De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ce tip de zahăr este mai sănătos: alb, brun, brut sau miere?

marți, 13 martie 2018, 22:00
3 MIN
 Ce tip de zahăr este mai sănătos: alb, brun, brut sau miere?

In nutritie, zaharul se refera la carbohidrati simpli constand din una sau doua unitati bazice de carbohidrati, cum ar fi glucoza, fructoza si galactoza. Consumatorii folosesc adesea "zahar" pentru a descrie carbohidratii simpli care au un gust dulce, dar nu toate zaharurile sunt dulci, conform theconversation.com.

Exista tipuri diferite de zaharuri pe care le adaugam la bauturile noastre, cum ar fi zaharul alb, zaharul brun, zaharul brut si mierea. Dar cand ne uitam la un produs ambalat, lista ingredientelor are mai multe optiuni: siropul de porumb, zaharul de palmier, melasa, siropul de artar si nectarul de agave sunt doar cateva. In ciuda varietatii, acestea sunt compuse in principal din glucoza, fructoza si zaharoza sau sucroza, care sunt formele de baza ale zaharului. Glucoza si fructoza sunt usor diferite in structura chimica, in timp ce sucroza este un zahar compus dintr-o glucoza si o fructoza. Factorii care diferentiaza zaharurile sunt sursele acestora (din suc de trestie de zahar, sfecla, fructe, nectar, palmier sau nuca de cocos), aroma si nivelurile de prelucrare.

Tipuri de zahar

Zaharul alb numit si zahar de masa, este produsul final al procesarii si rafinarii trestiei de zahar sau a sfeclei. in timpul procesului de rafinare, umezeala, mineralele si compusii care dau zaharurile se indeparteaza si se formeaza zahar rafinat alb. Produsul secundar care contine compusii eliminati in timpul rafinarii zaharului este cunoscut sub numele de melasa.  Zaharul brut se formeaza daca procesul final de rafinare este evitat. Zaharul brun este zahar alb rafinat cu cantitati diferite de melase adaugate. Mierea este nectarul bogat in zahar, colectat de albine dintr-o mare varietate de flori. Fructoza este principalul zahar gasit in miere, urmat de glucoza si sucroza. Gustul dulce al mierii este atribuit continutului sau mai mare de fructoza, iar fructoza este cunoscuta ca fiind mai dulce decat glucoza sau sucroza. Mierea are un continut de aproximativ 17% apa.

Siropurile pot fi produse din mai multe plante: agave, porumb, struguri, artar, rodie. Deoarece agavele si porumbul sunt carbohidrati mai complexi, sunt mai intai defalcate in zahar in timpul procesarii alimentelor inainte de a fi concentrate in sirop. Siropul de porumb este adesea prelucrat in versiunea mai dulce, sirop de porumb cu fructoza mai multa. Zaharul din fructe poate fi facut din uscarea si macinarea fructelor. Zaharul produs prin acest proces are o compozitie similara de nutrienti precum au fructele (cum ar fi fibrele si mineralele), dar are un continut mai scazut de apa.

Ce tip de zahar este cel mai bun?

Mai multe studii au raportat efecte adverse ale zaharului alb si ale siropului de porumb cu fructoza asupra sanatatii noastre. Deci, cu ce ar trebui sa le inlocuim?

Senzatia de dulce

Unele zaharuri cum ar fi mierea si siropul de agave sau mai multa fructoza. Fructoza este mai dulce decat glucoza si sucroza, de aceea poate fi necesara o cantitate mai mica pentru a obtine un nivel similar de dulce fata de zaharul alb. Mierea si siropurile au, de asemenea, un continut mai mare de apa. Astfel, continutul de zahar este mai mic decat greutatea echivalenta a zaharului alb.

Capacitatea antioxidanta a zaharului

Datorita diferitelor niveluri de prelucrare si rafinare, zaharurile care sunt mai putin procesate si rafinate tind sa aiba un continut mai mare de minerale si compusi care dau plantelor culoarea lor. Acesti compusi s-au dovedit a creste capacitatea antioxidanta, care reduce daunele celulare din organism care cauzeaza cateva boli cronice.

Indice glicemic al zaharului

Diferitele tipuri de zahar cresc cantitatea de zahar din sangele nostru la diferite rate dupa consumare. Conceptul de indice glicemic (GI) este utilizat pentru a compara capacitatea diferitelor alimente care contin carbohidrati in cresterea nivelului de zahar din sange in decurs de doua ore.

Glucoza pura este utilizata drept carbohidrat de referinta si are o valoare de 100. Un indice glicemic mai mare indica o capacitate mai mare a unui aliment in cresterea nivelului de zahar din sange si un nivel ridicat de zahar in sange poate duce la boala.

Siropul de porumb are cea mai mare valoare de glucoza, deoarece este compus in principal din glucoza. Zaharul alb, compus din 50% glucoza si 50% fructoza, are un indice usor mai scazut. Siropul de agave are cea mai scazuta valoare GI. Prin urmare, este o optiune mai buna decat alte zaharuri in ceea ce priveste gestionarea zaharului din sange.

SURSA: hotnews.ro

Comentarii