De ce este inculpat din nou primarul Mihai Chirica: o afacere murdară cu „Nazistul”? (UPDATE)

joi, 15 decembrie 2022, 02:49
6 MIN
 De ce este inculpat din nou primarul Mihai Chirica: o afacere murdară cu „Nazistul”? (UPDATE)

Primăria și-a mutat sediul și arhiva la DIICOT. Însoțiți de polițiștii Brigăzii de combatere a crimei organizate (BCCO), procurorii au descins ieri la Primărie, la doar două zile după ce și anchetatorii DNA făcuseră același lucru. 

UPDATE: Procurorii au instituit ieri seară un număr total de 12 controale judiciare: două în cazul reprezentanţilor societăţii M. Chim, două angajaţilor de la Oficiul de Cadastru, şase în cazul funcţionarilor din Primăria Iaşi, plus cele în cazul primarului Chirica şi omului de afaceri Cristin Zămosteanu, patronul M. Chim.

TEXT INITIAL: În urma unui val de 24 de percheziții efectuate ieri, zeci de funcționari ai municipalității, în frunte cu primarul Mihai Chirica ca suspect au fost duși la audieri. Acestora li s-au adăugat funcționari ai Oficiului de Cadastru, dar și oameni de afaceri din domeniul imobiliar. Audierile au reprezentat un adevărat maraton, prelungit până spre miezul nopții, la finalul cărora primarul a primit o nouă calitate de inculpat.

30 de persoane la audieri

Perchezițiile au început de la primele ore ale dimineții, când a fost „atacat” centrul administrativ și urbanistic al municipiului, respectiv Palatul Roznovanu și clădirea Arhitectului șef din spatele Primăriei. După ce au răscolit birourile timp de două ore, polițiștii au început să iasă, cărând cutii cu dosare sau acompaniindu-i pe cei convocați la audieri.

Funcționarilor din Primărie li s-au adăugat angajați ai Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară și oameni de afaceri. În total, 30 de persoane, „despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activități infracționale”, după cum a transmis DIICOT.

Printre aceștia, primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, șefa Serviciului juridic din cadrul Primăriei, Cristina Oțeleanu, secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, arhitectul șef al municipiului, Alexandru Mustiață, fostul arhitect șef, Raluca Mocanu, fosta șefă a Serviciului juridic, Diana Florescu sau consilieri din cadrul Serviciului de urbanism, precum Elena Herțanu sau Andrei Pascariu.

„Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor privind constituirea unui grup infracțional organizat și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism”, a comunicat DIICOT.

Dosarul în cadrul căruia au fost organizate perchezițiile de ieri a fost deschis în urmă cu peste doi ani, principalul vizat fiind Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din domeniul imobiliar ieșean.

Acesta este bănuit că, începând din octombrie 2012, folosindu-se de mai multe firme pe care le deținea sau le controla, ar fi constituit un grup specializat în fraudarea statului prin jonglerii cu TVA. Imobilele construite în numele societății erau transferate la prețuri mai mici decât cele ale pieței pe numele administratorului, în calitate de persoană fizică.

Ele erau apoi vândute, administratorul încasând atât profitul din tranzacții, cât și diferențe importante din deconturile TVA. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziția de noi terenuri, imobile și autoturisme de lux. În urmă cu doi ani, procurorii DIICOT estimau prejudiciul cauzat bugetului de stat la aproximativ 12 milioane euro.

În iulie 2020, Cristin Zămosteanu, zis „Pletosul” și „Nazistul”, a fost și arestat timp de două luni, iar conturile bancare și proprietățile imobiliare ale sale și ale firmelor M.Chim SRL, în care avea 90% din acțiuni și MCM Boutique Resort SRL în care deținea o participare de 10%, au fost sechestrate.

Lista proprietăților sechestrate se întindea pe cinci file. Zămosteanu a fost ulterior eliberat, iar sechestrul de pe majoritatea proprietăților a fost ridicat.

Afacerea „Veranda” a fost luată la bani mărinţi

Cei doi ani trecuți au fost folosiți de procurori pentru a-și extinde cercetările și asupra „contribuției” Primăriei la afacerile lui Zămosteanu, respectiv la implicarea funcționarilor în bunul mers al acestora. În primăvara acestui an, cercetările au fost extinse și asupra amenajării pe acoperișul Halei Centrale a restaurantului „Veranda”.

În 2016, M.Chim depusese o cerere de supraetajare parțială a Halei Centrale, cu amenajarea unei terase acoperite. Cererea a fost respinsă de municipalitate: „se respinge întrucât necesită elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care nu poate fi iniţiat întrucât indicatorul urbanistic din situaţia existentă depăşeşte indicatorul urbanistic ce poate fi obţinut prin PUZ”.

Un an mai târziu însă, lucrarea a fost aprobată fără probleme. Ulterior, a fost eliberat și un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate a lucrărilor efectuate pe acoperișul clădirii. Pe această sarabandă a aprobărilor s-au concentrat ieri procurorii.

CITESTE SI: Procurorii DIICOT scormonesc în actele restaurantului "Veranda" de pe acoperișul Halei Centrale

Audierea celor 30 s-a prelungit ieri până târziu, anchetatorii începând cu funcționarii mărunți și lăsând „greii” spre seară. Primarul Chirica a plecat spre întâlnirea cu anchetatorii în jurul orei 12.00, dar a trebuit să aștepte pe holuri mai bine de șase ore pentru a fi audiat. Rândul lui Zămosteanu a venit la audieri abia la ora 17.00.

El a ieşit după două ore, fiind plasat sub control judiciar. Gabriel Harabagiu a fost și el audiat în jurul orei 19.00. A iesit mai tarziu fara ca procurorii sa fi luat vreo masura restrictiva la adresa sa. Începute la sediul BCCO din Copou, audierile s-au finalizat la DIICOT, unde Chirica și Harabagiu au ajuns aproape de 19.30, urmați la scurt timp de Cristina Oțeleanu (plasată, de asemenea, sub control judiciar) și Diana Florescu.

Înaintea întâlnirii clientului său cu procurorii, reprezentantul primarului Mihai Chirica, avocatul Daniel Atasiei, se declara optimist.

„A fost pus în executare un mandat de percheziţie la sediul biroului de primar, există un mandat de aducere pentru domnia sa, în calitate de suspect, urmează să vedem care sunt acuzaţiile. Momentan nu are niciun fel de grijă, ştie că nu a făcut nimic ilegal, sunt convins că doreşte să lămurească aceste aspecte”, a declarat Atasiei.

Soţia lui Chirica aştepa în maşină

Aproape de ora 20.00, soția primarului a venit la sediul DIICOT, așteptându-l pe edil să iasă. Prima a ieșit însă Denisa Ionașcu, aceasta fiind rezervată în declarații.

„Am avut de dat declarații doar cu privire la câteva înscrisuri care au fost semnate de mine. Înțeleg că sunt și alte probe la dosar. Fiecare știe ce a semnat”, a spus aceasta. Aproape de ora 22.00 a plecat acasă și arhitectul șef al municipiului (de asemenea cu control judiciar), pe când primarul încă se afla în discuții cu procurorii.

Discuțiile primarului cu procurorii s-au prelungit până la miezul nopții, lui Chirica comunicându-i-se în cele din urmă calitatea de inculpat. „Acuzațiile aduse au vizat în general semnarea unor acte de urbanism, care ajungeau la primar doar după ce treceau pe la funcționarii responsabili. Au fost date explicațiile cerute. Procurorii au considerat că faptele existe, așa că a fost dispus controlul judiciar, măsură pe care o vom contesta la judecătorul de drepturi și libertăți”, a rezumat avocatul Atasiei.

Declaraţiile primarului de aseară, în jurul orei 23.40, la ieşirea de la DIICOT

Este a doua oară în acest an când procurorii decid punerea primarului sub control judiciar. Prima oară, în dosarul blocului din Tătărași la care s-au construit mai multe etaje decât erau prevăzute în autorizația de construire, interdicțiile dispuse de anchetatori echivalau practic cu interzicerea exercitării funcției. Dacă interdicția s-ar fi prelungit, Chirica și-ar fi putut pierde mandatul de primar.

El a reușit totuși să obțină revocarea controlului judiciar. De această dată, primarului i s-a interzis doar ca în următoarele 60 de zile să părăsească țară, să semneze documentații de urbanism și să discute cu angajații serviciului. La ieșirea din sediul DIICOT, primarul a precizat că își va delega atribuțiile legate de urbanism unui viceprimar, astfel încât să respecte condițiile impuse de procurori. 

Comentarii