Cei zece finalişti ai celei de-a XVI-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

joi, 28 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Cei zece finalişti ai celei de-a XVI-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a selectat deja cei zece finalişti ai celei de-a XVI-a ediţii a concursului, dintre cele zece volume urmând să se aleagă cea mai bună carte de proză românească care a apărut în anul 2018. Anul acesta, partenerul principal al ediţiei este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Cei zece finalişti selectaţi anul acesta de către juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş sunt:

* Cristina Andrei, „Matriarhat” (Editura Nemira)

* Tatiana Ţîbuleac, „Grădina de sticlă” (Editura Cartier)

* Radu Aldulescu, „Rezidenţi în Casa Visurilor” (Editura Hyperliteratura)

* Liliana Corobca, „Capătul drumului” (Editura Polirom)

* Bogdan Suceavă, „Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi” (Editura Polirom)

* Mihai Buzea, „Jimmy” (Editura Polirom)

* Carmen Firan, „Umbra pierdută” (Editura Polirom)

* Vlad Zografi, „Şapte octombrie” (Editura Humanitas)

* Andreea Răsuceanu, „O formă de viaţă necunoscută” (Editura Humanitas)

* Radu Vancu, „Transparenţă” (Editura Humanitas)

Criticul literar Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, a menţionat că „Anul 2018 a fost un an bun pentru proză: au apărut romane de valoare, au apărut şi volume bune de proză scurtă. Juriul a selectat într-o primă etapă, ca de obicei, zece cărţi. Avem şi autori cunoscuţi – Radu Vancu, Bogdan Suceavă, Radu Aldulescu, Vlad Zografi – şi autori în plină afirmare sau chiar debutanţi în roman – Andreea Răsuceanu, Tatiana Ţibuleac, Cristina Andrei. N-am avut cea mai mică intenţie să respectăm cine ştie ce «paritate de gen», dar, fără să vrem, aşa ne-a ieşit: în competiţie au rămas cinci prozatoare şi cinci prozatori. Când, în etapa următoare a jurizării, ne vom opri – conform regulamentului – la cinci nume, vom fi obligaţi să stricăm frumoasa simetrie… Important e însă altceva: selecţia să reţină cele mai bune cinci cărţi, iar dintre ele se va alege, în final, cea mai valoroasă. Am convingerea că, şi de data aceasta, juriul va face opţiunea potrivită”, a afirmat Alexandru Călinescu.

Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost scriitorul Răzvan Petrescu, cu volumul „Mandarina“, apărut la Editura „Curtea Veche“, fiind acordate şi două premii pentru debut, lui Sorin Grigoruţă, cercetător ştiinţific III la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi, şi Cristinei Preutu, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerul principal al ediţiei din acest an este Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi

Comentarii