Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” vrea să o pună la plată pe dr. Solovăstru. O comisie externă verifică internările părinţilor acesteia

luni, 14 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” vrea să o pună la plată pe dr. Solovăstru. O comisie externă verifică internările părinţilor acesteia

Situaţia de la Clinica de Dermatologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde în urma investigaţiei realizate de „Ziarul de Iaşi” s-au descoperit internări prelungite ale părinţilor fostei şefe de secţii, Laura Gheucă-Solovăstru, încă nu este clarificată. Surse medicale susţin că în această perioadă urmează ca o comisie medicală din exteriorul spitalului să evalueze exact oportunitatea internărilor. Concret, comisia va verifica dacă acele internări erau obligatorii din punct de vedere medical, dar şi dacă durata internărilor era justificată.

 

Reamintim că datele furnizate de către Spitalul „Sf. Spiridon” arătau că Nicolae Solovăstru, tatăl fostei şefe de secţie, a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de 2-3 zile una faţă de cealaltă. De asemenea, şi mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022 Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând în total 302 zile.

Practic, calculând zilele de spitalizare ale celor doi, aşa cum apar în actele oficiale, părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile. Dacă expertiza realizată de comisia medicală va arăta că internările nu se justificau sau dacă erau mai lungi decât era necesar, va fi estimat prejudiciul pe care apoi unitatea medicală va trebui să îl recupereze de la cei care au luat aceste decizii în ultimii ani. Reamintim că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi au precizat că la un spital unde sunt tratate cazurile acute nu pot fi decontate perioade de spitalizare foarte lungi, iar la Spitalul Sf. Spiridon durata medie de spitalizare este de doar 6 – 7 zile pentru un caz.

 

Marea întrebare: cât este prejudiciul şi cine îl suportă?

 

„Ziarul de Iaşi” a solicitat  săptămâna trecută o serie de clarificări din partea conducerii Spitalului „Sf. Spiridon”, însă acestea nu au fost oferite până la momentul închiderii ediţiei. Astfel, am cerut să aflăm dacă a fost stabilită valoarea prejudiciului în urma internărilor prelungite a celor doi pacienţi din Clinica de Dermatologie, dacă se fac alte expertize necesare pentru stabilirea acestuia şi dacă au fost luate şi alte măsuri în această situaţie. În această săptămână va fi finalizată inclusiv ancheta demarată de CJAS Iaşi, urmând să fie cunoscute sumele exacte care au fost decontate, precum şi dacă au fost respectate clauzele contractuale şi care au fost criteriile de internare care au stat la baza decontării acelor cazuri.

Primele concluzii au arătat că nu au fost suportate cheltuieli semnificativ mai mari pentru aceste cazuri din fondul asigurărilor de sănătate, ci acestea au fost suportate de către spital din fonduri proprii. „Conform episoadelor de spitalizare urmează să facem calculele efective, dar trebuie să se deplaseze colegii noştri în teren să vadă efectiv foile de observaţie. Secţia respectivă a înregistrat cheltuieli mai mari decât veniturile, dar asta se întâmplă în mai multe spitale şi asta presupune nişte analize financiare”, a explicat anterior ec. Radu Ţibichi, directorul general al CJAS Iaşi.

În urma investigaţiei „Ziarului de Iaşi”, începând de data de miercuri, 2 noiembrie, dr. Laura Gheucă-Solovăstru nu mai este şef al Secţiei de Dermato-Venerologie, locul său fiind preluat de către dr. Alina Stincanu, medic primar de pe aceeaşi secţie.

Comentarii