Vizita Suveranului Pontif la Iaşi: ultimele detalii au fost puse ieri la punct de Episcopie şi Primărie

200 de corişti vor cânta în Piaţa Palatului imnul special dedicat Papei. Ce alte surprize i s-au pregătit?

Cine sunt oamenii simpli care îi vor vorbi despre viaţa lor Papei, direct de pe scenă, în faţa mulţimii?

joi, 30 mai 2019, 01:49
3 MIN
 200 de corişti vor cânta în Piaţa Palatului imnul special dedicat Papei. Ce alte surprize i s-au pregătit?

Vizita Papei Francisc la Iaşi a fost pregătită până în cele mai amănunţite detalii la Iaşi, în cursul zilei de ieri fiind anunţate şi ultimele detalii. Pe lângă imnul special pregătit pentru acest eveniment, care va fi interpretat de cei 200 de corişti, ce aparţin de şase coruri catolice din Iaşi, Primăria, împreună cu episcopia, a mai pregătit o serie de momente speciale pentru a marca vizita Suveranului Pontif. 

Astfel, în curtea Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi s-a construit o statuie specială înfăţişându-l pe Mântuitorul Isus Cristos, statuie ce va fi binecuvântată de papă şi va fi amplasată într-un spaţiu public din Iaşi pentru a marca momentul vizitei. Mai mult decât atât, în acelaşi loc în care va fi statuia va fi amplasată şi o bornă care marchează locul de unde cei mai dârzi credincioşi vor putea să plece într-unul dintre cele mai cunoscute pelerinaje catolice din lume – Camino de Santiago de Compostela, care se termină la catedrala cu acelaşi nume din Spania. Particularitatea acestui pelerinaj este că se face pe jos, iar reprezentanţii episcopiei spun că în trecut există mărturii că astfel de drumuri porneau din Moldova spre Spania.

„Este un pelerinaj pe care foarte mulţi oameni din lume îl fac pe jos. Distanţa este foarte mare, s-a extins până la noi pentru căîn istorie a­cest lucru se practica şi în Moldova. Va fi o binecuvântare, o dorinţă ca cei care pornesc pe un astfel de drum să se simtă mereu îm­pli­niţi, eliberaţi şi fericiţi. Să există acest punct de reper aşezat lângă această statuie aici, în capitala noastră, a Moldovei“, a declarat episcopul catolic de Iaşi, Petru Gherghel.

Vizita Papei Francisc va începe de la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină“, din Iaşi, acolo unde le va vorbi întâi celor 800 de bătrâni şi bolnavi din toată Dieceza de Iaşi, binecuvântându-i. Aici va primi o lumânare de la cel mai în vârstă preot încă în viaţă din Dieceza de Iaşi şi unul dintre tinerii care ur­mează să fie hirotoniţi luna aceasta. Preotul cel mai în vârstă se numeşte Anton Bişoc, are 98 de ani şi peste 70 dintre aceştia a slujit ca preot. Din 1990 se află în localitatea Voievodeasa, judeţul Suceava, este pensionar, se de­plasează mai greu, dar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice spun că este foarte implicat în activitatea de răspândire a credinţei. „Ia toate publicaţiile catolice, face singur plicurile, pune revistele şi alte cărţi în ele, şi le trimite oamenilor de pretutindeni. Are o listă foarte mare la care trimite în fiecare lună şi de multe ori cu bani din pensia sa, din iniţiativa sa“, a declarat pr. Adrian Blăjuţă, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi.

Mai târziu, pe scena din faţa Palatului Culturii, un tânăr de 22 de ani îi va vorbi Papei despre dificultăţile din viaţa sa, apoi vor urma mărturii dintre familie „care a cunoscut greutăţi şi bucurii“, care are în total 28 de persoane în trei generaţii. Pe scenă vor urca Ioan şi Elisabeta Bălan, de 71, respectiv 79 de ani, din Iazul Vechi, comuna Şipote, parohia Săveni, care au crescut 11 copii, opt băieţi şi trei fete, doi dintre care sunt preoţi, două surori catolice, şase căsătoriţi şi ultimul copil care nu a intrat direct în viaţa Bisericii Catolice, al şaptelea, se va căsători pe 29 iunie. 

Comentarii