Fostul purtător de cuvânt al ISU Iaşi: 5 ani de închisoare. A tăiat doi tineri într-un club. Va plăti şi daune. Ce spun şefii lui?

marți, 06 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Fostul purtător de cuvânt al ISU Iaşi: 5 ani de închisoare. A tăiat doi tineri într-un club. Va plăti şi daune. Ce spun şefii lui?

Un cadru militar de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, fost purtător de cuvânt în cadrul instituţiei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare după ce ar fi tăiat cu un ciob de sticlă spartă doi tineri, într-un club din Iaşi. Gabriel Vasile Covăsneanu a fost condamnat zilele trecute de către judecătorii Tribunalului Iaşi, însă acesta poate încă contesta decizia magistraţilor. Până când hotărârea magistraţilor va fi definitivă şi irevocabilă, pompierul lucrează în cadrul instituţiei, acesta fiind în prezent în concediu de creştere a copilului.

 

“Condamnă inculpatul Covăsneanu Gabriel Vasile la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de doi ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Amargheoalei Cosmin-Daniel şi va obliga inculpatul Covăsneanu Gabriel Vasile să plătească acestei părţi civile suma de 1.000 lei cu titlu de daune materiale şi suma de 5.000 euro, prin echivalent în lei la data plăţii, cu titlu de daune morale.

Partea civilă Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi şi obligă inculpatul Covăsneanu Gabriel Vasile la plata sumei de 4.436,56 lei pentru persoana vătămată Amarghioalei Cosmin Daniel, sumă la care se adaugă dobânda de referinţă a B.N.R., calculată de la data producerii prejudiciului şi până la achitarea integrală a despăgubirilor. De asemenea, se dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul Covăsneanu Gabriel Vasile în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare”, se arată în decizia magistraţilor.

Când a avut loc agresiunea?

Conflictul a avut loc în anul 2017. “În noaptea de 14 spre 15 iunie 2017, pe fondul unui conflict spontan, care a avut loc într-un club dintr-un complex comercial din municipiul Iaşi, inculpatul a lovit-o în zona gâtului cu un ciob, rămas după spargerea unei sticle de bere, pe persoana vătămată D.C.A. în vârstă de 23 de ani, provocându-i plăgi tăiate, cu secţiune de muşchi sterno-cleido-mastoidian şi venă jugulară externă, leziuni care au fost de natură să îi pună în primejdie viaţa. În aceeaşi împrejurare, cu acelaşi ciob se sticlă, inculpatul a lovit-o şi pe persoana vătămată C.L.G. în vârstă de 24 de ani, căreia i-a provocat o plagă tăiată police drept, cu secţionarea parţială a tendonului extensor lung, leziune ce a necesitat pentru vindecare 30 – 35 de zile de îngrijiri medicale.

Audiat în cauză, inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptelor pentru care a fost cercetat”, se arată în documentele de trimitere în judecată ale procurorilor. Imediat după ce a avut loc fapta, Covăsneanu şi-a luat concediu fără plată, apoi în ianuarie 2022 a intrat în concediu de creştere a copilului, după ce soţia acestuia a născut. “Ştim cu toţii despre decizia de zilele trecute a instanţei. După decizia definitivă a judecătorilor, vom lua şi noi o hotărâre. Dacă se va menţine închisoarea cu executare, Covăsneanu va fi trecut în rezervă, aşa cum prevede legea”, ne-a spus colonelul Ionuţ Grădinariu, şeful ISU Iaşi. 

Comentarii