Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avertisment al medicilor ieșeni: Atenție, la iarnă, gripa va lua în colimator tinerii de 20-40 de ani

GALERIE
avertisment, gripa, tineri
  • avertisment, gripa, tineri
- +

După doi ani în care virusul gripal a avut o circulaţie mai scăzută datorită respectării măsurilor de protecţie împotriva COVID-19, anul acesta ar putea să ne aştepte un sezon gripal mai sever. Medicii spun că sezonul gripal din emisfera sudică arată că sunt mai multe cazuri de gripă comparativ cu anii anteriori şi că cei mai afectaţi sunt tinerii, cu vârste între 20 şi 40 de ani, aparent sănătoşi, care au dezvoltat forme grave ale bolii.

 

„Noi luăm în considerare ceea ce se întâmplă de obicei în emisfera sudică, asta e cumva anticipativ, adică ceea ce se întâmplă cu virusul gripal în zona respectivă ne aşteptăm să fie şi în emisfera nordică. S-a observat că într-adevăr cazurile de gripă au fost mai frecvente şi destul de grave, cu simptomatologie gravă, fiind persoane între 20 şi 40 de ani care au avut nevoie de internare”, a explicat dr. Anca Deleanu, medic de familie ieşean şi preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Iaşi. Categoria de vârstă 20 – 40 de ani este şi cea care nu este inclusă în campania gratuită de administrare a vaccinurilor, fiind puţini cei care merg din proprie iniţiativă să se îşi cumpere vaccinul din farmacii şi să se imunizeze. „Datele din emisfera sudică arată şi că vârstnicii au fost mai puţin afectaţi, fiind şi cei care de obicei se vaccinează anual. Categoria 20 – 40 de ani nu a fost inclusă într-un program de imunizare, iar explicaţia ar fi că virusul a prins această populaţie cu o anumită sensibilitate la el şi au făcut forme mai urâte ale bolii”, a mai completat dr. Anca Deleanu. Astfel, medicii ieşeni sfătuiesc inclusiv pe cei tineri să se vaccineze antigripal, chiar dacă nu fac parte din categoria persoanelor care se pot imuniza gratuit.

 

Când este indicat să ne vaccinăm pentru a face faţă sezonului gripal

 

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns încă de săptămâna trecută în cabinetele medicilor de familie din Iaşi, iar medicii au început să vaccineze pacienţii din lista proprie. Dozele sunt destinate persoanelor vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni, gravidelor şi persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. „Am primit 50 de doze pe care deja le-am administrat, acum facem programări pentru următoarele vaccinări, urmează să mai cerem doze de la Direcţia de Sănătate Publică. Întotdeauna în această perioadă există o dorinţă mare de vaccinare, pentru că sunt oameni care se imunizează an de an. Din păcate, la mijlocul lunii noiembrie vedem cum scade dorinţa”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieşean. Medicul recomandă ca până în noiembrie sau până la apariţia primelor cazuri de gripă să ne vaccinăm pentru a evita îmbolnăvirea. „Ideal ar fi ca atunci când apare gripa toată lumea să fie vaccinată. Desigur, poţi să te vaccinezi şi în plină epidemie, dar există riscul de îmbolnăvire până atunci, durează două săptămâni până la apariţia anticorpilor. Vaccinul antigripal este gândit ca să fie eficient pentru toată perioada cât ţine epidemia, care începe de obicei de la jumătatea lunii noiembrie şi ţine până în martie”, a mai explicat dr. Liviu Oprea.

La Iaşi au ajuns peste 77.000 de doze de vaccin antigripal care au început să fie distribuite medicilor de familie din judeţ. În total DSP Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri