De Sănătate

Punem punctul pe știi

Creşte numărul virozelor la copii în tot judeţul. Ce ar trebui să facă părinţii?

Medicii spun că în această perioadă a anului este o regulă ca numărul răcelilor să fie mai mare decât de obicei.

miercuri, 09 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Creşte numărul virozelor la copii în tot judeţul. Ce ar trebui să facă părinţii?

Virozele respiratorii încep în ultima perioadă să-şi facă simţită prezenţa în rândul copiilor care ajung la Spitalul „Sfânta Maria”. Dacă la finalul anului 2018, în perioada 24 – 30 decembrie, erau înregistrate 125 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în săptămâna 31 decembrie – 6 ianuarie, numărul acestora a fost mai mare, ajungând la 150 de cazuri. 

Medicii susţin că deşi s-a înregistrat o anumită creştere, aceasta nu este una care să ìi îngrijoreze pe părinţi, deoarece este o perioadă specifică a anului. „E perioada de supraveghere epidemiologică de rutină, este o perioadă a virozelor şi a bolilor respiratorii sezoniere. O parte dintre copiii diagnosticaţi pleacă la domiciliu cu recomandări din partea medicului, alte cazuri au fost dirijate către Spitalul de Boli Infecţioase dacă s-au etichetat ca fiind contagioase, iar altele, cum ar fi pneumoniile, sunt cazuri care rămân internate fiindcă necesită tratament cu antibiotice, o monitorizare continuă, precum şi investigaţii imagistice”, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al Spitalului de Copii. 

Astfel, specialiştii recomandă părinţilor să nu uite de vaccinarea antigripală, în special în cazul copiilor care suferă de afecţiuni cronice respiratorii, cardiace sau în cazul celor care intră în grupul persoanelor cu risc şi au recomandare în acest sens. Vaccinurile se pot administra gratuit la medicii de familie în cazul celor care au probleme de sănătate sau pot fi achiziţionate din farmacii.

Deşi vaccinul antigripal face parte din schema opţională de vaccinare, se recomandă administrarea ca măsură preventivă, în special pentru copiii cu probleme de imunitate. Specialiştii mai spun că deşi vaccinarea ar trebui să înceapă în perioada octombrie – noiembrie, încă nu este târziu pentru administrare, imunitatea prin vaccinare obţinându-se în două-trei săptămâni. „Perioada cea mai bună este cu câteva săptămâni înainte de valul epidemic, însă nici acum nu este târziu, suntem la început de ianuarie, şi încă nu este înregistrat un număr foarte mare de viroze”, a completat medicul ieşean.

Comentarii