anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Diferența dintre valurile 4 și 5 de Covid. Mărturii concrete de la Ambulanță

GALERIE
covid, ambulanta
 • covid, ambulanta
- +

Numărul de solicitări din aceste zile l-a ajuns pe cel din vârful valului 4: în jur de 500 pe zi. Și asta chiar dacă varianta Omicron, acum dominantă în judeţ, nu produce la fel de multe cazuri grave. Evoluţia pandemiei aduce însă multă îngrijorare, numărul cazurilor noi fiind în constantă şi abruptă urcare. Medicii de urgenţă constată însă câteva diferenţe notabile între cele două valuri.

De aproximativ o săptămână, valul cinci al pandemiei începe să se reflecte tot mai mult în activitatea celor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi. Dacă în prima săptămână a anului 2022 erau în jur de 250 de solicitări pe zi, de pe data de 11 ianuarie au început să fie şi zile cu 450, şi chiar 500 de solicitări în ultimele zile, apropiat de numărul din valul anterior. Spre exemplu, în luna septembrie a anului trecut, în timpul valului 4, erau şi 500-600 de solicitări într-o zi. „Au fost solicitări pentru cazurile noastre obişnuite, decompensări ale bolilor cronice, dar şi cazuri de tentative suicidare pe fondul depresiei, la care se adaugă pacienţii cu COVID care au simptomatologie”, a precizat dr. Angelica Hristea, directorul medical al SAJ Iaşi.

Reprezentanţii SAJ remarcă însă o diferenţă - deşi sunt multe solicitări într-o zi, nu sunt la fel de multe cazuri grave de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. „Comparativ cu valul anterior, valul cinci nu pare să fie la fel de grav. Atunci, echipajele stăteau foarte mult la spital, pentru că aveau pacienţi în stare gravă, pentru care nu se găseau locuri, stăteau cu pacienţii în ambulanţă, coordonarea era foarte dificilă pentru că nu mai reuşeam să trimitem echipaje la cei care erau în stare gravă acasă. În valul 4, nu mai făceam faţă nici cu medicii, pentru că la cazurile grave se trimite echipaj cu medic, şi erau situaţii în care asistenţii găseau oameni cu saturaţii mici la domiciliu. Acum îi mai îndrumăm spre medicii de familie dacă nu au simptome foarte grave. Doar cei cu simptome, cu factori de risc, cu stare de sănătate afectată trebuie să ajungă la spital”, a completat directorul medical al SAJ Iaşi.

Oameni chemaţi de acasă să facă gărzi

În schimb, numărul cererilor pentru recoltări la domiciliu este într-o creştere îngrijorătoare - pe 18 ianuarie, echipajele mobile au făcut 546 de recoltări la domiciliu. Cele mai multe au fost realizate de echipajele DSP Iaşi - 468, 49 de SAJ Iaşi şi 29 de Ambulanţa Privată Dacomed. Pe 19 ianuarie au fost 457 de recoltări, iar dintre acestea 394 au fost făcute de DSP Iaşi, 30 de SAJ şi 33 de Ambulanţa Privat Dacomed. „În primele zile ale anului erau 30 de solicitări pe zi, până pe 14 ianuarie s-a înregistrat o creştere, peste 250 de solicitări, dar în ultimele zile avem şi 500 de solicitări. Nu le facem noi pe toate, ci le facem în colaborare cu DSP şi alte structuri care ne ajută. Noi doar coordonăm activitatea şi facem cât reuşim, dar nu avem cum mai mult pentru că suntem sufocaţi de solicitările noastre care reprezintă urgenţe”, a mai spus dr. Angelica Hristea.

Ieri erau raportate în judeţ 670 cazuri noi de COVID, iar odată cu creşterea numărului de îmbolnăviri se ajunge la situaţia în care se reduce şi numărul angajaţilor. Fie sunt depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2, fie sunt contacţi direcţi ai unui caz confirmat şi trebuie să stea carantinaţi la domiciliu. „Nu am ajuns încă în situaţia în care să chemăm angajaţii din concediu, dar fac suplimentar, îi chemăm de acasă ca să facă gărzi, altfel nu avem cum. Dacă se va înrăutăţi situaţia va trebuie să întrerupem şi concediile, însă angajaţii noştri au deja doi ani jumătate de când se luptă cu pandemia şi au nevoie şi de concediile de odihnă”, a mai precizat dr. Angelica Hristea. În ultima perioadă, în fiecare lună numărul solicitărilor de la SAJ Iaşi se menţine între 10.000 - 12.000, iar în această lună sunt deja înregistrate aproximativ 7.000 de solicitări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.