Dramă: zece pacienţi cu cancer în fază terminală sunt infectaţi cu COVID 19

joi, 23 aprilie 2020, 02:00
5 MIN
 Dramă: zece pacienţi cu cancer în fază terminală sunt infectaţi cu COVID 19

Numărul ieşenilor nou infectaţi în ultimele 24 de ore a fost de 18. Cu toate acestea, încă stăm bine: Iaşul este cu mult sub media pe ţară la infectări şi la mortalitate. La „Infecţioase“ s-au achiziţionat 90 de saci speciali pentru cadavre.

Încă 18 ieşeni confirmaţi cu COVID 19 în doar 24 de ore, în timp ce 1.687 de persoane se aflau ieri la Iaşi în izolare la domiciliu pentru că fie s-au întors dintr-o ţară din zona roşie, fie că au intrat în contact cu cineva confirmat infectat cu noul coronavirus. În cea de-a două situaţie se află şi cele opt cadre medicale de la Spitalul Municipal de Urgenţe Paşcani, precum şi cei 10 pacienţi oncologici de la secţia de profil al unităţii sanitare.

De la un pacient, de la şofer, sau din Turcia

Focarul de COVID 19 de la Paşcani se extinde cu repeziciune. Ultimul cadru medical confirmat este chiar şeful Secţiei de Îngrijiri Paliative, medicul Dan Dinculencu. Deocamdată, ancheta epidemiologică nu specifică exact de unde ar fi dobândit infecţia doctorul, unele voci din cadrul spitalului spunând că acesta ar fi fost recent într-o excursie în Turcia. Cert este însă că atât el, cât şi alte 10 persoane care se află în faze terminale ale unor diferite forme de cancer au fost confirmaţi pozitiv în urma testării.

„Având în vedere faptul că ultimul cadru medical confirmat pozitiv cu noul coronavirus îşi desfăşoară activitatea la Secţia de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Municipal Paşcani, DSP Iaşi a demarat imediat o altă anchetă epidemiologică şi a testat ieri toţi pacienţii internaţi în această secţie. Din cele 48 de teste efectuate, 10 au avut rezultat pozitiv“, a comunicat Comitetul Judeţean pentru Situaţii Speciale de Urgenţă Iaşi (CJSSU).

În urmă anchetei extinse a DSP Iaşi, la Spitalul de Urgenţe din Paşcani opt cadre medicale au fost confirmate cu infecţie cu noul coronavirus. Primele cazuri au apărut în urmă cu aproximativ o săptămână după ce mai multe cadre medicale ar fi intrat în contact cu un pacient care ulterior a fost declarat pozitiv, şi care de altfel a şi decedat. Alte cadre medicale se află însă în autoizolare la domiciliu după ce şoferul microbuzului cu care fac naveta Iaşi-Paşcani a fost şi diagnosticat cu COVID 19.

„Ancheta epidemiologică a evidenţiat faptul că au fost cadre medicale depistate pozitiv cu noul coronavirus care au folosit acest mijloc de transport. Prin urmare, pentru 27 de contacti direcţi din unitatea medicală, dar şi din rândul celor care au făcut naveta cu microbuzul spitalului s-a impus măsură de autoizolare la domiciliu împreună cu membrii de familie ai acestora“, se arată în comunicatul CJSSU Iaşi.

De precizat, că internările la Secţia de Îngrijiri Paliative au fost sistate, iar testările cadrelor medicale se fac în continuare. Până ieri, testele la 36 de cadre medicale au fost negative.

Mult sub media pe ţară la infectări şi mortalitate

Cele opt cadre medicale de la Paşcani se află internate deja la Spitalul de Boli Infecţioase, unde ieri, erau aşteptaţi şi o parte dintre pacienţii oncologici infectaţi.

„Noi am pregătit cele zece locuri, dar am solicitat prin DSP sprijinul colegilor de la Spitalul CFR pentru a prelua şi ei dintre aceste cazuri. Spun asta pentru că trebuie să avem spaţiu şi timp pentru a putea rula bolnavii, în contextual în care trebuie realizată şi dezinfecţia. Dar suntem pregătiţi“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

De precizat că de pe 16 martie, de la instituirea stării de urgenţă, şi până în prezent la Spitalul de Infecţioase Iaşi au fost spitalizaţi 372 de pacienţi confirmaţi şi suspecţi. Dintre aceştia, 226 au fost confirmaţi cu COVID-19 şi 91 au fost vindecaţi.

„Ne situăm peste media pe ţară, iar rata de mortalitate de 4,5% este sub media pe ţară. Dintre cei confirmaţi, 139 au fost din alte judeţe, cei mai mulţi din Suceava şi din Neamţ. Cele şapte cadre medicale de la Suceava se numără printre pacienţii vindecaţi şi au plecat acasă chiar de Paşte. Astăzi, de exemplu, am lăsat munca administrativă şi am mers la bolnavi. Nu există probleme deosebite, dar ca medic trebuie să mergi la patul lor, să stai de vorbă cu ei, să le explicit, mai ales că sunt internaţi în condiţii de izolare. Contează să-i îmbărbătezi“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Printre ultimele donaţii primite de spital se află şi un aparat de hemodiafiltrare pentru Terapie Intensivă. Aparatul a fost donat prin sprijinul celor de la Casa Share şi este important pentru intervenţia rapidă la pacienţii cu funcţia renală afectată şi care se află în stare gravă. De menţionat că, recent, Spitalul de Boli Infecţioase a achiziţionat şi 90 de saci speciali pentru transport de cadavre, suma achiziţiei fiind de 15.300 de lei.

Două liste de suspecţi la Spitalul „Sfântul Spiridon“

În cursul zilei de ieri însă au existat şi veşti bune. Anchetă epitemiologică desfăşurată la Târgu Frumos s-a finalizat fără niciun alt suspect de COVID 19. Ancheta a fost declanşată ca urmare a infectării cu noul coronavirus a preotului şi dascălului care slujesc la Biserica Lipovenească din localitate şi a vizat peste 400 de persoane.

„Conform declaraţiilor celor depistaţi cu noul coronavirus şi a familiilor din comunitate, posibilele contacte au avut loc până pe dată de 8 aprilie, ceea ce înseamnă că au trecut 14 zile de la acea dată. Până în prezent, în urma deplasărilor efectuate nu au fost depistate persoane simptomatice, şi la Spitalul de Boli Infecţioase nu s-au prezentat membri ai comunităţii cu simptome de coronavirus“, se arată în comunicatul de la CJSSU.

Măsurile de distanţare socială au fost oarecum benefice, dacă se poate spune aşa, pentru medicii aflăţi la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon“ în cele trei zile de Paşti. Practic, numărul celor care s-au prezentat la UPU s-a înjumătăţit faţă de anul trecut.

„Dacă în 2019 au fost 706 pacienţi, anul acesta s-au prezentat în urgenţă 350 de pacienţi. Dintre aceştia, doar 72 au fost internaţi, dintre care 21 cu patologie digestivă. Am avut în schimb 42 de traumatisme, dintre care 11 prin agresiune, 10 persoane cu etilism acut şi patru tentative de suicid. De remarcat este faptul că anul acesta a apărut o nouă categorie de pacienţi, respective suspecţi de COVID 19. În cele trei zile de Paşti au fost 26 de astfel de persoane care au fost testate. De altfel, în acest context, din martie şi până acum, trimitem probe pentru teste la Institutul Regional de Oncologie de două ori pe zi“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD /UPU şi purtător de cuvânt al spitalului.

Comentarii