EXCLUSIV Dosarul „Spirtul ucigaş“: o firmă promovată de Cătălin Botezatu apare în anchetă

vineri, 08 mai 2020, 01:50
4 MIN
 EXCLUSIV Dosarul „Spirtul ucigaş“: o firmă promovată de Cătălin Botezatu apare în anchetă

Arabii care au produs spirtul ucigaş au câştigat în jur de 10.000 de euro din licoarea toxică, pe care au vândut-o „la negru“. Unul dintre ei a întocmit câteva facturi, însă şi acelea false. Indivizii s-au folosit de firma Viggo Retail, care nu le aparţine. Viggo e, de fapt, una dintre cele mai mari societăţi româneşti din domeniu textil, fiind promovată de designerul Cătălin Botezatu. La începutul pandemiei, firma a vândut statului român chiar materiale de protecţie împotriva virusului, însă în niciun caz spirt, şi acela măsluit. 33.000 de lei şi zeci de baxuri de spirt ucigaş au confiscat anchetatorii, la percheziţii, conform surselor „Ziarului de Iaşi“.

 

Cei doi arabi acuzaţi în dosarul „Spirtul ucigaş“ au fost prezentaţi, ieri, Tribunalului Iaşi. Judecătorii au analizat contestaţia împotriva arestului preventiv, după prânz stabilind că Ali Dawoud (65 de ani) şi Fuad Ahmmed (57 de ani) trebuie să rămână în spatele gratiilor pentru cel puţin 30 de zile. Cei doi au încercat să îi convingă pe judecători că nu au ştiut că în satele din Moldova sunt oameni care beau spirtul. Ei au arătat că, deşi au contrafăcut alcoolul sanitar, nu sunt direct responsabili de moartea celor 12 ieşeni. Magistraţi de la Tribunal au fost însă de acord cu argumentele colegului lor de la Judecătorie, care, luni, a arătat în încheiere că Dawoud şi Faud reprezintă un pericol public.

Date în premieră din anchetă

„Ziarul de Iaşi“ a obţinut detalii incredibile din această anchetă fără precedent, care ar putea fi extinsă şi cu alte acuzaţii, în perioada următoare. Dincolo de contrafacerea alcoolului sanitar, cei doi arabi pot fi acuzaţi şi de evaziune fiscală şi fals, deoarece s-au folosit de numele unei firme cunoscute din ţara noastră pentru a vinde spirtul. Astfel, firma afaceristului ieşean Ciprian Barticel, care a cumpărat spirt în două rânduri de la arabi, a primit factură, de fiecare dată, pe jumătate din marfă. Facturile însă erau false, ele fiind emise fictiv în numele unei firme de haine reprezentată de designerul Cătălin Botezatu. „În perioada aprilie – mai 2020, în mod repetat, acţionând în numele SC Viggo Retail Bucureşti, inculpaţii Ahmed Faud şi Dawoud Zuhair Abdel Nabi Ali au oferit şi livrat reprezentanţilor SC Viosim Impex Junior SRL Iaşi mai multe baxuri conţinând câte 24 de peturi a câte 500 ml fiecare“, ne-au transmis surse din anchetă. Firma Viggo Retail este doar una ce reprezintă brandul vestimentar cu acelaşi nume, cunoscut în România pentru asocierea sa cu designerul Botezatu. În acte, firma este deţinută de un prieten deal lui Botezatu, Marius Marin, şi de fotbalistul Liviu Antal. La începutul perioadei de urgenţă, o altă firmă din grupul Viggo, Viggo Fashion International a câştigat cu statul două contracte pentru furnizarea unor materiale de protecţie. Valoarea acestora se ridica la peste 55 de milioane de lei. Reprezentanţii Viggo nu au fost şi, cel mai probabil, nu vor fi audiaţi în acest dosar, numele firmei lor fiind folosit în fals de arabi.

Câţi bani au făcut arabii

Sursele „Ziarului de Iaşi“ au precizat că cei doi arabi care au fost prinşi au contrafăcut, în primele două săptămâni ale lunii aprilie, câte 15-20 de baxuri de spirt pe zi. Alături de cei doi arestaţi, în afacerea ilegală a fost implicat şi Satar Dawoud, fiul lui Ali, care ar fi, de profesie, medic. Aceleaşi surse ne-au precizat că cel puţin alte două persoane ar fi cumpărat 25, respectiv 20 de baxuri de alcool contrafăcut de la arabi. Artizanii afacerii erau cei doi Dawoud, Faud fiind doar ajutor – deşi ştia ce face – şi fiind plătit pentru asta cu 2.200 de lei. Din banii strânşi, arabii au plătit chiria de la un spaţiu, dar şi pe o femeie care i-a ajutat. „La percheziţii s-au găsit 33.000 de lei ce proveneau din vânzarea alcoolului“, ne-au mai arătat sursele. Aceşti bani au fost confiscaţi. Alcoolul sanitar era contrafăcut întrun spaţiu închiriat din Dobroeşti, judeţul Ilfov. Arabii au folosit alcool metilic cumpărat de Satar de la Ploieşti şi apă, colorând licoarea ucigaşă cu vopsea de ouă marca Carmin. În încheierea Judecătoriei Iaşi prin care s-a admis propunerea de arestare sunt menţionate şi motivele pentru care cei doi arabi trebuie să stea în arest.

„Având în vedere împrejurările prin care inculpaţii au acţionat – pe fondul pandemiei cauzate de coronavirus (COVID-19) la nivel mondial şi a stării de urgenţă la nivel naţional, împreună cu inculpatul Dawoud Abdul Satar, profitând de cererea crescută de alcool sanitar, inculpaţii au luat hotărârea de a contraface acest produs (…) Judecătorul apreciază că lăsarea inculpaţilor în libertate ar genera o stare de pericol pentru comunitate, membrii acesteia având sentimentul că nu mai sunt în siguranţă, iar autorităţile judiciare nu intervin prompt pentru instituirea ordinii şi nu dispun măsuri pentru tragerea la răspundere a persoanelor care nesocotesc dispoziţiile legale cu consecinţe deosebit de grave“ a motivat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Iaşi. 

Comentarii