anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Beneficiile teatrului de păpuşi asupra copiilor. Ce învaţă micuţii dintr-o piesă de teatru

GALERIE
teatru papusi
  • teatru papusi
- +

Părinții au tendința să creadă că în primii ani de viață, copiii nu ar avea ce căuta în sălile de teatru, pentru că se plictisesc, nu au răbdare și nu sunt atenți. Aparent, lucrurile pot sta așa, însă impactul asupra dezvoltării lor se produce, fie și doar pentru câteva minute.

Nerăbdarea intervine atunci când copilul este suprastimulat și obosește, prin urmare, cu cât copilul este mai mare, cu atât toleranța creșt

Iată ce învață micuții în cadrul unei piese de teatru:

-        Magia poveștilor dezvoltă creativitatea, copiii anticipează acțiunea și, stând cu sufletul la gură, așteaptă să li se confirme de către personaje dacă ceea ce și-au imaginat, e adevărat.

-        Copiii învață despre viață prin poveștile incluse în scenariile bine pregătite, adaptate vârstei. Iau naștere valorile, principiile, se găsesc soluții la diverse probleme și se dezvoltă calitatea relațiilor interumane.

-        Multitudinea emoțiilor resimțite pe parcursul spectacolului dezvoltă inteligența emoțională prin faptul că cei mici pot recunoaște acurat emoțiile celorlalți, dar se și pot identifica în diverse situații expuse, astfel ajungând să se cunoască mai bine pe ei înșiși.

-        Prin joc, copiii se pot destăinui mult mai ușor, pot ventila emoțiile negative și pot găsi rezolvarea tuturor neajunsurilor. De aceea este foarte important să-i lăsăm să ia contact cu păpușile mânuite de către actori pentru a învăța despre jocul de rol cu reacțiile și trăirile autentice, precum și tipare comportamentale.

-        Scenariile pot aduce la suprafață și subiecte delicate, situații de viață peste care cei mici nu au putut trece, astfel încât un spectacol se poate transforma în terapie.

-        Interacțiunile sociale care au loc înainte de ridicarea cortinei, disciplinează prin faptul că un grup de oameni se află acolo având aceeași pasiune, același scop, urmând să împartă păreri la final, să atingă păpușile și să povestească despre ceea ce i-a fascinat sau ceea ce au învățat.

-        Ieșirea din cotidian și eliminarea stresului este un alt punct important îndeplinit de piesele de teatru. Deseori părinții nu percep stresul la propriii copii și afirmă că cei mici nu au griji, că totul este doar o joacă. Însă realitatea ne arată că stresul nu are vârstă.

Este foarte important să alegeți o piesă de teatru specifică vârstei copilului. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este legat de faptul că cei mici experimentează și este foarte probabil ca o piesă de teatru să nu le placă. Puteți oricând părăsi sala fără a-i obliga să privească până la capăt. Mulți părinți se răstesc la copii în timpul spectacolului sau îi recompensează dacă rămân să privească liniștiți. Riscul este să le creați aversiune față de mersul la teatru, iar latura culturală este menită să producă doar placere, bună dispoziție și entuziasm.

Răbdarea depinde și de cât de mult este familiarizat cu poveștile și cărțile, așadar duceți copiii la teatru și învățați despre frumos alături de ei! (Psiholog Monica Dobrea)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui iceberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.