Drum național cu 4 benzi pe pământul SRU din Moara de Vânt. Dislocări uriașe la nord de Iași în perioada următoare

marți, 07 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Drum național cu 4 benzi pe pământul SRU din Moara de Vânt. Dislocări uriașe la nord de Iași în perioada următoare

În trei comune vecine Iașului vor ajunge până la sfârșitul verii aproximativ 400.000 de metri cubi de pământ excavat din Moara de Vânt. Imensa cantitate de pământ va fi folosită la amenajarea mai multor terenuri pe care vor fi construite obiective de investiții. Unul dintre acestea este și lărgirea DN 24 la patru benzi, pe teritoriul comunei Popricani.

Lucrările de excavație din Moara de Vânt, pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgențe, au început de două săptămâni. Practic, până la sfârșitul verii, se vor transporta de aici peste 400 de mii de metri cubi de pământ – după cum a estimat Adrian Popa, directorul Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS). Este un volul uriaș de pământ, cam cât un paralelipiped cu lungimea și lățimea de 200 de metri fiecare și cu adâncimea de 10 metri.

Pământul negru, la Tomești

O parte din acest volum uriaș va ajunge în spatele blocurilor din Tomești, pe un teren care aparține municipiului Iași. Este vorba de aproape tot pământul vegetal (negru) care va fi excavat de la locul șantierului SRU. „Acest pământ urmează să fie folosit ulterior la lucrările de amenajare desfășurate de Servicii Publice Iași SA pe întreg teritoriul municipiului”, a declarat Ciprian Bostan, administratorul public al municipiului Iași.

Dar este vorba doar de a zecea parte din săpătura generală. Unde va merge restul cantității de pământ? Mai multe primării din județ au solicitat volume însemnate ca să facă nivelări în unele zone. Dat fiind termenul scurt de amenajare a amplasamentului SRU, vor avea prioritate locurile apropiate de șantierul din Moara de Vânt.

La Tomești, de exemplu, vor ajunge cam 100 de mii mc. „Vom face parcul fotovoltaic, iar terenul trebuie amenajat, pentru că acum e mlăștinos”, ne-a spus primarul Ștefan Timofte.

Cerere mare

Administrația comunei Popricani așteaptă cea mai mare cantitate de pământ, 250 de mii mc, din care cel mai mult va ajunge pe partea dreaptă a DN 24, pe sensul spre Vânători, drum care urmează să fie extins la patru benzi. „Încercăm să astupăm cât de multe denivelări pe terenuri pe care, printr-un PUZ, urmează să le oferim pentru activități economice. De exemplu, sunt foarte multe ravene, care s-au format în urma ploilor, mai ales între Cârlig, Vânători și Vulturi. În zona asta trebuie adus pământ de umplutură”, ne-a spus primarul Ion Tănasă.

„Vom face padocul metropolitan, pe o platformă ce trebuie să fie la o anumită cotă. Apoi, prin PNRR am obținut finanțare pentru un cămin e bătrâni – și acolo trebuie amenajat terenul”, sunt destinațiile menționate de primarul Daniel Crețu pe care le va avea pământul adus la Victoria. „Pentru pista de biciclete a trebuit foarte mult pământ de umplutură, ca să fie ridicată cu o jumătate de metru pe o lungime de 3 km”, ne-a dat el un exemplu. Dar speranța edilului este să se construiască încă o bandă la drumul european (DN 24), care să preia tirurile care așteaptă să intre în Vama Sculeni. „În acest moment coada e de 2 km”, ne spunea primarul joi. La Victoria se preconizează că vor ajunge 50 de mii mc. de pământ, dar Daniel Crețu ar vrea o cantitate de două ori mai mare.

Amenajarea de șantier la SRU este una de amploare, dat fiind că viitorul complex va avea o amprentă la sol de peste 28 mii mp, iar două din cele nouă niveluri vor fi subterane. Licitația pentru primul pachet de lucrări de execuție a SRU este în desfășurare. Înscrierile pentru contractul în valoare estimată de 1,82 miliarde de lei sunt în curs, termenul limită fiind prelungit până la 20 mai.

Comentarii