Blocaj în programul “Rabla Local”. Ministerul Mediului acuză primăria că a primit banii de anul trecut, dar nu face plăţile către ieşeni

vineri, 15 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Blocaj în programul “Rabla Local”. Ministerul Mediului acuză primăria că a primit banii de anul trecut, dar nu face plăţile către ieşeni

Primăria Iaşi ţine blocaţi banii ieşenilor care au fost acceptaţi anul trecut în programul „Rabla Local”. Oamenii trebuiau să primească încă de la începutul acestui an câte 3.000 de lei după ce şi-au dus la casat maşinile vechi, dar nici până astăzi nu au văzut prima de casare. Potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi”, Primăria Municipiului Iaşi a încasat banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), instituţia prin care Ministerul Mediului susţine programul „Rabla Local”, încă din luna decembrie 2023.

În sesiunea trecută a programului s-au înscris 1.024 de ieşeni, în condiţiile în care Primăria Iaşi s-a înscris cu un număr estimat de 2.000 de locuri în program, urmând ca partea lor de cofinanţare să fie de 1,2 mil. lei, iar alţi 2,5 mil. lei suma suportată de AFM. Din totalul stimulentului pentru casare, de 3.000 de lei, municipalitatea asigură 600 de lei, în timp ce AFM asigură diferenţa de 2.400 de lei.

Au fost declaraţi eligibili în „Rabla Local” peste 500 de ieşeni

Dar, din cei aproape aproape 1.000 de ieşeni care erau dispuşi să renunţe la un autovehicul uzat în schimbul sumei de 3.000 de lei, au fost declaraţi eligibili 510, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga, la alţii dosarul fiind în aşteptare. Speriaţi că vor rămâne şi fără maşină, şi fără bani, mai mulţi ieşeni ne-au semnalat situaţia pe adresa redacţiei, deoarece de la Primăria Iaşi nu au primit un răspuns concret legat de când vor fi făcute plăţile. La solicitarea „Ziarul de Iaşi”, Sebastian Buraga a venit cu clarificări pe subiect, doar că explicaţiile lui despre întârzierea de aproape trei luni a plăţilor se bat cap în cap cu răspunsul pe care l-am primit de la reprezentanţii AFM.

Ce spune Sebastian Buraga: „AFM a alocat banii către autorităţile locale în luna ianuarie (2024, n.r.), pentru că bugetul ţării a fost adoptat în decembrie 2023. Partea noastră de cofinanţare este asigurată prin bugetul anului 2024, care a fost votat în februarie. Este o întârziere cauzată de metodologia destul de stufoasă, de o birocraţie care impune nişte termene strict legate de finanţare şi de bugetare. AFM a înaintat nişte termene pe care nici ei nu au putut să le respecte. Apoi, noi suntem următorii pe lanţul birocratic, pentru că bugetul local nu a putut fi votat fără bugetul naţional. (…) Ce pot să vă spun este că se va da drumul la plăţi de săptămâna viitoare. Vor fi făcute primele 40 de plăţi, iar până la sfârşitul lunii încercăm să plătim tot ce este de plătit”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

AFM: Primăria Iaşi a primit banii în decembrie anul trecut

Însă, Bogdan Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, susţine că AFM a făcut plata încă de la sfârşitul anului trecut, din luna decembrie. „Ordinul de plată de la AFM către Primăria Municipiului Iaşi a fost făcut pe 22.12.2023. Aşadar Primăria Iaşi a încasat banii, dar încă nu a făcut plăţile, iar întrebarea este de ce ţine după trei luni de zile banii blocaţi, în condiţiile în care i-a primit de la AFM? Bugetul a fost aprobat în luna februarie, înţeleg, însă în limita a 1/12 puteau face plăţi. Rămâne să avem răspuns la această întrebare, de ce ţine Primăria aceşti bani? Ştiu că Primăria Iaşi merge pe roşu, nu are bani, are blocaje, însă ei aici au sursa de finanţare”, ne-a declarat Bogdan Balanişcu.

Mihai Chirica se lăuda anul trecut că Iaşul va scăpa de 2.000 de rable, dar nici pentru cele aproape 500 nu a scos încă banii din sertar: „Este un program la care ţin foarte mult, mai ales că am propus personal o formă a acestuia încă din urmă cu câţiva ani, întrucât oraşul nostru va scăpa de 2.000 de «rable», vom elibera domeniul public şi îi vom civiliza aspectul şi, evident, vom reduce poluarea”, spunea pe atunci edilul.

Când se dă startul Rabla 2024

Spre deosebire de Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, la Rabla Local nu există condiţia ca beneficiarul primei de casare să îşi cumpere o maşină nouă. Recent, preşedintele AFM a anunţat că Programul Rabla 2024 va debuta pe 19 martie, adică marţea viitoare.

Comentarii