Diferența dintre valurile 4 și 5 de Covid. Mărturii concrete de la Ambulanță

vineri, 21 ianuarie 2022, 03:00
3 MIN
 Diferența dintre valurile 4 și 5 de Covid. Mărturii concrete de la Ambulanță

Numărul de solicitări din aceste zile l-a ajuns pe cel din vârful valului 4: în jur de 500 pe zi. Și asta chiar dacă varianta Omicron, acum dominantă în judeţ, nu produce la fel de multe cazuri grave. Evoluţia pandemiei aduce însă multă îngrijorare, numărul cazurilor noi fiind în constantă şi abruptă urcare. Medicii de urgenţă constată însă câteva diferenţe notabile între cele două valuri.

De aproximativ o săptămână, valul cinci al pandemiei începe să se reflecte tot mai mult în activitatea celor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi. Dacă în prima săptămână a anului 2022 erau în jur de 250 de solicitări pe zi, de pe data de 11 ianuarie au început să fie şi zile cu 450, şi chiar 500 de solicitări în ultimele zile, apropiat de numărul din valul anterior. Spre exemplu, în luna septembrie a anului trecut, în timpul valului 4, erau şi 500-600 de solicitări într-o zi. „Au fost solicitări pentru cazurile noastre obişnuite, decompensări ale bolilor cronice, dar şi cazuri de tentative suicidare pe fondul depresiei, la care se adaugă pacienţii cu COVID care au simptomatologie”, a precizat dr. Angelica Hristea, directorul medical al SAJ Iaşi.

Reprezentanţii SAJ remarcă însă o diferenţă – deşi sunt multe solicitări într-o zi, nu sunt la fel de multe cazuri grave de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2. „Comparativ cu valul anterior, valul cinci nu pare să fie la fel de grav. Atunci, echipajele stăteau foarte mult la spital, pentru că aveau pacienţi în stare gravă, pentru care nu se găseau locuri, stăteau cu pacienţii în ambulanţă, coordonarea era foarte dificilă pentru că nu mai reuşeam să trimitem echipaje la cei care erau în stare gravă acasă. În valul 4, nu mai făceam faţă nici cu medicii, pentru că la cazurile grave se trimite echipaj cu medic, şi erau situaţii în care asistenţii găseau oameni cu saturaţii mici la domiciliu. Acum îi mai îndrumăm spre medicii de familie dacă nu au simptome foarte grave. Doar cei cu simptome, cu factori de risc, cu stare de sănătate afectată trebuie să ajungă la spital”, a completat directorul medical al SAJ Iaşi.

Oameni chemaţi de acasă să facă gărzi

În schimb, numărul cererilor pentru recoltări la domiciliu este într-o creştere îngrijorătoare – pe 18 ianuarie, echipajele mobile au făcut 546 de recoltări la domiciliu. Cele mai multe au fost realizate de echipajele DSP Iaşi – 468, 49 de SAJ Iaşi şi 29 de Ambulanţa Privată Dacomed. Pe 19 ianuarie au fost 457 de recoltări, iar dintre acestea 394 au fost făcute de DSP Iaşi, 30 de SAJ şi 33 de Ambulanţa Privat Dacomed. „În primele zile ale anului erau 30 de solicitări pe zi, până pe 14 ianuarie s-a înregistrat o creştere, peste 250 de solicitări, dar în ultimele zile avem şi 500 de solicitări. Nu le facem noi pe toate, ci le facem în colaborare cu DSP şi alte structuri care ne ajută. Noi doar coordonăm activitatea şi facem cât reuşim, dar nu avem cum mai mult pentru că suntem sufocaţi de solicitările noastre care reprezintă urgenţe”, a mai spus dr. Angelica Hristea.

Ieri erau raportate în judeţ 670 cazuri noi de COVID, iar odată cu creşterea numărului de îmbolnăviri se ajunge la situaţia în care se reduce şi numărul angajaţilor. Fie sunt depistaţi pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2, fie sunt contacţi direcţi ai unui caz confirmat şi trebuie să stea carantinaţi la domiciliu. „Nu am ajuns încă în situaţia în care să chemăm angajaţii din concediu, dar fac suplimentar, îi chemăm de acasă ca să facă gărzi, altfel nu avem cum. Dacă se va înrăutăţi situaţia va trebuie să întrerupem şi concediile, însă angajaţii noştri au deja doi ani jumătate de când se luptă cu pandemia şi au nevoie şi de concediile de odihnă”, a mai precizat dr. Angelica Hristea. În ultima perioadă, în fiecare lună numărul solicitărilor de la SAJ Iaşi se menţine între 10.000 – 12.000, iar în această lună sunt deja înregistrate aproximativ 7.000 de solicitări.

Comentarii