anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum pot fi anulate în instanţă amenzile date de CNAIR pentru lipsa rovinietei

GALERIE
control rovinieta
 • control rovinieta
- +

Deşi reclamă faptul că şoselele se fac ţăndări din cauza traficului, drumarii nu par interesaţi nici măcar să încaseze amenzile pe care le aplică. Două firme au contestat procesele-verbale de amendă aplicate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. În ambele cazuri, judecătorii au constatat că fapta sancţionată exista. În ambele cazuri însă, amenzile au fost anulate.

În iunie 2020, Grand Trans AV SRL a fost amendată cu 2.750 lei pentru că un autovehicul al acesteia fusese depistat pe DN 1, în judeţul Bihor, fără rovinietă valabilă. Procesul-verbal nu fusese însă comunicat societăţii, astfel încât aceasta să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii. Reprezentanţii firmei aflaseră însă de amendă doar atunci când au solicitat o fişă fiscală de la Administraţia Finanţelor Publice.

În plus, procesul-verbal nu menţiona adresa completă a societăţii şi nici datele de identificare ale reprezentantului acesteia. Pe confirmarea de primire prezentată de reprezentanţii CNAIR în instanţă se afla semnătura unui anume "Galeş R." în calitate de contabil. Societatea nu avusese niciodată un angajat cu acest nume. Audiat ca martor, acesta a precizat că nu are cunoştinţă de firma respectivă şi nici nu semnase vreo dovadă de comunicare.

Pe fondul cauzei, judecătorii au remarcat că lipsa adresei complete sau a numelui administratorului nu au relevanţă, strada şi numărul fiind suficiente pentru ca procesul-verbal să poată ajunge la destinatar. De asemenea, autovehiculul respectiv circulase într-adevăr pe DN 1 fără rovinietă, deci culpa firmei era clară. Faptul că procesul-verbal nu fusese însă comunicat în mod legal a dus însă la constatarea prescrierii dreptului de a încasa amenda. Prin urmare, acţiunea firmei a fost admisă.

Într-un al doilea caz, Safetrans-VF SRL a fost amendată cu aceeşi sumă pentru faptul că un autoturism al societăţii circulase fără rovinietă pe DN 1C. Din nou, procesul-verbal nu ajunsese la firmă, adresa fiind incompletă. În acest caz, instanţa a reţinut că dovezile de comunicare prezentate de CNAIR nu arătau decât că la 29 de zile de la emiterea procesului-verbal, acesta ar fi fost afişat la sediul firmei. Nu exista însă nicio probă că reprezentanţii firmei fuseseră informaţi efectiv şi nici că informarea fusese imposibilă.

"Simpla expediere a procesului-verbal, fără ca acesta să ajungă efectiv la destinatar, nu este conformă cu dispoziţia legală care obligă organul constatator să facă dovada că a comunicat procesul-verbal şi că destinatarul a primit actul", au reţinut magistraţii Judecătoriei care au constata şi acum prescrierea dreptului la executarea sancţiunii contravenţionale şi au admis plângerea societăţii.

În ambele cazuri, CNAIR a contestat sentinţele. Primul dosar abia a intrat pe rolul Tribunalului. În cel de-al doilea, apelul a fost respins ieri, anularea amenzii fiind definitivă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.