De Business

Punem punctul pe știi

Fermierii şi antreprenorii ieşeni din industria alimentară cer 5,5 milioane de euro pentru fotovoltaice

marți, 12 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Fermierii şi antreprenorii ieşeni din industria alimentară cer 5,5 milioane de euro pentru fotovoltaice

După închiderea sesiunii de depunere a proiectelor de finanţare pentru energie regenerabilă, în sectorul agroalimentar, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a numărat peste 1.300 de proiecte depuse la nivel naţional, 140 dintre acestea fiind din zona Moldovei. La Iaşi, toate cererile de finanţare sunt pentru capacităţi instalate mai mici de 1 Megawatt.

Fermierii şi antreprenorii din regiunea Moldovei, care activează în industria agroalimentară, au depus solicitări de finanţare pentru investiţii în generatoare eoliene şi panouri fotovoltaice. Este vorba despre un număr de 140 de proiecte în valoare de 33,4 milioane de euro, la nivel regional, din care, la Iaşi au fost depuse 31, conform informaţiilor puse la dispoziţie de către directorul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Astfel, valoarea cererilor de finanţare din judeţul Iaşi se ridică 5,5 milioane de euro. „Avem 140 de proiecte, cu valoare eligibilă de 33.480.000 de euro, pe toată regiunea. Pe judeţul Iaşi avem 31 de proiecte, cu o valoare de 5,5 milioane de euro, toate sub 1 MW. În rest, din proiectele depuse, sunt două eoliene, una pe Bacău, una pe Suceava şi peste 1 MW avem 5 proiecte depuse, două în Bacău, Vaslui, Neamţ şi Botoşani”, a precizat pentru ZdI, directorul general al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 1 Nord-Est, Ficu Anghel.

În acest context, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat închiderea sesiunii de depunere a solicitărilor de finanţare prin schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice, produsă din surse regenerabile, pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol şi industriei alimentare.

Proiecte de 262 de milioane de euro, la nivel naţional

La nivel naţional, în perioada 20 noiembrie 2023- 15 februarie a.c. AFIR a primit online peste 1.300 de solicitări de finanţare, în valoare de 262 de milioane de euro.

Alocarea stabilită prin schema de energie pentru această sesiune este de 150 de milioane de euro pentru capacităţi instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solară şi restul pentru energie eoliană. Pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocate pentru energia solară şi restul pentru energie eoliană.

Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme este 100% nerambursabil, iar potenţialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, cu condiţia ca investiţiile să aibă locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/beneficiar.

Valoarea finanţării pentru energie eoliană este de maximum 1.400.000 de euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de maximum 700.000 euro/MW capacităţi instalate mai mari de 1 MW. Pentru energie solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 de euro/MW pentru capacităţi instalate mai mici sau egale de 1 MW şi de până la 500.000 euro/MW pentru capacităţi instalate mai mari de 1 MW.

Menţionăm că pe lângă Iaşi, Centrul Regional Nord-Est 1 mai cuprinde şi judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

Finanţarea pentru ajutorul de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei ajutorului de stat fiind Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin AFIR.

Comentarii