Topul eficienţei administraţiilor locale ieşene. Iată câţi bani scoateţi din buzunar pentru angajaţii din primării

luni, 25 iulie 2022, 01:50
2 MIN
 Topul eficienţei administraţiilor locale ieşene. Iată câţi bani scoateţi din buzunar pentru angajaţii din primării

In vreme ce municipiul Iaşi şi comuna Miroslava îşi acoperă lejer din veniturile proprii cheltuielile cu personalul, alte primării trebuie să recurgă la resurse suplimentare, cel mai adesea mila Guvernului. In această situaţie sunt aproape jumătate dintre comunele ieşene. Oricum, e o situaţie mai bună decât cea din anul anterior.

 

Odată scăpate de alegeri, administraţiile locale din judeţ şi-au mai revenit din punct de vedere contabil. Dacă, în 2020, nu mai puţin de 57 de comune aveau cheltuieli de personal mai mari decât venituri proprii, anul trecut numărul lor s-a redus la 42.

La fel ca până acum, primul loc într-un clasament după acest criteriu de performanţă este disputat de municipiul Iaşi şi comuna Miroslava. Ambele alocă o cincime din totalul veniturilor pentru cheltuielile cu angajaţii. În anul electoral 2020, „felia” era de un sfert din venituri. Dar veniturile proprii ale Primăriei Iaşi au fost anul trecut de 721,8 milioane de lei, în vreme ce Miroslava a avut 45,2 milioane de lei, conform datelor raportate de cele două administraţii Ministerului Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.

Cât contează numărul de locuitori

S-ar părea că numărul de locuitori este hotărâtor în calculul acestui indicator de performanţă, dar nu e numai acesta. Astfel, în Top 10 regăsim 7 dintre comunele suburbane municipiului Iaşi: Miroslava, Valea Lupului, Aroneanu, Rediu, Bârnova, Tomeşti şi Leţcani. Dacă Miroslava este cea mai dens populată comună din Iaşi, cu aproximativ 25 de mii de locuitori (după domiciliu), Aroneanu are doar 4200, iar Bârnova, Leţcani şi Rediu au aproape 8000 de locuitori fiecare.

Ponderea cheltuielilor cu personalul din veniturile proprii

Între primele zece unităţi administrativ-teritoriale se mai află cele două municipii şi comuna Răducăneni – singura din afara Zonei Metropolitane. Dar Răducăneni se află şi în topul comunelor unde cheltuielile de personal pe cap de locuitor sunt printre cele mai mici, doar 286 de lei anul trecut. Mai mici de atât au fost doar la Scânteia, la fel ca în 2020, 245 de lei, şi la Grajduri, unde fiecare localnic a „contribuit” cu 280 de lei. În Paşcani şi Iaşi, fiecare locuitor a „plătit” 345 de lei pentru personalul din administraţie.

Cele mai scumpe si mai ieftine comune din judetul Iasi

În comunele Româneşti şi Mădârjac găsim cea mai „scumpă” administraţie: aproximativ 1000 de lei i-a „costat” pe fiecare dintre săteni. Podiumul este completat de Cucuteni, cu o cotaţie ceva mai mică: 861 de lei. De altfel, Primăria Mădârjac şi cea din Mogoşeşti au cele mai mari probleme la plata personalului: cheltuielile au fost în 2021 cu 66 la sută mai mari decât veniturile proprii din fiecare comună.

Un exemplu atipic

Comuna Ciurea este exemplul atipic din ambele clasamente. A doua cea mai populată comună din judeţ abia îşi acoperă cheltuielile cu personalul (90 la sută din venituri), în vreme ce angajaţii plătiţi de administraţie au „luat” 643 de lei de la fiecare localnic.

Comentarii