar am senzatia ca nu mai aud asa bine cu urechea respectiva. Poate fi perforat timpanul? Sau poate fi si alta cauza? Ce se poate face in acest caz? Am inteles ca se poate surzi de la asta si ca ar trebui facuta o operatie. Ce ma sfatuiti?"

Prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL "Nicolae Costinescu" din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "Cel mai frecvent perforatii la nivelul timpanului apar dupa o otita acuta. Ai avut otita, a curs din urechea respectiva secretie purulenta, apoi s-a vindecat otita. Dar, din cauza acesteia a aparut si o mica perforatie pe timpan. Iar dupa vindecare poti ramine cu o perforatie mai mica sau mai mare. Aceasta e cauza cea mai frecventa a aparitiei perforatiei timpanului.

Alte cauze pot fi introducerea unei agrafe sau al unui obiect ascutit in ureche pentru a te scarpina. Sau o lovitura puternica peste ureche: cu podul palmei, nu cu degetele. Sau atunci cind se plonjeaza in apa si apa intra cu presiune in urechi. Toate acestea sint cauze accidentale si daca apare perforatia de timpan intr-un astfel de context, persoana respectiva va resimti o durere ascutita in ureche. Timpanul are terminatii nervoase suficient de multe si daca se produce o perforatie intr-o astfel de situatie, se va resimti o durere puternica in ureche.

La aceste cauze accidentale se adauga si suflatul incorect al nasului. Daca sufli puternic, cu amindoua narile odata, se infunda urechea prin presiune inversa si apare perforatia de timpan. De aceea, copii sint invatati inca de la gradinita cum se sufla corect nasul: se sufla mai intii o nara,  apoi cealalta. 

Dar, asa cum spuneam acestea sint cauze accidentale si mai rare ale perforatiei de timpan. Cel mai frecvent, perforatia de timpan este cauzata de o otita.

Cind se ajunge la operatie

Pe parcursul evolutiei otitei, apar dureri la nivelul urechii si atunci nu poti sti daca a fost sau nu perforat timpanul. Exista insa unele semne care pot arata daca dupa otita timpanul a ramas perforat. De exemplu, intra apa in ureche si aceasta se suprainfecteaza din nou.

Sau, sufli nasul si se aude un fisiit. Sau ai intrat in apa si apa din ureche ajunge in gura. Dar, de asemenea, in cazul unei perforari a timpanului de mici dimensiuni poate sa nu existe nici un semn si sa treaca neobservata. In acest caz, membrana se vindeca singura, intr-un termen variabil (in medie citeva saptamini).

In general, perforatia timpanului se inchide si se vindeca, insa in unele cazuri aceasta leziune ramine pentru toata viata si se transforma in afectiune cronica. In cazul perforatiilor mari se poate apela la interventia chirurgicala si se face timpanoplastie. Insa inainte de aceasta operatie se recomanda rezolvarea deviatiilor de sept, a vegetatiilor adenoide sau a hipertrofiilor de cornete. Acestea reprezinta factori favorizanti pentru reaparitia otitelor.

Daca se face timpanoplastia si nu se rezolva mai intii aceste probleme, reapare o otita si se elimina grefa  cu care s-a "reparat" perforatia timpanului. In ceea ce priveste scaderea auzului, trebuie stiut ca perforatia propriu-zisa de timpan nu da o scadere foarte mare de auz.  Insa, aderentele care se formeaza in timp dupa o perforatie mare pot da otita fibroadeziva. Aceasta poate duce in timp la scaderea auzului.

Oricum, pentru a lamuri exact daca este vorba de o perforatie de timpan si de gravitatea acesteia este bine sa va adresati unui medic orl-ist pentru un consult de specialitate".

Comentarii