EXCLUSIV Dosarul „Spirtul ucigaş“: o firmă promovată de Cătălin Botezatu apare în anchetă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

EXCLUSIV Dosarul „Spirtul ucigaş“: o firmă promovată de Cătălin Botezatu apare în anchetă

GALERIE
dosarul spirtului
  • dosarul spirtului
- +

Arabii care au produs spirtul ucigaş au câştigat în jur de 10.000 de euro din licoarea toxică, pe care au vândut-o „la negru“. Unul dintre ei a întocmit câteva facturi, însă şi acelea false. Indivizii s-au folosit de firma Viggo Retail, care nu le aparţine. Viggo e, de fapt, una dintre cele mai mari societăţi româneşti din domeniu textil, fiind promovată de designerul Cătălin Botezatu. La începutul pandemiei, firma a vândut statului român chiar materiale de protecţie împotriva virusului, însă în niciun caz spirt, şi acela măsluit. 33.000 de lei şi zeci de baxuri de spirt ucigaş au confiscat anchetatorii, la percheziţii, conform surselor „Ziarului de Iaşi“.

 

Cei doi arabi acuzaţi în dosarul „Spirtul ucigaş“ au fost prezentaţi, ieri, Tribunalului Iaşi. Judecătorii au analizat contestaţia împotriva arestului preventiv, după prânz stabilind că Ali Dawoud (65 de ani) şi Fuad Ahmmed (57 de ani) trebuie să rămână în spatele gratiilor pentru cel puţin 30 de zile. Cei doi au încercat să îi convingă pe judecători că nu au ştiut că în satele din Moldova sunt oameni care beau spirtul. Ei au arătat că, deşi au contrafăcut alcoolul sanitar, nu sunt direct responsabili de moartea celor 12 ieşeni. Magistraţi de la Tribunal au fost însă de acord cu argumentele colegului lor de la Judecătorie, care, luni, a arătat în încheiere că Dawoud şi Faud reprezintă un pericol public.

Date în premieră din anchetă

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut detalii incredibile din această anchetă fără precedent, care ar putea fi extinsă şi cu alte acuzaţii, în perioada următoare. Dincolo de contrafacerea alcoolului sanitar, cei doi arabi pot fi acuzaţi şi de evaziune fiscală şi fals, deoarece s-au folosit de numele unei firme cunoscute din ţara noastră pentru a vinde spirtul. Astfel, firma afaceristului ieşean Ciprian Barticel, care a cumpărat spirt în două rânduri de la arabi, a primit factură, de fiecare dată, pe jumătate din marfă. Facturile însă erau false, ele fiind emise fictiv în numele unei firme de haine reprezentată de designerul Cătălin Botezatu. „În perioada aprilie - mai 2020, în mod repetat, acţionând în numele SC Viggo Retail Bucureşti, inculpaţii Ahmed Faud şi Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali au oferit şi livrat reprezentanţilor SC Viosim Impex Junior SRL Iaşi mai multe baxuri conţinând câte 24 de peturi a câte 500 ml fiecare“, ne-au transmis surse din anchetă. Firma Viggo Retail este doar una ce reprezintă brandul vestimentar cu acelaşi nume, cunoscut în România pentru asocierea sa cu designerul Botezatu. În acte, firma este deţinută de un prieten deal lui Botezatu, Marius Marin, şi de fotbalistul Liviu Antal. La începutul perioadei de urgenţă, o altă firmă din grupul Viggo, Viggo Fashion International a câştigat cu statul două contracte pentru furnizarea unor materiale de protecţie. Valoarea acestora se ridica la peste 55 de milioane de lei. Reprezentanţii Viggo nu au fost şi, cel mai probabil, nu vor fi audiaţi în acest dosar, numele firmei lor fiind folosit în fals de arabi.

Câţi bani au făcut arabii

Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că cei doi arabi care au fost prinşi au contrafăcut, în primele două săptămâni ale lunii aprilie, câte 15-20 de baxuri de spirt pe zi. Alături de cei doi arestaţi, în afacerea ilegală a fost implicat şi Satar Dawoud, fiul lui Ali, care ar fi, de profesie, medic. Aceleaşi surse ne-au precizat că cel puţin alte două persoane ar fi cumpărat 25, respectiv 20 de baxuri de alcool contrafăcut de la arabi. Artizanii afacerii erau cei doi Dawoud, Faud fiind doar ajutor - deşi ştia ce face - şi fiind plătit pentru asta cu 2.200 de lei. Din banii strânşi, arabii au plătit chiria de la un spaţiu, dar şi pe o femeie care i-a ajutat. „La percheziţii s-au găsit 33.000 de lei ce proveneau din vânzarea alcoolului“, ne-au mai arătat sursele. Aceşti bani au fost confiscaţi. Alcoolul sanitar era contrafăcut întrun spaţiu închiriat din Dobroeşti, judeţul Ilfov. Arabii au folosit alcool metilic cumpărat de Satar de la Ploieşti şi apă, colorând licoarea ucigaşă cu vopsea de ouă marca Carmin. În încheierea Judecătoriei Iaşi prin care s-a admis propunerea de arestare sunt menţionate şi motivele pentru care cei doi arabi trebuie să stea în arest.

„Având în vedere împrejurările prin care inculpaţii au acţionat - pe fondul pandemiei cauzate de coronavirus (COVID-19) la nivel mondial şi a stării de urgenţă la nivel naţional, împreună cu inculpatul Dawoud Abdul Satar, profitând de cererea crescută de alcool sanitar, inculpaţii au luat hotărârea de a contraface acest produs (...) Judecătorul apreciază că lăsarea inculpaţilor în libertate ar genera o stare de pericol pentru comunitate, membrii acesteia având sentimentul că nu mai sunt în siguranţă, iar autorităţile judiciare nu intervin prompt pentru instituirea ordinii şi nu dispun măsuri pentru tragerea la răspundere a persoanelor care nesocotesc dispoziţiile legale cu consecinţe deosebit de grave“ a motivat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.