Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Care e costul vieţii în Iaşi, faţă de alte oraşe similare din Europa

GALERIE
supermarketuri
  • supermarketuri
- +

Portalul online Numbeo estimează costul vieţii din toate oraşele lumii, folosind date concrete oferite de cetăţeni. Folosind aplicaţia, am calculat dacă în Iaşi e mai scump să trăieşti decât în ale oraşe similare din Europa.

Datele prelucrate de pe Numbeo relevă că în Iaşi „costul vieţii” este mai redus decât în alte mari oraşe similare ca mărime din Europa de Vest. Vorbim însă de date pur matematice, care se referă la preţuri sau diferite costuri, însă care nu ţin cont şi de diferenţele de salarii. Comparativ cu Torino, de pildă, oraş în care locuiesc un număr semnificativ de români, Numbeo arată că aproape toate categoriile de costuri ale unui citadin din Iaşi sunt mai mici. Astfel, preţurile bunurilor de bază sunt mai reduse cu 47%, cele cu chiria mai mici cu 53%, într-un restaurant din oraşul nostru preţurile sunt la jumătate faţă de unul din Torino. Un avantaj ar fi costul cu energia, care în Iaşi este cu aproape 30% mai mic.

Un exemplu: Chiria pentru un apartament cu o cameră din centrul Iaşului costă în jur de 250 de euro, în timp ce în Torino până la 550 de euro. Salariul mediu în Torino e însă 1.400 de euro în timp ce în Iaşi în Iaşi aproape 520 de euro. Mergem în Franţa şi comparăm preţurile cu Bordeaux, un oraş de 230.000 de locuitori. Numbeo ne arată că, pentru a avea un mod de viaţă similar cu 1.400 de euro pe care i-aţi câştiga în Iaşi, ar fi nevoie ca în oraşul franceză să câştigaţi 3.400 de euro. Comparaţia este întărită de preţurile din Bordeaux, care sunt aproape duble faţă de cele din Iaşi.
Iată câteva exemple: factura la Internet, în Bordeaux, e cel puţin 130 de lei pe lună, în timp ce la Iaşi 35 de lei, kilometru de taxi la Iaşi e 2,5 lei, în timp ce în oraşul franţuzesc e 26 de lei. Pâinea, în Iaşi, e aproximativ 2,5 lei în timp ce în Bordeaux aproape 7 lei. Salariul mediu în acest oraş e 1.600 de euro.
Ajungem la Cracovia, oraş polonez unde preţurile sunt mai mari decât în Iaşi cu zece procente, chiria e mai scumpă cu 45%, iar energia cu 20% mai scumpă. Totuşi, diferenţele devin nesemnificative dacă ne raportăm la salariile din cele două oraşe. Aproape 4.000 de lei în oraşul polonez, faţă cei 2.400 de lei în oraşul nostru.

Continuăm comparaţia cu un oraş mare din Ungaria, Debrecen, oraş unde nivelul de trai este asemănător cu cel din Iaşi. Toate costurile medii calculate de Numbeo dintre cele două oraş sunt asemănătoare, cu un plus pentru Debrecen, unde sunt cu până la 20% mai scumpe, însă unde şi salariul mediu este cu aproximativ 200 de lei mai mare decât în Iaşi.

Ieşim din Uniunrea Europeană şi comparam costurile din Iaşi cu cele din Novi Sad, oraş de 320.000 de locuitori din Serbia. Datele prelucrate de Numbeo relevă că preţurile din Iaşi sunt cu 3% mai mari decât acolo, chiria şi energia electrică fiind cu aproximativ 20% mai mari, de asemenea. În Novi Sad salariul mediu e de sub 1.700 de lei. Potrivit Numbeo, pentru ca o familie de patru persoane să traiască decent în Iaşi ar trebui ca veniturile medii lunare să fie de 6.500 de lei, condiţa fiind să nu plătească şi chirie. În calculul lor, cei de la Numbeo consideră că decent înseamn că familia trebuie să îşi permită să meargă la cinema sau teatru în fiecare lună, să plătească pentru activităţi sportive sau să îşi cumpere haine lunar. Costul vieţii de la noi e apropiat de cel din celelalte mai oraşe din ţară. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri