Beneficiile teatrului de păpuşi asupra copiilor. Ce învaţă micuţii dintr-o piesă de teatru

duminică, 12 iulie 2020, 09:43
3 MIN
 Beneficiile teatrului de păpuşi asupra copiilor. Ce învaţă micuţii dintr-o piesă de teatru

Părinții au tendința să creadă că în primii ani de viață, copiii nu ar avea ce căuta în sălile de teatru, pentru că se plictisesc, nu au răbdare și nu sunt atenți. Aparent, lucrurile pot sta așa, însă impactul asupra dezvoltării lor se produce, fie și doar pentru câteva minute.

Nerăbdarea intervine atunci când copilul este suprastimulat și obosește, prin urmare, cu cât copilul este mai mare, cu atât toleranța creșt

Iată ce învață micuții în cadrul unei piese de teatru:

–        Magia poveștilor dezvoltă creativitatea, copiii anticipează acțiunea și, stând cu sufletul la gură, așteaptă să li se confirme de către personaje dacă ceea ce și-au imaginat, e adevărat.

–        Copiii învață despre viață prin poveștile incluse în scenariile bine pregătite, adaptate vârstei. Iau naștere valorile, principiile, se găsesc soluții la diverse probleme și se dezvoltă calitatea relațiilor interumane.

–        Multitudinea emoțiilor resimțite pe parcursul spectacolului dezvoltă inteligența emoțională prin faptul că cei mici pot recunoaște acurat emoțiile celorlalți, dar se și pot identifica în diverse situații expuse, astfel ajungând să se cunoască mai bine pe ei înșiși.

–        Prin joc, copiii se pot destăinui mult mai ușor, pot ventila emoțiile negative și pot găsi rezolvarea tuturor neajunsurilor. De aceea este foarte important să-i lăsăm să ia contact cu păpușile mânuite de către actori pentru a învăța despre jocul de rol cu reacțiile și trăirile autentice, precum și tipare comportamentale.

–        Scenariile pot aduce la suprafață și subiecte delicate, situații de viață peste care cei mici nu au putut trece, astfel încât un spectacol se poate transforma în terapie.

–        Interacțiunile sociale care au loc înainte de ridicarea cortinei, disciplinează prin faptul că un grup de oameni se află acolo având aceeași pasiune, același scop, urmând să împartă păreri la final, să atingă păpușile și să povestească despre ceea ce i-a fascinat sau ceea ce au învățat.

–        Ieșirea din cotidian și eliminarea stresului este un alt punct important îndeplinit de piesele de teatru. Deseori părinții nu percep stresul la propriii copii și afirmă că cei mici nu au griji, că totul este doar o joacă. Însă realitatea ne arată că stresul nu are vârstă.

Este foarte important să alegeți o piesă de teatru specifică vârstei copilului. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este legat de faptul că cei mici experimentează și este foarte probabil ca o piesă de teatru să nu le placă. Puteți oricând părăsi sala fără a-i obliga să privească până la capăt. Mulți părinți se răstesc la copii în timpul spectacolului sau îi recompensează dacă rămân să privească liniștiți. Riscul este să le creați aversiune față de mersul la teatru, iar latura culturală este menită să producă doar placere, bună dispoziție și entuziasm.

Răbdarea depinde și de cât de mult este familiarizat cu poveștile și cărțile, așadar duceți copiii la teatru și învățați despre frumos alături de ei! (Psiholog Monica Dobrea)

Comentarii