anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

FÂS: Marea reformă administrativă este un banal schimb de funcționari între comune sau oraşe

GALERIE
reforma_administrativa
 • reforma_administrativa
- +

Împrumutul de personal se va face în cadrul consorțiilor administrative, a propus Guvernul. Detașare era și până acum, a constatat primarul Iașului. Nu au curaj să facă reformă, deși multe comune nu reușesc să se susțină financiar, a conchis un lider al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

 

O modificare a Codului administrativ, propusă de guvern zilele trecute, s-a dovedit a fi de mult mai mică anvergură decât ar fi nevoie pentru un început de reformă administrativă. Anunțul inițial, făcut înaintea ședinței de guvern de săptămâna trecută, și poziționarea pe primul loc pe lista documentelor propuse în dezbaterea Executivului păreau să marcheze o decizie importantă. N-a fost să fie.

Guvernanții s-au gândit să ofere posibilitatea constituirii unor consorții administrative a căror menire este doar să facă mai accesibil accesul la resursa umană specializată. „Anumiți funcționari publici dintr-un UAT care face parte din acest consorțiu vor putea să exercite același tip de serviciu public și la un alt UAT, la o altă unitate administrativ-teritorială. Domeniile pentru care am propus posibilitatea constituirii acestor consorții se referă la amenajarea teritoriului, la urbanism și autorizarea executării lucrărilor de construcții, inițierea și realizarea de investiții, la domeniul juridic, la domeniul financiar, la achiziții publice și la administrarea taxelor și impozitelor locale”, a explicat Attila Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației. Condiția este ca, acolo unde merge să lucreze funcționarul respectiv, postul să fie vacant de cel puțin trei luni, timp în care să fi fost organizat un concurs rămas fără rezultat, a mai spus demnitarul.

„Acest lucru se poate face și în momentul de față, prin detașare sau transfer”, ne-a spus primarul Mihai Chirica, pe care l-am întrebat cum vede apariția consorțiului administrativ.

„Nu au curajul să ia taurul de coarne”, afirmă istoricul Dorin Dobrincu, referindu-se la o reformă administrativă reală. „În România ar fi nevoie de introducerea nivelului intermediar în administrație, adică regiunea, concomitent cu reducerea numărului unităților teritorial-administrative. Sunt multe comune care nu se susțin financiar”, a explicat el.

Membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, Dorin Dobrincu a menționat povara salariilor pentru o asemenea comună mică, pe lângă mulțimea de sarcini „livrate” de la administrația centrală fără resursele bugetare aferente.

Dobrincu a amintit de un alt nivel intermediar, care a existat în România până în 1950: plasa. „Câteva unități administrative au un număr de instituții comune care contribuie până la urmă din punct de vedere financiar”, a descris el această formă de organizare. N-ar trebui ca fiecare comună să propriul corp de funcționari care, printre altele, să copieze și să adapteze conținutul proiectelor, ori să țină anumite evidențe care nu necesită o durată mare de lucru.

Cât privește propunerea legislativă aprobată de Guvern, ea urmează să intre în dezbaterea Parlamentului și ar mai putea suferi modificări. Ministrul dezvoltării a invocat avantajul economic menționat de Dorin Dobrincu. Însă e o situație limitată, dată exclusiv de numărul posturilor libere existente și de durata caracterului lor vacant. Astfel, pe specialitatea urbanism sunt vacante acum 1570 de posturi, pe domeniul controlului financiar preventiv, 450 de posturi, iar pentru personalul abilitat pe achiziții publice sunt 1925 de posturi libere. Practic, atât înseamnă „reforma administrativă”.

Cititi si: Topul eficienţei administraţiilor locale ieşene. Iată câţi bani scoateţi din buzunar pentru angajaţii din primării

Cititi si: Topul primăriilor ieşene după venituri, investiții şi salarii

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.