anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Concursul de la preparate tradiţionale de la Agronomie a fost câştigat de o elevă de clasa a VII-a. Ce reţetă a impresionat juriul?

GALERIE
concurs_USV_Iasi8
  • concurs_USV_Iasi8
- +

Aluăţelele, storceacul şi nacinca s-au luat la întrecere în weekend cu friptura de berbecuţ şi cu alte bucate, care mai de care mai îmbietoare, iar tocineii, cozonacii şi alivencile au dat o luptă strânsă cu sfinţişorii moldoveneşti. După îndelungate deliberări, sfinţişorii au câştigat bătălia pentru primul loc în secţiunea preparatelor dulci, iar pilaful de mei cu hribi traşi în unt a fost încoronat la categoria preparatelor de bază, într-un concurs care şi-a propus să identifice produse tradiţionale româneşti mai vechi de 30 de ani.

Concursul organizat de Facultatea de Inginerie a Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) a fost câştigat de o elevă de clasa a VII-a, din Bacău, care a impresionat juriul cu reţeta de pilaf de mei cu hribi traşi în unt.

Competiţia a fost strânsă. Juriul a apreciat preparatele elevilor şi studenţilor participanţi oferind maxim 30 de puncte pentru gust, alte 30 de puncte pentru aspectul mâncării şi câte 20 de puncte pentru dosarul cu istoria produsului, respectiv pentru prezentarea în concurs a preparatului. Iar participanţii nu au fost puţini, susţine Mihaela Ivancea, prodecan al FIRAA: “A cincea ediţia a concursului Identificarea de produse tradiţionale este o ediţie record, sunt 64 de produse în competiţie, pe două secţiuni, preparate de bază şi preparate dulci. Sunt elevi şi studenţi de la licee din Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău şi judeţul Călăraşi, peste 90 de copii, de la vreo 17 entităţi şcolare. În conformitate cu regulamentul, ei trebuiau să găsească un produs tradiţional şi să facă dovada faptului că reţeta are peste 30 de ani vechime”.

„Bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare nacinca”

Nacinca a atras atenţia prin unicitate. În timp ce sarmalele în oale de lut, cu diverse tipuri de umpluturi atrăgeau pofticioşii, la fel ca jumările în untură, friptura rumenă de miel sau diversele tocăniţe, nacinca atrăgea curioşii. Potrivit prezentării sale din dosarul de concurs, „nacinca este o reţetă unică. O mâncare tradiţională adusă în Moldova din Siminicea, acest preparat datând din anul 1948”.

„Nacinca este un preparat foarte vechi. Denumirea lui vine din limba rusă. E o reţetă rămasă după trecerea ruşilor în timpul războiului prin satul bunicii mele, iar bunica mea a fost ultima care mai ştia să prepare nacinca. Ea a murit şi acum doar copiii ei duc reţeta mai departe. E vorba de fapt de mămăligă, cu ceapă, jumări şi carne de pui proaspătă”, a explicat Elena Adomnicăi, elevă în Truşeşti, Botoşani, în timp ce arăta din dosar fotografii din diferite faze de preparare în care se vede cum ingredientele sunt aşezate în straturi, apoi “sigilate” cu un „capac din tărâţe de grâu şi mălai” şi împinse în fundul cuptorului încins, timp de trei ore. Şi, musai, “capacul cuptorului se etanşează cu un strat de lut cu paie”.

Nicio surpriză, aşadar, că nacinca a câştigat un premiu în concurs (locul doi la secţiunea preparate de bază). Locul al treilea a fost ocupat de Tocăniţa de la Totoieşti, adusă în concurs de elevi din Podu Iloaiei.

Nici storceacul, o ciorbă de sturion specifică Deltei Dunării, nici aluăţelele nu au ocupat podiumul, însă prin prezentarea lor în concurs au îmbogăţit cunoştinţele celor care au fost curioşi să afle ce sunt aceste produse. “Aluăţelele sunt un înlocuitor de drojdie. Se face ca un fel de maia ca să poată să crească pâinea, să fie pufoasă. Se lasă la uscat câteva ore şi pot rezista până la câţiva ani. Este o reţetă foarte veche, noi am luat-o de la bunica noastră şi o ducem mai departe”, au explicat Valentina şi Florentina, verişoare şi colege de clasă la un liceu de alimentaţie publică şi turism din judeţul Călăraşi.

Deserturi: cozonac, sfinţişori şi alivenci

Cât despre deserturi, mucenicii moldoveneşti, prezentaţi de studentele facultăţii organizatoare (FIRAA), „Cozonacul cu nucă şi cacao în formă de floare”, adus în concurs de elevi de la colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară Vasile Adamachi din Iaşi şi “Alivanca moldovenească”, preparată de elevii de la Colegiul tehnic I.C. Ştefănescu din Iaşi au fost cele mai apreciate de juriu.

Însă numărul mare de reţete din concurs şi varietatea lor, îi face acum pe organizatori să se gândească la crearea unei culegeri de reţete tradiţionale: „Cred că ar trebui să facem o culegere de reţete tradiţionale, pentru că au început să se adune, sunt destul de multe acum, dar cu nuanţe. De exemplu, avem sfinţişori moldoveneşti, dar diferit făcuţi. Alivanca moldovenească, este foarte des întâlnită, dar nu o să găsiţi două alivenci la fel”, a punctat prodecanul FIRAA, Mihaela Ivancea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.