Au dat şpagă 4000 de euro, apoi au făcut denunţ şi au fost condamnaţi cu suspendare. Urmează procesul celei care a luat mita

miercuri, 27 septembrie 2023, 01:50
2 MIN
 Au dat şpagă 4000 de euro, apoi au făcut denunţ şi au fost condamnaţi cu suspendare. Urmează procesul celei care a luat mita

Soț și soție, doi ieșeni au ajuns să fie condamnați înainte ca cea căreia îi dăduseră șpagă să fie ea însăși condamnată. Cei doi au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Au fost condamnați cu suspendare pentru cumpărare de influență. Decizia în dosarul principal este așteptată abia peste două săptămâni.

Zilier și aflat în căutarea unui loc de muncă, Bogdan Băiceanu a fost pus în legătură de către un coleg de muncă cu Monica Oneață, angajată în cadrul registraturii primăriei Pașcani. În septembrie 2019, aceasta i-a promis că îi va găsi un loc de muncă în cadrul Poliției Locale a municipiului de pe Siret, în schimbul sumei de 2.000 de euro. S-a oferit să-i găsească și soției acestuia, Elena Băiceanu, un loc de muncă în cadrul registraturii Primăriei Pașcani, pentru încă 2.000 de euro. Le-a explicat că „așa se fac angajările pe posturile de bugetari”, că persoanele care nu dau bani nu au prioritate și că banii urmau să fie împărțiți între 4-5 persoane de care depindeau angajările.

Băiceanu a acceptat târgul. I-a dus Monicăi Oneață copii după actele de identitate și cele de studii, dar și banii solicitați. După o săptămână, Oneață l-a sunat și i-a mai cerut 3.000 de euro. Băiceanu a refuzat, pentru că nu mai avea bani și și-a cerut banii înapoi. Atunci, a fost asigurat de Oneață că va încerca să rezolve angajarea și doar pentru cei 4.000 de euro primiți deja. Au trecut însă șase luni fără ca problema să fie rezolvată, așa că Băiceanu i-a cerut lui Oneață returnarea banilor. Femeia a început să-l amâne, solicitându-i să mai aștepte. I-a dat până la urmă înapoi soției lui Băiceanu 2.000 de euro, dar atât. În cele din urmă, după aproape doi ani, cei doi soți au denunțat-o.

Denunțul a dus la deschiderea unui dosar penal pe numele Monicăi Oneață, pentru trafic de influență. De altfel, soții Băiceanu nu fuseseră singurii înșelați. Dar și soții Băiceanu au ajuns în fața instanței, pentru cumpărare de influență, în două dosare separate. Pentru contribuția lor la soluționarea cauzei principale, procurorii au acceptat încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției. Urmare a acestora, Elena Băiceanu a fost condamnată în mai la un an și 4 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani. Aceeași pedeapsă a fost stabilită marți de magistrații Tribunalului și pentru Bogdan Băiceanu.

Comentarii