60.000 de credincioși în două zile, din toate colţurile ţării. Pelerinii se întorc cu entuziasm, după pandemie, la Sfânta Parascheva de la Iaşi VIDEO/FOTO

luni, 10 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 60.000 de credincioși în două zile, din toate colţurile ţării. Pelerinii se întorc cu entuziasm, după pandemie, la Sfânta Parascheva de la Iaşi VIDEO/FOTO

Pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi a început confirmând toate aşteptările: va fi un an în care sute de mii de pelerini vor lua drumul capitalei Moldovei, cum n-am mai întâlnit dinainte de pandemie, poate chiar şi mai mulţi decât atunci. După primele două zile de pelerinaj, până duminică seara, peste 57.000 de credincioşi s-au aşezat la rând şi au străbătut întortocheatele străzi care coboară dinspre Catedrala Mitropolitană către Balhui. Primele zile, după cum s-a confirmat şi în alţi ani, sunt dominate în principal de grupurile organizate care vin de departe: cei de mai aproape de Iaşi vin în preajma zilei de 14 octombrie. Am întâlnit în rând, la raclă sau în zona cu cele 10 butoaie cu 1.000 de litri de agheasmă fiecare, oameni ajunşi din Bacău, din Galaţi, Ialomiţa, Caransebeş, Constanţa sau chiar Timişoara.

 

Îi recunoşti uşor – sunt cei uşor dezorientaţi, dar foarte entuziasmaţi, care-şi caută în permanenţă ghidul, ce poate fi un preot sau un fel de intermediar, un om al zonei cunoaşte Iaşul şi care organizează „pelerinaje neoficiale” pentru prieteni şi cunoscuţi. „Am să păstrez garoafa asta, să se usuce, ca amintire despre cât de bine ne-a fost, şi cald, şi soare”, spune o femeie ajunsă la vârsta de pensionare către un preot tânăr, de cel mult 40 de ani, care o aştepta dincolo de baldachin. „Doamne ajută! Să fie cu folos, ne-a ajutat Dumnezeu! Mă bucur că nu v-am dezamăgit”, îi răspunde aceasta, în timp ce o dojeneşte uşor pe altă femeie care voia să se ducă la tarabele cu icoane din spate. „E târziu, mamaie, şi autocarul pleacă la 18. Facem patru ore până la Galaţi, cât timp o să pierdem dacă vă rătăciţi în mulţimea asta de oameni. Aveţi aici agheasmă, flori, o icoană cu cei doi sfinţi, ce mai trebuie mai mult de atât?”

CITEȘTE ȘI: A început oficial cel mai mare pelerinaj de la Iași. Moaștele Sf. Parascheva, depuse în baldachin

Pelerinii aduc cu ei la Sfântă grijile despre război

Dincolo de coloana cu peste 120 de autocare care a venit în Iaşi din sudul ţării, dinspre Voluntari, în acest weekend a fost plin de grupuri organizate care-şi căutau autocarele parcate de-a lungul Bahluiului sau pe străzile din cartierele de pe ambele margini ale râului. Oamenii întrebau fie unde este capătul rândului, fie cum să ajungă „la chei”, după ce au terminat de aşteptat.

Este greu de estimat care a fost lungimea medie a rândului tocmai pentru că au fost perioade cu flux mare dat de ajungerea mai multor autocare. Cel mai lung rând a fost aproape până la stâlpul 50, peste 3,5 kilometri, cu tot cu „şerpuirea de garduri” din curtea interioară a Mitropoliei, care a fost desfiinţată sâmbătă la amiază. Oamenii au stat şi până la opt ore în aşteptare, dar pe parcursul zilei de duminică, mai ales dimineaţă, timpul de aşteptare nu a fost mai mare de 3 ore.

CITEȘTE ȘI: VIDEO/FOTO PELERINAJ la Iași: cozi kilometrice, zeci de mii de credincioși, zeci de leșinuri

De aceea, unii oameni s-au aşezat şi de mai multe ori la coadă. Asta plănuia să facă şi doamna Mariana, care a venit de la Constanţa cu doi nepoţi şi vrea să stea până pe 14 octombrie. „Ne închinăm astăzi (n.red. sâmbătă), mai mergem o dată luni sau marţi, şi apoi joi seară, ca de ziua Sfântei să ajungem la raclă. Ne rugăm pentru sănătate, dar şi pentru pace, că noi la Constanţa ne temem mai tare decât voi, avem războiul mai aproape. Să ne ferească Sfânta de toţi cei răi şi de toate cele rele”, a spus femeia.

Un bărbat de 40 de ani, venit din Bacău cu soţia şi cele două fiice, a stat cam şase ore la rând şi se pregătea să plece acasă, având în spate un rucsac de munte cu toate cele necesare familiei: şi haine pentru frig, şi pentru vreme mai caldă. Bogdan a venit să se închine pentru sănătate pentru prima dată la Iaşi, după ce a fost plecat ani de zile în străinătate şi a lucrat la un hotel. Acum vrea ca toate lucrurile să se oprească – „avem doar crize, sperăm ca lucrurile să se liniştească şi ca totul să se termine”.

Calea Sfinţilor: Sf. Parascheva este purtată din nou pe străzile oraşului

Autorităţile se aşteaptă ca vârful pelerinajului să fie zilele de 13 – 14 octombrie, când rândul ar trebui să atingă lungimea maximă, de circa 5 kilometri, iar peste 50.000 de pelerini să aştepte aproape 20 de ore ca să ajungă să se închine. Momentan, peste weekend, vremea favorabilă a validat predicţia autorităţilor, care se aşteaptă la peste 300.000 de pelerini în capitala Moldovei. Pe final de săptămână, însă, vremea se răceşte şi se anunţă şi unele ploi.

Dar până să se gândească la ceea ce vor face la finalul săptămânii, câteva mii de ieşeni s-au bucurat de reluarea pelerinajului Calea Sfinţilor. Raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Paisie de la Neamţ au fost purtate de un sobor impresionant de preoţi, condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe traseul predefinit care a pornit de la catedrală, a mers pe linia de tramvai spre Biserica Armenească, şi s-a întors pe bulevard în dreptul Mănăstirii Trei Ierarhi. 

CITEȘTE ȘI: VIDEO/FOTO Calea Sfinților, umbrită de ploaie, luminată de credincioși. Record de pelerini

Comentarii