Colegiul Pedagogic: elevii învaţă împrăştiaţi prin oraş, Primăria nu reuşeşte de un an să atribuie licitaţia. O nouă contestaţie

miercuri, 06 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Colegiul Pedagogic: elevii învaţă împrăştiaţi prin oraş, Primăria nu reuşeşte de un an să atribuie licitaţia. O nouă contestaţie

Licitaţia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” a fost din nou contestată. Procedura a fost lansată acum un an: Primăria a stabilit de trei ori acelaşi câştigător, dar, de fiecare dată, rezultatele au fost contestate, într-unul dintre cazuri fiind deschisă şi o acţiune în instanţă.

 

În noua contestaţie, Iasicon solicită obligarea Primăriei să reia procedura de atribuire invocând faptul că oferta câştigătoare, depusă de asocierea Grup Construcţii Est – Stef Invest, ar fi nelegală. La mijloc este un contract de lucrări cu o valoare de circa 70 milioane lei.

Care sunt motivele invocate în noua contestaţie

Principalele motive enumerate de Iasicon vizează: nedovedirea de către ofertant a experienţei personalului cheie, intrarea în stare de insolvenţă a unei firme parte din asociere (Stef Invest), nedeclararea existenţei unui document constatator negativ privind ofertantul (un astfel de document este motiv de excludere de la licitaţie) şi datoriile pe care le înregistrează Stef Invest la bugetul de stat.

Iasicon s-a poziţionat pe locul III la licitaţie, astfel că firma solicită şi reevaluarea ofertei depuse de asocierea clasată pe locul II (Katar Conneg – Mădbeton), în condiţiile în care şi în acest caz există un document constatator negativ. Astfel de acte sunt eliberate dacă, anterior, o firmă şi-a îndeplinit deficitar obligaţiile stabilite în alte contracte.

Potrivit contestaţiei înaintate de Iasicon, Primăria ar fi stabilit pentru a treia oară acelaşi câştigător fără a ţine cont de măsurile dispuse prin intermediul celor două precedente decizii ale Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi a unei hotărâri a Curţii de Apel Iaşi. Prin faptul că nu ar fi fost respectate aceste decizii (admise în parte în favoarea Iasicon), reevaluările Primăriei ar fi fost, conform contestatarului, „lovite de nulitate absolută”.

Licitaţia a fost lansată în martie 2023

Primăria Iaşi a lansat licitaţia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în martie 2023. Iniţial, municipalitatea a descalificat, în etapă intermediară, trei din patru oferte, iar Iasicon fusese informat că are singura ofertă conformă. În schimb, Primăria nu a mai continuat procesul care să ducă la semnarea contractului şi, pe nepusă masă, a mai făcut o evaluare (august 2023), în urma căreia toate ofertele au fost declarate admisibile, iar câştigătoarea procedurii a fost desemnată asocierea condusă de Grup Construcţii.

În perioada septembrie – decembrie 2023 au fost depuse două contestaţii şi o acţiune pe calea instanţei – admise în parte în favoarea firmei contestatoare. Însă, la reevaluare, Primăria a mizat din nou pe acelaşi câştigător ceea ce a dus la cea mai recentă contestaţie înaintată de Iasicon la finalul lunii februarie.

Fondurile pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic sunt asigurate de guvern prin intermediul unui program naţional dedicat consolidării clădirilor cu risc seismic în care funcţionează unităţi de învăţământ.

În ultimul an, activitatea Colegiului s-a desfăşurat în alte spaţii de învăţământ, iar, pe perioada celor 3 ani în care vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii, cursurile vor fi ţinute într-o şcoală modulară care urmează să fie amenajată în curtea unităţii de învăţământ. 

Comentarii