Chinul şoferilor de la Vama Albiţa: în câteva zile începe asfaltarea

marți, 17 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Chinul şoferilor de la Vama Albiţa: în câteva zile începe asfaltarea

În anul centenarului unirii Basarabiei cu România, cel mai intens circulat punct vamal dintre cele două ţări va asigura un tranzit mai liniştit pentru cei care trec traniţa.

Un protocol privind reabilitarea carosabilului din Punctul Vamal Albiţa a fost semnat ieri, la Bucureşti, iar lucrările vor începe în câteva zile. Starea deplorabilă a celor 11 benzi (6 pentru maşini mari şi 5 pentru turisme), în lungime totală de 4 km, a fost în ultimii ani subiectul nemulţumirilor călătorilor şi conducătorilor auto – dar şi al nenumăratelor relatări în mass-media.

Gropile care îi întâmpină pe cei ce intră în Uniunea Europeană „beneficiază“ de regimul special pe care îl au punctele vamale: acestea, inclusiv căile de acces de pe raza lor, aparţin Ministerului Finanţelor Publice. Aşa se explică asfaltul impecabil până la intrarea în vamă şi dezastrul din „curtea“ punctului vamal.

Marian Bosianu, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, ne-a confirmat ieri că o suprafaţă totală de aproximativ 50.000 mp din perimetrul Vămii Albiţa urmează să fie predată Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare.

„Noi deja am pregătit utilajele, iar câţiva angajaţi au efectuat la Albiţa anumite măsurători necesare organizării de şantier, iar de mâine (astăzi, n.r.) vom putea să intervenim. Eu cred că în două-trei săptămâni vom termina ce e de făcut acolo“, ne-a declarat Ovidiu Laicu, directorul executiv al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

Protocolul este încheiat între Ministerul Finanţelor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Un alt proiect, cel de modernizare a birourilor vamale Albiţa şi Sculeni cu fonduri europene – printr-un program operaţional comun cu Republica Moldova, se află acum în stadiul evaluării documentaţiei depuse odată cu cererea de finanţare.

„Sperăm ca, până la sfârşitul lunii aprilie, să primim un răspuns pozitiv“, a mai spus Marian Bosianu.

Comentarii