De Business

Punem punctul pe știi

„Prinţ şi cerşetor”- cea mai bogată şi cea mai săracă comună din judeţ

luni, 22 octombrie 2018, 01:50
5 MIN
 „Prinţ şi cerşetor”- cea mai bogată şi cea mai săracă comună din judeţ

In Miroslava erau înregistrate anul trecut 532 de societăţi care au raportat afaceri de 594,4 milioane de euro. La polul opus, este Roşcani cu o singură societate comercială care are o cifră de afaceri declarată de 1.100 de euro.

Comparaţie frapantă între două comune ale aceluiaşi judeţ. Cea mai avută localitate are peste 500 de firme şi afaceri de aproape 600 milioane de euro, iar cea mai prăpădită are o singură firmă cu o cifră de afaceri de doar 1.000 de euro. Prima se află lângă Iaşi, la o distanţă de 8 kilometri, iar a doua la 42 de kilometri de capitala Moldovei.

Primul loc, şi la buget şi la afaceri

Firmele deschise în localităţile din jurul municipiului Iaşi ne pot arăta care sunt cele mai bogate comune din judeţ, la capitolul afaceri. Astfel, observăm că primele 10 comune din topul nostru jonglează cu cifre de afaceri totale de un miliard de euro, adică 20% din cifra totală de afaceri din judeţul Iaşi, care este de 5,17 miliarde de euro. După o analiză făcută pe anul 2017 de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, observăm că de departe, cel mai bine stă comuna Miroslava, care are 532 de societăţi care au raportat afaceri de jumătate de miliard de euro, mai exact, de 594,4 milioane de euro. Comparativ cu anul 2016, în această comună a crescut considerabil numărul de firme, atunci fiind active 374, cu o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro. De menţionat faptul că din cele aproape 600 de milioane de euro, cât este cifra de afaceri pe anul trecut a comunei Miroslava, 77%, adică 454 de milioane de euro (2 miliarde de lei), reprezintă cifra de afaceri de la fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel Delphi, cel mai mare angajator din judeţ. Mai rămâne o diferenţă de 40 milioane de euro care se împarte între restul firmelor. „Pe lângă Delphi sunt şi alte firme care au câte 200-300 de angajaţi, cum ar fi National Paints, care are vreo 200, Conex, care are tot cam atât, Fabrica de mobilă, care se duce şi ea la 300 de angajaţi. Din 2015 şi până în prezent comuna Miroslava a fost prima pe ţară comuna cu cel mai mare buget, nu ştiu anul acesta dacă vom mai ieşi, vom vedea la sfârşitul anului. Acum ne propunem, pentru a dezvolta comuna, să realizăm parcul industrial 2, să extindem zona intravilană, utilităţile şi să asfaltăm drumurile rămase pentru că suntem într-o zonă în care se construieşte mult”, a declarat Dan Niţă, primarul comunei Miroslava. Menţionăm faptul că Miroslava a ieşit cea mai bogată comună şi la capitolul „buget local”, deoarece pe raza comunei îşi au sediul multe firme care plătesc, pe lângă taxe şi impozite şi chirii.  Poziţia strategică pe care o are comuna situată lângă Iaşi a făcut ca să se dezvolte atât la capitolul afaceri, buget, infrastructură cât şi la capitolul imobiliar. În zonă se construiesc de câţiva ani adevărate complexuri rezidenţiale de blocuri şi vile.

Cine vine din urmă?

La polul opus se află comuna Roşcani, cu o singură societate comercială care are o cifră de afaceri declarată de 1.100 de euro, cel mai probabil fiind vorba de cârciuma din sat. Miroslava se află pe podium la distanţă foarte mare de locul doi, unde se poziţionează Valea Lupului, cu o cifră totală de afaceri a celor 342 de societăţi de 72,9 milioane de euro, în scădere faţă de 2016, când avea 227 de societăţi cu o cifră de afaceri de 91,9 milioane de euro. Comuna de pe locul al doilea, din clasamentul nostru realizat exclusiv după cifra de afaceri, are de asemenea o poziţie cheie, aflându-se la şoseaua europeană. În Valea Lupului se află foarte multe reprezentanţe auto dar şi dezvoltatori imobiliari. Pe locul trei, se află comuna Tomeşti, cu o cifră de afaceri de 63,2 milioane de euro şi un număr de 303 societăţi, mult peste cifrele din 2016, când erau înregistrare 227 societăţi active cu afaceri de 47,1 milioane de euro.

Mai puţine firme dar cu afaceri comparabile

Depăşim firmele de pe podium şi trecem în revistă şi comunele care se află pe locurile 4-10, în topul nostru. Astfel, pe locul patru se află comuna Leţcani, cu o cifră totală de afaceri a celor 105 societăţi de 61,5 milioane de euro. Pe locul cinci găsim comuna Holboca, unde îşi au sediul fiscal 193 de firme, cu o cifră totală de afaceri de 52,6 milioane de euro. Urmează Cotnari cu 41 firme active care au afaceri de 30 milioane de euro, apoi Bârnova, cu 208 firme şi afaceri de 30 milioane de euro. Ciurea ocupă poziţia opt, cu un număr de 266 de firme şi o cifră de afaceri totală de 29,1 milioane de euro, urmată de comuna Ion Neculce, cu 48 de firme care au afaceri de 25 de milioane de euro. De remarcat faptul că deşi are un număr de societăţi de cinci ori mai mic, comuna Ion Neculce are o cifră de afaceri foarte apropiată de cea a comunei Ciurea. Pe ultimul loc se poziţionează comuna Gorban, cu 38 societăţi care au afaceri de 21,7 milioane de euro. Chiar dacă nu s-au încadrat în top 10 cele mai bogate comune după cifrele de afaceri ale firmelor, merită să le menţionăm şi pe următoarele: Răchiţeni (afaceri de 19,3 milioane de euro), Vlădeni (afaceri de 14,1 milioane de euro) şi Rediu, Ţigănaşi şi Voineşti, cu afaceri de 13 milioane de euro, fiecare. Precizăm faptul că în judeţul Iaşi, în cele 93 de comune se află în jur de 2.000 de societăţi active, mai puţine ca acum doi ani când erau înregistrare 3.000. Cu toate acestea, cifra totală de afaceri este cam aceeaşi. Comunele cu cele mai puţine firme fiind Dagâţa, (1), Cucuteni (1), Roşcani (1), Mădârjac (2), Drăguşeni (2), Al. I. Cuza (3) şi Fântânele (3). Conform datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi există un număr de 15.490 de firme active, din care 68% se concentrează pe raza municipiului Iaşi (10.000 firme), 20% pe teritoriul altor oraşe din judeţ iar restul în comune. La capitolul cifră de afaceri, din cele 5 miliarde de euro, care este cifra de afaceri a judeţului, în proporţie de 67% sunt afacerile firmelor din municipiul Iaşi (3,46 mld.) iar 24% sunt împărţite  la alte opt unităţi administrativ-teritoriale.

 

 

Comentarii