Au distrus pe viaţă o familie fericită. Şefii Sănătăţii ieşene ar trebui să nu aibă somn până nu au un răspuns clar la întrebarea simplă de mai jos

16.25, ora la care micuțul Ianis a murit, nefiind primit la UPU. Cine l-a omorât cu zile?

sâmbătă, 30 noiembrie 2019, 03:00
6 MIN

Anchetă pe toate planurile la Paşcani, în urma morţii subite şi revoltătoare a lui Ianis Mahu, băieţelul de 7 ani cu varicelă. Direcţia de Sănătate Publică a trimis echipa de inspecţie şi cea epidemiologică atât la spital, cât şi la instituţia de învăţământ unde era înscris băiatul, iar Poliţia a fost sesizată de către unitatea medicală, fiind vorba de o moarte suspectă. Mai mult chiar, apare o nouă ipoteză în privinţa cauzei morţii lui Ianis. Ar putea fi vorba de un şoc toxico-septic, care poate apărea în cazul copiilor care suferă de varicelă. În aceste situaţii, protocoalele medicale spun clar că pacientul trebuie internat la Terapie Intensivă, la Unitatea de Primire Urgenţe. Dar, în cazul lui Ianis, nu a fost aşa. Apar, în aceste condiţii, mai multe întrebări. A murit Ianis cu zile? Unde s-a greşit: la modul în care s-a comunicat de la 112 cu familia? La spital? Iar de aici, cine anume a greşit? Sunt întrebări la care şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Liviu Stafie, are obligaţia de a răspunde cât mai urgent milioanelor de părinţi din Iaşi şi din ţară care au citit ieri îngroziţi relatările despre acest caz revoltător.

După decesul subit al băiatului de 7 ani, iniţial au existat suspiciuni de meningită meningococică, boală contagioasă şi foarte gravă, care poate fi fatală. Analizele preliminare au exclus însă ieri acest diagnostic. „Noi am fost ieri (28 noiembrie, n.r.) informaţi de către medicul infecţionist de la spital de decesul copilului. Am recoltat probe în momentul în care s-a făcut necropsia de la Institutul de Medicină Legală, probe duse la Spitalul de Boli Infecţioase. Nu este vorba despre o meningococemie. Posibil să fi fost vorba despre o suprainfecţie, o complicaţie. Decesul ar fi survenit ca urmare a unui şoc toxico-septic, dar deocamdată aşteptăm rezultatul analizelor“, a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Pediatria nu are UPU

Potrivit manualelor de specialitate, factorul de risc pentru sindromul de şoc toxic streptococic la copii este varicela. Lezarea veziculelor variceloase prin grataj poate conduce la o infecţie a pielii cu streptococul de grup A, crescând riscul de apariţie al sindromului la copii. Din cauza faptului că sindromul de şoc toxic poate progresa rapid şi poate dezvolta complicaţii serioase, tratamentul se face întotdeauna la spital, sub monitorizare atentă. Tratamentul la terapie intensivă este necesar când pacientul are semne de şoc sau are dificultăţi în respiraţie. Dar, în cazul lui Ianis, medicii par să fi uitat de manuale.

Copilul a fost internat la secţia de pediatrie, care nu are unitate de primire urgenţe. Nu a fost internat la UPU la Paşcani. Neşansa lui Ianis a fost, se pare, vârsta. Nu era adult, deci nu putea fi internat acolo. „La spital, medicul de gardă nu l-a primit la urgenţă. L-au urcat la etajul 5, la secţia de pediatrie“, a povestit Adrian Popoaia, tatăl adoptiv al copilului.

La Terapie Intensivă pediatrică, aparatura se ia cu împrumut

Şi de aici a urmat întreg calvarul. Părinţii au povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ cum medicii au venit târziu, băiatului nu i s-ar fi administrat decât o perfuzie cu sânge şi o pastilă. „Am o filmare cum (medicul, n.r.) stătea departe de pătuţ, el fiind cu mască de oxigen pe faţă. Medicul stătea nepăsător“, a mai spus Adrian Popoaia.

Cât despre aşa-zisa internare la Terapie Intensivă, tot părinţii au descris condiţiile. „L-au băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură medicală deloc (…) Neavând aparatura necesară, l-au resuscitat douăzeci de minute până au cărat aparatura de la parter (UPU, n.r.) la etajul 5. Îmi pare rău că nu am mai putut să filmez cum asistentele cărau tuburile de oxigen şi defibrilatorul cinci etaje. A durat 40 de minute“, a mai spus Adrian Popoaia.

Tot manualele de specialitate spun că şocul toxico-septic poate duce la complicaţii. Se pot forma cheaguri de sânge pe tot corpul, care blochează fluxul de sânge şi de oxigen al organelor vitale. Boala are o rată a mortalităţii de 50 la sută.

Medicii din Paşcani şi-au pus cenuşă în cap

Poziţia spitalului pare desprinsă însă din alte manuale. Pe scurt, nimeni nu are nicio vină, toţi şi-au făcut treaba, dar pacientul e mort. „În 27 noiembrie s-a prezentat pe secţia de pediatrie a Spitalului Municipal Paşcani un pacient de 7 ani, adus de ambulanţă cu asistent. Pacientul era în stare generală gravă cu erupţie generalizată, cu greţuri, vărsături sangvinolente, cu scaun la fel cu sânge. Pacientul s-a prezentat în jurul orei 14,30. A fost consultat de medicul pediatru de gardă. S-au instituit măsurile de terapie, s-au recoltat probele biologice, investigaţiile clinice şi paraclinice. La ora 15,00 pacientul a intrat în stop cardio-respirator. Este solicitat imediat medicul de la terapie intensivă şi medicul din serviciul de urgenţă. S-au aplicat toate manevrele de resuscitare conform protocoalelor medicale în vigoare. A fost resuscitat aproape două ore, dar nu a răspuns, şi s-a declarat decesul“, a spus dr. Gianina Popa, medic UPU Paşcani.

Care este varianta SAJ Iaşi

Părinţii lui Ianis au sunat la 112 atunci când starea băiatului se agravase. Se învineţise la faţă şi la buze, şi era aproape leşinat. Au spus dispeceratului că băiatul are varicelă confirmată de medicul de familie, dar că este foarte rău. Adrian Popoaia a mai povestit că ambulanţa a parcurs un kilometru în 17 minute şi, cum cazul de varicelă nu este considerat o urgenţă medicală, a oprit inclusiv la culoarea roşie a semaforului.

Varianta Serviciului Judeţean de Ambulanţă este alta. „Apelul a fost înregistrat la ora 14.11, echipajul a fost corect direcţionat conform gradului de urgenţă şi a resurselor existente în acel moment. Echipajul a plecat la 14,13 şi a ajuns la ora 14,16 la domiciliu. Echipajul medical a aplicat pacientului măsurile specifice de urgenţă până la plecarea acestuia la secţia de pediatrie“, a declarat Nicolaie Pralea, purtător de cuvânt SAJ Iaşi.

Ceea ce nu se ştie însă este că SAJ Paşcani nu are decât un singur medic pe tură, la fel şi substaţia de la Târgu Frumos, iar la Hârlău nu există niciunul.

Nicio ambulanţă cu medic disponibilă

Reprezentanţii SAJ Iaşi au mai spus că, la ora 16.11, în ziua decesului, s-a primit un apel de la medicul pediatru de gardă de la SMP prin care se solicita echipaj medical cu medic pentru Ianis pentru a fi transportat la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ cu diagnosticul de stop cardio-respirator resuscitat. Un minut mai târziu s-a dirijat prin staţia radio singurul echipajul medical cu medic de la Paşcani, care însă venea de la Spitalul de Neurochirurgie, în momentul apelului aflându-se la Sârca. S-a făcut apel şi la singurul echipaj cu medic de la substaţia Târgu Frumos, dar şi acesta se afla tot în misiune. La ora 16.25, medicul de gardă a revenit însă cu telefonul la 112, anunţând anularea solicitării: Ianis murise.

Fiind vorba de o moarte suspectă, IPJ Iaşi a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi a dispus efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzei decesului.

Şcoala lui Ianis, închisă

Ieri, la Liceul „Nicolae Iorga“ din Paşcani, clasa lui Ianis era goală. La fel şi celelalte clase. Speriat de ipoteza unei meningite meningococice şi motivând teoretic că ar exista un cerc pedagogic, directorul Gheorghe Spiridon a decis suspendarea cursurilor pentru a efectua dezinfecţia totală a instituţiei. Un alt aspect dureros este că toţi elevii de la Liceul „Nicolae Iorga“ , şi Ianis desigur, au învăţat până săptămâna trecută în frig. Instituţia a fost debranşată la ordinul Primăriei de la reţeaua centralizată încă din primăvară. Şi tot Primăriei i-a trebuit mai bine de jumătate de an să pună centrală termică la liceu. Ceea ce probabil nu ştie Primăria Paşcani este că frigul favorizează răspândirea varicelei.

Un Ianis la 60.000

Între timp, Ianis a ajuns acasă. A fost depus la biserica de pe strada Dragoş Vodă. A fost întâmpinat cu lacrimi, cu durere de toţi ai lui. Mama lui Ianis a leşinat când şi-a văzut pruncul în sicriu şi a fost nevoie de intervenţia Ambulanţei. Ianis va fi îngropat. Sistemul sanitar însă pare a fi îngropat de mult.

Cine l-a ucis pe Ianis? Neajunsurile generate de lipsa de responsabilitate a celor care au dirijat şi dirijează sistemul. E vorba de ambulanţe fără medic de urgenţă, aparatura pentru terapie intensivă lipsă de la secţia de pediatrie, protocoalele medicale care l-au trimis pe Ianis la etajul cinci al spitalului, şi nu la UPU.

Oficial, însă, se poate muri de varicelă în România în 2019? Explică Liviu Stafie, directorul DSP: „După literatura de specialitate, există un deces la 60.000 de cazuri. Din păcate, aici, se pare că aşa a fost“

Comentarii