anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cele mai puternice companii din judeţul Iaşi. Ce surprize au apărut în topul greilor?

GALERIE
DELPHI Linia 1 de asamblare pompe
  • DELPHI Linia 1 de asamblare pompe
- +

Primele zece firme au avut o cifră de afaceri cumulată în 2017 de 3,94 miliarde de lei. De remarcat că prima companie din clasament a înregistrat o cifră de afaceri de aproape jumătate de miliard de dolari.

O parte din liderii de pe piaţa de business din judeţul Iaşi au înregistrat anul trecut schimbări atât la numărul de angajaţi, cât şi la profitul net sau cifra de afaceri. Dacă unele dintre firme au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri dar creşteri semnificative ale profitului net, altele au scăzut la ambele categorii . Topul realizat pe anul acesta de Ziarul de Iaşi se bazează pe cifrele de afaceri ale ultimelor bilanţuri fiscale declarate la ANAF de către firme, mai exact pe anul 2017.

Surprizele apar încă din capul cla­samentului, unde firma situată pe locul doi anul trecut a căzut pe locul trei. Există o firmă care a căzut şi opt locuri în clasament. Anul acesta am luat în calcul 15 firme, cele mai mari şi cunoscute din Iaşi. Pe primul loc se menţine Delphi Diesel, fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava, care a avut o cifră de afaceri pe 2017 de 2 miliarde de lei (aproape jumătate de miliard de dolari), cam cât a fost şi în 2016, dar un profit net de 195,4 milioane de lei, mai mare comparativ cu acum doi ani cât a fost 178,7 milioane de lei. A crescut şi numărul de anagajaţi, de la 1.719 la 2.011. Delphi se întinde pe 16 hectare, investiţia iniţială pentru construcţia de acum 10 ani fiind de 155 mi­lioane de euro. Compania s-a clasat anul trecut pe locul 60 în topul pe ţară. Pe locul doi în topul de anul acesta se află ArcelorMittal Tubular Product Iaşi SA, firmă care anul trecut s-a aflat pe locul trei. Fosta Metalurgica a înregistrat în anul 2017 o cifră de afaceri de 381,9 mi­lioane de lei, faţă de 314,2 milioane, cât a înregistrat în 2016. Firma a înregistrat o pierdere de 34 milioane de lei faţă de un profit de 1,6 milioane lei cât a înregistrat anul anterior. Numărul de angajaţi a rămas însă acelaşi, 258. Compania ex­portă în jur de 80% din producţia de ţevi sudate. Potrivit estimărilor companiei, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi deţine pe piaţa internă o cotă de 32%, iar cota de piaţa externă este de 1,8%. Pe locul trei în Top 10 cele mai mari afaceri din Iaşi se clasează compania Antibiotice, societate deţinută de statul român prin Ministerul Sănătăţii, care a declarat o cifră de afaceri de aproape 337,6 mi­lioane lei şi un profit net de 33,5 milioane de lei. În topul pe anul trecut, când se afla pe locul secund, compania raporta afa­ceri de 335 milioane şi un profit net de 30 de milioane. Menţionăm faptul că anul tre­cut, aproape 40% din cifra de afaceri a ve­nit de la export. La Antibiotice lu­crează în prezent 1.420 de persoane, mai puţin ca în 2016 când s-au înregistrat la ANAF 1.449.

Pe locul patru în topul nostru se clasează Conex Distribution, cu o cifră de afaceri de 252,3 milione de lei şi un profit net de 8,7 milioane. În topul pe anul trecut, compania s-a clasat pe locul cinci, cu 211 milioane cifră de afaceri şi 7 milioane profit net. A crescut însă în decurs de doar un an numărul de angajaţi, de la 406 la 463. Domeniul de activitate al firmei Conex Distribution este co­merţul cu ridicata de piese şi accesorii pentru autovehicule. Urmează compania Media Rom Grup, care în 2016 a ocupat locul VI. Aceasta figurează la ANAF cu o cifră de afaceri de 216 milioane de lei şi un profit net de 1,5 milioane de lei. În urmă cu doi ani, firma a raportat o cifră de afaceri de 209,5 milioane şi un profit de 2 milioane.

Topul continuă cu locul şase, ocupat de Olimpias MFG, o firmă care activează în domeniul producţiei articolelor de îmbrăcăminte şi care a scăzut în afaceri foarte mult. Aceasta a raportat pe 2017 afaceri de 165,7 milioane de lei şi un profit net de 13,4 milioane. Anul trecut Olimpias s-a clasat pe locul patru cu 219 milioane cifră de afaceri şi 1,2 milioane profit net. Putem observa însă că a crescut de 11 ori profitul net în condiţiile în care numărul de angajaţi a scăzut de la 80 la 58. Acest lucru arată faptul că firma are productivitate mai mare. Cu o poziţie mai sus ca anul trecut se află Indus­trializarea cărnii Kosarom din Paşcani, firmă patronată de Neculai Apostol. Pe anul 2017, firma a înregistrat 165,6 milioane de lei cifră de afaceri şi 8 milioane de lei profit net. În topul de anul trecut, firma s-a aflat pe locul opt cu 166,3 mi­lioane de lei şi profit net de 9,1 milioane. Putem observa faptul că deşi a urcat o poziţie, aceasta a scăzut în afaceri şi în profit dar are mai mulţi angajaţi, ajungând la 500. Urmează Apavital pe locul opt în clasamentul „Ziarului de Iaşi“, cu o cifră de afaceri de 149,4 mi­lioane şi un profit net de 12,1 milioane de lei. Anul trecut, firma s-a clasat pe locul 10 cu o cifră de afaceri de 140,8 milioane şi un profit de 12,4 milioane. Putem observa faptul că a crescut cifra de afaceri dar a scăzut profitul iar numărul de angajaţi a crescut uşor, de la 1.211 la 1.262.

Afacerile au crescut şi la Cotnari, unde s-au înregistrat anul trecut afaceri de 148 milioane de lei şi un profit net de 9,8 milioane. Anul acesta firma se află pe locul nouă, comparativ cu anul trecut când s-a clasat pe locul 11 cu o cifră de afaceri de 139 milioane şi un profit de 22,9 milioane. Observăm faptul că, deşi cifra de afaceri a crescut, profitul a scăzut iar acest lucru arată faptul că firma a făcut investiţii importante. Pe următorul loc în top 10 cele mai mari firme după cifra de afaceri din judeţul Iaşi se află Iulius Management. Compania a raportat pe anul 2017 o cifră de afaceri de 129,9 mi­lioane şi un profit net de 32,5 milioane, mai mare decât anul trecut când a fost de 21,8 milioane. Chiar dacă am tras linie după primele 10 locuri, trecem în revistă şi firmele care ocupă următoarele cinci poziţii. Pe locul 11 se clasează Conest cu 127,2 milioane de lei cifră de afaceri şi 1,3 milioane profit net, pe locul 12 se află Conduent, fostul Xerox, cu o cifră de afaceri de 112,2 milioane de lei, pe locul 13 se află Eurotex Company cu o cifră de afaceri de 102 milioane, urmată de Te-Rox Prod de la Paşcani, care a declarat afaceri de 98,5 milioane şi de Build Corp SRL, care a avut în 2017 afaceri de 96 de milioane şi un profit net de 15,9 milioane.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.