anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Cele mai puternice companii din judeţul Iaşi. Ce surprize au apărut în topul greilor?

GALERIE
DELPHI Linia 1 de asamblare pompe
 • DELPHI Linia 1 de asamblare pompe
- +

Primele zece firme au avut o cifră de afaceri cumulată în 2017 de 3,94 miliarde de lei. De remarcat că prima companie din clasament a înregistrat o cifră de afaceri de aproape jumătate de miliard de dolari.

O parte din liderii de pe piaţa de business din judeţul Iaşi au înregistrat anul trecut schimbări atât la numărul de angajaţi, cât şi la profitul net sau cifra de afaceri. Dacă unele dintre firme au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri dar creşteri semnificative ale profitului net, altele au scăzut la ambele categorii . Topul realizat pe anul acesta de Ziarul de Iaşi se bazează pe cifrele de afaceri ale ultimelor bilanţuri fiscale declarate la ANAF de către firme, mai exact pe anul 2017.

Surprizele apar încă din capul cla­samentului, unde firma situată pe locul doi anul trecut a căzut pe locul trei. Există o firmă care a căzut şi opt locuri în clasament. Anul acesta am luat în calcul 15 firme, cele mai mari şi cunoscute din Iaşi. Pe primul loc se menţine Delphi Diesel, fabrica americană de pompe şi injectoare pentru motoare diesel din Miroslava, care a avut o cifră de afaceri pe 2017 de 2 miliarde de lei (aproape jumătate de miliard de dolari), cam cât a fost şi în 2016, dar un profit net de 195,4 milioane de lei, mai mare comparativ cu acum doi ani cât a fost 178,7 milioane de lei. A crescut şi numărul de anagajaţi, de la 1.719 la 2.011. Delphi se întinde pe 16 hectare, investiţia iniţială pentru construcţia de acum 10 ani fiind de 155 mi­lioane de euro. Compania s-a clasat anul trecut pe locul 60 în topul pe ţară. Pe locul doi în topul de anul acesta se află ArcelorMittal Tubular Product Iaşi SA, firmă care anul trecut s-a aflat pe locul trei. Fosta Metalurgica a înregistrat în anul 2017 o cifră de afaceri de 381,9 mi­lioane de lei, faţă de 314,2 milioane, cât a înregistrat în 2016. Firma a înregistrat o pierdere de 34 milioane de lei faţă de un profit de 1,6 milioane lei cât a înregistrat anul anterior. Numărul de angajaţi a rămas însă acelaşi, 258. Compania ex­portă în jur de 80% din producţia de ţevi sudate. Potrivit estimărilor companiei, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi deţine pe piaţa internă o cotă de 32%, iar cota de piaţa externă este de 1,8%. Pe locul trei în Top 10 cele mai mari afaceri din Iaşi se clasează compania Antibiotice, societate deţinută de statul român prin Ministerul Sănătăţii, care a declarat o cifră de afaceri de aproape 337,6 mi­lioane lei şi un profit net de 33,5 milioane de lei. În topul pe anul trecut, când se afla pe locul secund, compania raporta afa­ceri de 335 milioane şi un profit net de 30 de milioane. Menţionăm faptul că anul tre­cut, aproape 40% din cifra de afaceri a ve­nit de la export. La Antibiotice lu­crează în prezent 1.420 de persoane, mai puţin ca în 2016 când s-au înregistrat la ANAF 1.449.

Pe locul patru în topul nostru se clasează Conex Distribution, cu o cifră de afaceri de 252,3 milione de lei şi un profit net de 8,7 milioane. În topul pe anul trecut, compania s-a clasat pe locul cinci, cu 211 milioane cifră de afaceri şi 7 milioane profit net. A crescut însă în decurs de doar un an numărul de angajaţi, de la 406 la 463. Domeniul de activitate al firmei Conex Distribution este co­merţul cu ridicata de piese şi accesorii pentru autovehicule. Urmează compania Media Rom Grup, care în 2016 a ocupat locul VI. Aceasta figurează la ANAF cu o cifră de afaceri de 216 milioane de lei şi un profit net de 1,5 milioane de lei. În urmă cu doi ani, firma a raportat o cifră de afaceri de 209,5 milioane şi un profit de 2 milioane.

Topul continuă cu locul şase, ocupat de Olimpias MFG, o firmă care activează în domeniul producţiei articolelor de îmbrăcăminte şi care a scăzut în afaceri foarte mult. Aceasta a raportat pe 2017 afaceri de 165,7 milioane de lei şi un profit net de 13,4 milioane. Anul trecut Olimpias s-a clasat pe locul patru cu 219 milioane cifră de afaceri şi 1,2 milioane profit net. Putem observa însă că a crescut de 11 ori profitul net în condiţiile în care numărul de angajaţi a scăzut de la 80 la 58. Acest lucru arată faptul că firma are productivitate mai mare. Cu o poziţie mai sus ca anul trecut se află Indus­trializarea cărnii Kosarom din Paşcani, firmă patronată de Neculai Apostol. Pe anul 2017, firma a înregistrat 165,6 milioane de lei cifră de afaceri şi 8 milioane de lei profit net. În topul de anul trecut, firma s-a aflat pe locul opt cu 166,3 mi­lioane de lei şi profit net de 9,1 milioane. Putem observa faptul că deşi a urcat o poziţie, aceasta a scăzut în afaceri şi în profit dar are mai mulţi angajaţi, ajungând la 500. Urmează Apavital pe locul opt în clasamentul „Ziarului de Iaşi“, cu o cifră de afaceri de 149,4 mi­lioane şi un profit net de 12,1 milioane de lei. Anul trecut, firma s-a clasat pe locul 10 cu o cifră de afaceri de 140,8 milioane şi un profit de 12,4 milioane. Putem observa faptul că a crescut cifra de afaceri dar a scăzut profitul iar numărul de angajaţi a crescut uşor, de la 1.211 la 1.262.

Afacerile au crescut şi la Cotnari, unde s-au înregistrat anul trecut afaceri de 148 milioane de lei şi un profit net de 9,8 milioane. Anul acesta firma se află pe locul nouă, comparativ cu anul trecut când s-a clasat pe locul 11 cu o cifră de afaceri de 139 milioane şi un profit de 22,9 milioane. Observăm faptul că, deşi cifra de afaceri a crescut, profitul a scăzut iar acest lucru arată faptul că firma a făcut investiţii importante. Pe următorul loc în top 10 cele mai mari firme după cifra de afaceri din judeţul Iaşi se află Iulius Management. Compania a raportat pe anul 2017 o cifră de afaceri de 129,9 mi­lioane şi un profit net de 32,5 milioane, mai mare decât anul trecut când a fost de 21,8 milioane. Chiar dacă am tras linie după primele 10 locuri, trecem în revistă şi firmele care ocupă următoarele cinci poziţii. Pe locul 11 se clasează Conest cu 127,2 milioane de lei cifră de afaceri şi 1,3 milioane profit net, pe locul 12 se află Conduent, fostul Xerox, cu o cifră de afaceri de 112,2 milioane de lei, pe locul 13 se află Eurotex Company cu o cifră de afaceri de 102 milioane, urmată de Te-Rox Prod de la Paşcani, care a declarat afaceri de 98,5 milioane şi de Build Corp SRL, care a avut în 2017 afaceri de 96 de milioane şi un profit net de 15,9 milioane.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.