Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caz neverosimil - O operaţie reuşită perfect în acte dar ratată total în fapt? Caz din Iaşi

GALERIE
operatie
  • operatie
- +

O ieşeancă a trăit o experienţă îngrozitoare, după o intervenţie chirurgicală la maternitate. Femeia a trebuit în final să se opereze din nou, la Cluj, după doi ani trăiţi cu dureri cumplite. Concret, din documentele medicale ale pacientei şi din radiografiile făcute ulterior, reiese că medicul ieşean care a operat-o pentru extirparea de ovare ar fi ratat, de fapt, scoaterea lor. Ce acuză femeia de 45 de ani, în ale cărei documente medicale a fost însă consemnat că operaţia a fost reuşită total? Medicul acuzat spune că nu e posibil aşa ceva: „Eu am dus ovarele la laborator”. Ce s-a întâmplat, totuşi? Pe larg, în rândurile de mai jos.

 

Elena Mandric, o femeie în vârstă de 45 de ani, acuză medicul care a operat-o în urmă cu trei ani de zile la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi că i-a extirpat doar uterul, dar nu şi ovarele, în urma unei operaţii de histerectomie totală. Eliminarea ovarelor era menţionată inclusiv în documentele medicale primite de femeie la externare. Dar durerile pe care le-a îndurat mai multe luni femeia au împins-o să îşi facă analize suplimentare, care au dus-o tocmai la Cluj-Napoca, unde s-a operat din nou. Intervenţia chirurgicală de la Iaşi a fost realizată de dr. Dragoş Aursulesei, medic primar obstetrică-ginecologie, care susţine că cele relatate de femeie nu sunt adevărate. „Am trimis la laborator ovarele când am făcut operaţia, eu nu îmi bat joc”, a spus medicul pentru „Ziarul de Iaşi”.

„Doar nu am avut patru ovare”

Elena Mandric s-a internat în aprilie 2019 la Maternitatea „Cuza Vodă” pentru o operaţie de histerectomie totală, urmând să îi fie extirpat atât uterul, cât şi ovarele şi trompele uterine. Femeia susţine că, deşi acest lucru este trecut inclusiv în scrisoarea medicală de la externare, cu menţiunea „histerectomie totală cu anexectomie bilaterală”, la aproape trei ani distanţă a fost nevoită să facă la Cluj o operaţie similară de „anexectomie bilaterală pe cale laparoscopică” prin care i-au fost scoase ovarele. „Doar nu am avut patru ovare?”, a declarat Elena Mandric pentru „Ziarul de Iaşi”.

Femeia spune că problemele au început să apară la o lună după operaţia din 2019, având dureri tot mai mari. „Mă simţeam foarte rău, aveam dureri de burtă în permanenţă. Când m-am dus la control, medicul mi-a vorbit foarte urât. Apoi am mai mers la alţi medici, din Paşcani, care mi-au spus că, din ce văd pe ecografii, eu încă aveam ovarele. Abia după 8 luni m-a trimis un medic din Paşcani să fac şi un RMN, că ceva nu e în regulă. Iar ulterior am aflat că încă am ovarele. Am crezut că nu ştie ce vorbeşte medicul respectiv, însă aşa a fost”, a povestit femeia. Aceasta a mers cu rezultatul RMN-ului la dr. Dragoş Aursulesei, medicul care a operat-o, însă femeia spune că nu a obţinut nicio lămurire în plus.

„Mi-a zis că aşa ceva nu este posibil, să merg la cei de la clinică să îi dau în judecată şi să-mi dea banii înapoi, că aşa ceva nu se poate”. Elena Mandric a mai cerut opinia şi altor medici din Iaşi, a făcut ecografii, însă nimeni nu a ştiut să îi explice exact ce s-a întâmplat şi de ce se simte rău în continuare.

„Un singur medic de la IRO mi-a zis prima dată că nu e posibil, apoi mi-a zis că e nevoie de corecţie chirurgicală. Între timp nu am mai putut să ajung la controale, luasem ceva tratament, iar când m-am dus la control mi-a zis că nu mai am nimic. Am venit acasă cu aceleaşi dureri de burtă”, a mai declarat Elena Mandric. Abia în luna martie a anului trecut, după ce a fost operată la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, femeia spune că a scăpat de probleme şi este în sfârşit un om normal. În documentele medicale emise la unitatea medicală din Cluj este precizat că s-a intervenit pe cale laparoscopică, fiindu-i extirpate şi ovarele care, conform RMN-ului făcut în 2020, la un an de când trebuiau să fi fost deja înlăturate, aveau „leziuni chistice”.

Medicul: „A fost o operaţie foarte grea, dar am trimis ovarele la laborator”

Contactat telefonic, dr. Dragoş Aursulesei, medic primar obstetrică-ginecologie de la Maternitatea „Cuza Vodă”, susţine că nu este vorba despre o greşeală şi că imediat după operaţie a trimis la laboratorul de anatomie patologică toate organele scoase. Inclusiv ovarele au fost extirpate, conform medicului. De asemenea, acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că, de obicei, până la vârsta de 45 de ani, nu este indicată extirparea ovarelor la femei, însă starea de sănătate a pacientei a impus acest lucru.

„M-am dus la laborator şi am verificat în caietul de primire - am trimis ovarele, trompele şi uterul. Doamna a fost operată când avea 43 de ani, de obicei până la 45 de ani lăsăm ovarele pe loc, ca să nu fie nevoie să facă tratament de substituţie hormonală prea mulţi ani. A fost o operaţie foarte grea, un fibrom foarte mare, un sindrom aderenţial, adică erau lipite intestinele de ovare, de uter. De aceea le-am şi scos, pentru că nu arăta deloc bine în abdomen acel sindrom aderenţial”, a explicat dr. Dragoş Aursulesei.

Medicul spune că i-a recomandat pacientei sale să facă inclusiv o reclamaţie dacă nu este mulţumită, pentru ca documentele medicale să fie studiate şi de alţi medici. De asemenea, susţine că operaţia a fost una realizată corect. „Poate i-au rămas mici «cămăşi», bucăţi din ovarele respective, lipite de intestin, care nu se pot scoate din prima. Ulterior ovarele nu au mai trimis hormoni în organism şi atunci s-au putut desface aderenţele respective, de aceea a fost mai uşor pentru cei de la Cluj să scoată bucăţile respective. Dar nu sunt ovare, le-am trimis la laborator când am făcut operaţia, eu nu îmi bat joc. Vă spun cu mâna pe inimă: am făcut cum fac la toată lumea, nu am condiţionat niciodată actul medical”, a completat medicul ieşean. Pacienta a precizat că ia în calcul să îl dea în judecată pe medic, pentru că şi-ar dori ca alte femei să nu treacă prin aceeaşi situaţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri