Duminică, 2.207 de candidaţi se luptă pentru un loc la UMF: examenul se dă în 46 de săli

vineri, 22 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Duminică, 2.207 de candidaţi se luptă pentru un loc la UMF: examenul se dă în 46 de săli

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) se pregăteşte de examenul de admitere, care va avea loc în această duminică, 24 iulie, de la ora 10.00. 

Şi anul acesta UMF a pregătit o impresionantă desfăşurare de forţe: candidaţii au fost repartizaţi în cele 46 de săli şi amfiteatre de la Medicină, dar şi de la celelalte instituţii de învăţământ superior din Iaşi. Ei se vor prezenta pentru testul grilă cu durata de trei ore până la ora 09.30, iar la 10.00 vor primi subiectele.

Universitatea nu renunţă nici în acest an la regulile de protecţie sanitară în contextul COVID-19, dată fiind creşterea accelerată a numărului de cazuri în România, iar candidaţii vor fi mai puţini în săli, vor purta măşti şi vor avea acces la dezinfectant pentru mâini la accesul în sălile de examinare.

Mai mult, rigoarea elaborării subiectelor a fost elaborată şi anul acesta: de miercuri comisia responsabilă cu crearea subiectelor la fiecare disciplină se află în izolare, într-un loc cunoscut doar de către puţini oameni din universitate, fără acces la telefoane sau la internet şi fără a putea comunica cu mediul exterior.

Pentru transmiterea subiectelor în ziua examenului s-a apelat la ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi a Jandarmeriei Române.

„Este primul an în care am scos acel 10%, ponderea notei de Bacalaureat din nota finală. Este prima dată când facem asta şi am ales asta pentru că ne interesează concursul propriu-zis decât să luăm notele de la bacalaureat care pot varia în funcţie de liceu, şi nu mereu predictibil. Aşa va rămâne mereu de acum încolo. A fost o concurenţă bună anul acesta, nu ne aşteptam să fie atât de importantă, suntem la nivelul anului trecut, deşi avem mai multe locuri la buget”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF, pentru „Ziarul de Iaşi”.

La intrarea în sală, candidaţii trebuie să aibă la ei actul de identitate, legitimaţia de concurs şi să fie prezenţi până la 09.30. În timpul concursului candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrise, publicaţii de orice fel, telefoane mobile sau orice alt tip de aparatură de comunicare, ceasuri de mână, genţi, materiale didactice de orice fel.

„Candidaţii care intră în sală cu astfel de obiecte, precum şi cu materiale documentare au obligaţia să le depoziteze într-un loc special indicat de şeful de sală, înainte de aducerea caietelor cu întrebări, unde nu vor avea acces până la terminarea concursului. Candidaţilor le este permisă introducerea în sală a unei sticluţe cu apă, fără etichetă, numai pentru utilizare personală”, au transmis reprezentanţii universităţii.

Anul acesta la examen se vor prezenta 2.207 de candidaţi, cele mai multe dosare finalizate fiind la Medicină – 1.166, cu o concurenţă de 3,59 / loc bugetat. La Asistenţă Medicală Generală – 275 dosare (concurenţă de 3.93/loc bugetat), la Nutriţie şi Dietetică – 46 (concurenţă de 3,29/loc bugetat), la Medicină Dentară – 344 (concurenţă de 3.34/loc bugetat), la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurenţă de 0.25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 64 (concurenţă de 1.73 /loc bugetat), la Farmacie – 31 (concurenţă de 0.40/loc bugetat), la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic – 38 (concurenţă de 1,52), la Bioinginerie – 119 (concurenţă de 1.53/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 121 (concurenţă de 1.53/loc bugetat). 

Comentarii