Cum au dispărut documentele fostei Securități de la Iași. Agenții SRI au dat vina pe un general de contraspionaj

miercuri, 13 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Cum au dispărut documentele fostei Securități de la Iași. Agenții SRI au dat vina pe un general de contraspionaj

Zilele revoluției din 1989 sunt învăluite în negură în ceea ce privește acțiunile Securității din Iași. Cea mai mare parte a arhivei Securității despre ceea ce s-a întâmplat la Iași în prioada lunii decembrie 1989 a dispărut subit, în dispariția documentelor fiind implicată celebra Unitate Anti KGB – UM 0110 București. Faptul reiese dintr-o circulară a Serviciului de Informații Român care a cerut filialei din Iași, în anul 1991, să predea arhiva. Foștii securiști de la Iași au răspuns că, în perioada respectivă au fost culese date în rândul populației, au fost anchetați oameni care agitau spirite revoluționare, dar au dispărut toate, fiind luate de către un general, șeful Unității Anti KGB, cea care vâna spioni ruși înfiltrați în România.

 

În primii ani după Revoluție, Serviciul Român de Informații (SRI) a început să se reformeze, de jos în sus. Conducerea Serviciului a început să verifice arhivele din perioada revoluției și a ordonat filialelor din țară să trimită rapoartele din zilele tulburi ale revoluției. Ordinul dat de către SRI filialelor din România avea numărul 0313331 și era datat 28 octombrie 1991. Iată ce au răspuns agenții de la Iași. ”În documentele care au aparținut fostelor organe de securitate, predate la arhiva Secției de informații Iași, nu au fost găsite copii după sintezele, buletinele informative sau rapoartele înaintate unităților centrale în perioada 01 – 21 decembrie 1989, cu excepția a trei rapoarte pentru CID – SCAS, pe care vi le înaintăm alăturat”, au scris angajații din cadrul Secției de Informații Iași, în circulara cu numărul 09007 din 4 noiembrie 1991.

Cele trei informări spun despre anchetele făcute de către șeful celebrei UM 0110 Unitatea Anti KGB și șeful Securității ieșene din acea perioadă, Constantin Ciurlău, despre culegerea de date a spionilor în rândul populației din Iași cât și despre câțiva dizidenți. „În perioada 15 – 30 decembrie 1989, întregul efectiv pe toate liniile de muncă a fost angrenat în activități curente, culegerea de date și informații privind starea de spirit a populației, întocmirea de rapoarte pentru unitățile centrale de profil și note pentru fostele organe de partid. ”În paralel, în perioada 14- 21 decembrie 1989, la Iași și-a desfășurat activitatea o comisie de anchetă formată din cadre de la fostele Direcții VI și II cât și anchetatori de la securitatea din Bacău, Suceava, Botoșani, Iași, sub conducerea generalului maior …., fostul șef al UM 0110 București și a fostului șef al Securității județului Iași, colonel….. Precizăm că această comisie a anchetat persoanele implicate în acțiunea protestatară preconizată dar nefinalizată pentru ziua de 14 decemebrie 1989. Toate materialele obținute în procesul anchetei, inclusiv rapoartele, din care majoritatea erau transmise telefonic conducerii DSS, respectiv generalului maior…. au fost concentrate în dosarul cauzei respective, dosar care permanent s-a aflat la generalul maior… Raportăm că în prezent nu cunoaștem unde se află dosarul respectiv”, notează spionii ieșeni în răspunsul 09007 din 4 noiembrie 1991.

Ultimul comandant al acestei unități de elită UM 0110 București a fost general maior Victor Neculicioiu. De asemenea, oficial, Unitatea 0110/Anti-KGB a fost înfiinţată în 1969 (fosta UM 0920/A), după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici și se ocupa cu acţiuni de contraspionaj, în principal a KGB-ului sovietic. Activitatea ei avea în vizor acţiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României, deoarece prin agenții săi, Kremlinul supraveghea regimul politic de la București. 

Agenții secției de informții din Iași au mai raportat la București, prin aceeași circulară 09007 din 4 noiembrie 1991, că pe 22 decembrie 1989, adică imediat după fuga lui Ceaușescu cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central, cadrele fostei Securități din Iași au „dezertat” de sub vechea conducere și au semnat o ”declarație de adeziune” față de “cauza evenimentelor revoluționare”. ”Începând cu data de 22 decembrie 1989, orele 13, toate cadrele fostei securități județene, aflându-se la dispoziția Ministerului Apărării Naționale, nu au fost angrenate în niciun fel de misiune. În după amiaza zilei de 22 decembrie, orele 18, la inițiativa unui grup de ofițeri, a fost întocmită declarația de adeziune a cadrelor securității județului Iași față de cauza evenimentelor revoluționare de la București, transmisă la postul de radio Iași. Raportăm de asemenea, că unele cadre cu funcții de conducere din fosta Securitate județeană au fost cooptate în statul major comun cu ofițeri din Ministerul Apărării Naționale însă dat fiind faptul că pe raza noastră de competență nu aua vut loc fapte sau evenimente deosebite postrevoluționare, nu a fost necesară angrenarea acestora în acțiuni sau misiuni concrete”, mai detaliază circulara.

Ce a mai rămas din arhiva Securității la Iași, AICI

Comentarii