Alcoolicii şi drogaţii, spitalizaţi şi trataţi, de ieri, fără limită pe banii tuturor asiguraţilor

sâmbătă, 07 decembrie 2019, 02:57
2 MIN
 Alcoolicii şi drogaţii, spitalizaţi şi trataţi, de ieri, fără limită pe banii tuturor asiguraţilor

Anterior era valabilă o prevedere legală, iniţiată acum 9 ani de un deputat ieşean, care dădea dreptul spitalului de a recupera banii cheltuiţi cu astfel de persoane. CCR a admis alaltăieri o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la această prevedere

Un paragraf din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care le oferă spitalelor posibilitatea de a recupera cheltuielile cu asistenţa medical oferită persoanelor care prin faptele lor şi-au afectat propria sănătate, a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională. Cu alte cuvinte, pacienţii care ajung la spital după ce au băut peste limită alcool, cei care au consumat droguri, sau cei care pe fond de alcool au comis accidente în urma cărora au căzut chiar ei victime, se pot spitaliza liniştiţi pentru că statul, prin contribuţia celorlalţi asiguraţi, le va suporta păcatele. Joi, plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „precum şi daune sănătăţii propriei persoane“ din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr.95/2006 este neconstituţională.
 
Dispoziţiile criticate au următorul conţinut: „Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către spitale sau clinic.
 
Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, instituţiile medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată“. Amintim că, în urmă cu aproximativ 9 ani, deputatul ieşean Tudor Ciuhodaru a iniţiat proiectul de lege prin care spitalele aveau posibilitatea de a cere daune materiale de la persoanele care vin la spital după ce au băut peste măsură. Acesta a explicat că ponderea pacienţilor cu etilism acut prezentaţi în urgenţă este semnificativă, iar cheltuielile alocate terapiei acestor pacienţi sunt importante în contextul în care resursele materiale şi umane ale sistemului medical sunt limitate. De asemenea, deputatul a susţinut că consumul excesiv de alcool reprezintă un act voluntar care dăunează sănătăţii.
De alaltăieri, însă, în urma deciziei CCR, spitalele nu mai pot solicita recuperarea cheltuielilor cu asistenţa medicală de la persoanele care prin faptele lor aduc daune „sănătăţii propriei persoane“. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar judecat la Tribunalului Mureş – Secţia civilă.
Decizia este definitivă şi general obligatorie, şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională.

Comentarii