Camere video în toate clasele fără acordul părinţilor şi profesorilor: cum se vede măsura de la Iaşi. “Să ţinem cont de intimitatea elevi-profesori”

joi, 28 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Camere video în toate clasele fără acordul părinţilor şi profesorilor: cum se vede măsura de la Iaşi. “Să ţinem cont de intimitatea elevi-profesori”

În sălile de clasă din şcoli ar putea fi instalate camere audio-video fără să fie necesar acordul părinţilor şi al profesorilor. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenţă, nu pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, 25 martie, decizia de modificare a legii. La Iaşi, părerile sunt împărţite.

Sistemele de supraveghere audio-video ar urma să monitorizeze activitatea din sălile de clasă, însă înregistrările ar putea fi folosite numai pentru investigarea cazurilor şi sesizărilor de violenţă sau chiar a cazurilor care privesc protecţia bunurilor. Întrucât este o interdicţie prevăzută în lege, înregistrările nu vor putea servi la evaluarea profesională a profesorilor.

Şcolile vor fi obligate să furnizeze înregistrările audio-video organelor de control şi organelor de cercetare penală atunci când va fi necesar. Accesul se va obţine pe baza unei cereri scrise şi motivate, adresate directorului unităţii de învăţământ, fie de către părinţi, fie de către reprezentanţii instituţiilor responsabile cu soluţionarea cazurilor de violenţă.

Măsură pentru toate şcolile sau doar pentru şcolile problemă?

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă, este de părere că această măsură ar trebui impusă doar în unităţile de învăţământ unde sunt probleme, cu acceptul cadrelor didactice.

„Noi nu ne opunem unei zone de siguranţă în unităţile de învăţământ, pentru că, din păcate, ştim foarte multe cazuri, dar această intruziune trebuie să ţină cont şi de tot ceea ce se cheamă intimitatea elevilor şi profesorilor. Am înţeles că ele vor fi folosite doar în cazul în care există probleme, dar eu cred că nu toate şcolile se încadrează la capitolul acesta. Cred că ar trebui să ţinem cont de situaţiile problemă şi să punem camere doar în acele şcoli unde se impune instalarea unor astfel de sisteme de supraveghere. Cred că acest proiect ar mai fi putut fi amendat, pentru că era loc de mai bine”, a declarat liderul USLIP Iaşi.

În schimb, preşedintele Filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Constantin Neagu, susţine că această schimbare este firească, în contextul cazurilor de violenţă din unităţile de învăţământ, şi ar trebui aplicată tuturor şcolilor. Singura condiţie de aplicare, potrivit acestuia, ar fi respectarea prevederilor legale cu privire la monitorizarea audio-video.

„Cred că aşa cum toate instituţiile publice sunt monitorizate, iar noi, când intrăm undeva, suntem atenţionaţi că este o zonă supravegheată video, la şcoală, profesorii şi elevii pot suporta aceleaşi rigori. Nu trebuie să stigmatizăm şi să mergem doar pe o nişă, pentru că se poate întâmpla oriunde un incident. Sunt unul dintre cei care, în cadrul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a susţinut introducerea camerelor de supraveghere. Cred că montarea camerelor de supraveghere la care să aibă acces doar persoanele îndreptăţite nu este niciun fel de problemă”, a transmis Constantin Neagu pentru „Ziarul de Iaşi”.

În prezent, acordul este necesar

Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută săptămâna aceasta. „Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ, pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video, pentru asigurarea bazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă ce pot apărea în spaţiul şcolar. Aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor. Şcolile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice, iar această interdicţie este prevăzută explicit în lege”, a precizat Ligia Deca.

În prezent, potrivit Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, pentru instalarea sistemelor audio-video în sălile de clasă este necesar atât acordul părinţilor elevilor, cât şi al profesorilor. 

Comentarii