Greva din învăţământ: Ce spun cei trei lideri sindicali ieşeni? Cine va primi bani şi cine nu pe perioada protestului?

vineri, 02 iunie 2023, 01:54
7 MIN
 Greva din învăţământ: Ce spun cei trei lideri sindicali ieşeni? Cine va primi bani şi cine nu pe perioada protestului?

Angajaţii din învăţământul preuniversitar resping ultima ofertă a Guvernului României şi spun că vor continua protestul după cele cinci zile libere, pe 6 iunie, dacă negocierile nu aduc rezultate. Peste 85% din personalul didactic, nedidactic şi auxiliar din judeţul Iaşi este oficial în grevă şI spune că doreşte o schimbare „integrală, acum, imediat” în ceea ce priveşte salariile. Am discutat separat cu liderii sindicali ieşeni, iar poziţiile acestora sunt mai nuanţate. Ce spun însă şi părinţii?

 

Pe durata zilelor lucrătoare în care angajaţii au fost implicaţi în grevă, aceştia nu vor fi plătiţi. Este foarte probabil ca şI acei angajaţi care nu au intrat în grevă să nu îşi primească salariile, din cauza neefectuării activităţii profesionale. Cu toate acestea, în zilele libere acordate de Guvern, profesorii vor primi salariile corespunzătoare.

„Acum vrem o creştere care să îi mulţumească pe cei din sistem, având în vedere că rata inflaţiei se apropie de 20% şi că salariile din învăţământ nu au mai crescut din 2017 cu absolut nimic. Din aceste motive, furia stârnită în rândul angajaţilor din învăţământ este foarte mare, pentru că s-au încercat tot felul de păcăleli cu vouchere de idei din acestea care nu mai ţin. Nu mai suntem copii să fim păcăliţi la orice oră”, ne-a declarat Preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi, Mirel Pristavu.

 

Cât vor angajaţii din învăţământ?

 

Liderii federaţiilor sindicale au anunţat că vor continua greva generală după noile discuţii avute miercuri seară la Palatul Victoria. Ultima propunere a Executivului prevede o creştere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic şi de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare etapizată a salariilor în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Profesorii consideră că această ofertă este mult sub aşteptările lor şi cer creşteri salariale cuprinse între 20% şi 25%. „În momentul acesta, colegii noştri de sindicat au spus că refuză şi nu sunt de acord cu ultima ofertă a Guvernului României, continuând greva. Ei au făcut un calcul şi vor între 20-25% creşteri salariale, pentru că ceea ce ne-au oferit acum este mult sub acest procent”, a menţionat Preşedintele Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Violeta Amariei.

Totuşi Preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi, Mirel Pristavu, spune că nu se poate vorbi, momentan, despre o cerere maximă din partea angajaţilor din învăţământul preuniversitar. „Mulţumirea sau nemulţumirea este exprimată de colegii din sistem. Ceea ce noi primim de la Guvern, în urma negocierilor, transmitem în toate unităţile şcolare, pe toate căile, iar colegii hotărăsc când se vor declara mulţumiţi. Noi, ca lideri, nu avem niciun drept să spunem când este limita maximă. Vom negocia până când colegii noştri vor declara că, într-adevăr, s-a ajuns la un maxim care nu poate fi depăşit. Din punctul nostru de vedere, faptul că avem nişte salarii de mizerie, limita maximă ar trebui să fie aplicare integrală, acum, imediat”, explică Mirel Pristavu.

Cele cinci zile de pauză de la începutul lunii iunie nu înseamnă finalul grevei generale. Sindicaliştii asigură că nu vor opri greva până când cererile lor nu vor fi luate în considerare. Mai mult de atât, aceştia susţin că, în afară de salarii ridicate, greva are în vedere şi bunăstarea elevilor şi o finanţare corespunzătoare a sistemului educaţional.

„Greva va continua după aceste zile libere. Pe perioada verii se calculeaza o medie a veniturilor din ultimele luni, iar această majorare de 1.000, respectiv 400 de lei nu se va regăsi. Prin urmare, ea va putea fi simţită abia de la 1 septembrie 2023. Nu aveam cum să acceptăm această ofertă. Decizia a fost luata de către membrii de sindicat şi vom continua greva”, a declarat şI Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă.

 

Ce reprezintă, totuşi, cererea de 60%?

 

În timpul celor două proteste care au avut loc săptămâna aceasta la Iaşi (29 şi 31 mai), angajaţii din învăţământ au scandat că cer măriri de 60%. Ce reprezintă acestea mai exact şi când vor fi aplicate? „Nimeni nu a spus că aşteptăm acum o majorare cu 60%. Este vorba despre o discuţie care a fost cu Guvernul domnului Ciucă în care s-a vorbit despre o nouă lege a salarizării din sistemul bugetar, în care cei din Educaţie să ajungă la o creştere salarială de 60%, faţă de ceea ce este acum. Acea lege a salarizării era un jalon pe PNRR, el urma să fie discutat. S-a discutat în luna ianuarie şi la începutul lunii februarie, s-a ajuns la nişte grile care au fost lucrate de echipe de negociatori între sindicate şi Ministerul Educaţiei, au fost agreate de Ministerul Educaţiei, dar s-au oprit la Ministerul Muncii. Acolo vorbim de o creştere per total de 60%”, a explicat liderul Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi.

 

Zilele de grevă înseamnă zile fără salariu

 

În zilele lucrătoare în care angajaţii au fost în activitate sindicală, în conflict de muncă, nu vor fi plătiţi. Însă, pentru aceste zile libere oferite de Guvern, 1-5 iunie, personalul didactic, nedidactic şi auxiliar va fi plătit.

Peste 90% din unităţile şcolare din judeţul Iaşi sunt în grevă. Însă, procentul diferă în cazul angajaţilor din fiecare instituţie de învăţământ care au acceptat să facă grevă. Astfel, putem vorbi de aproximativ 85% de angajaţi din învăţământul preuniversitar din Iaşi care au fost şi mai sunt încă în grevă generală. Ce se întâmplă cu cei 15% care nu sunt în grevă? Vor fi plătiţi pentru aceste zile în care nu a fost activitate? Preşedintele Alianţei Sindicale „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Violeta Amariei, spune că fiecare şcoală va stabili dacă personalul care nu a fost în grevă va fi plătit sau nu.

„Cei care nu au vrut să facă grevă, împreună cu directorii unităţii şcolare, trebuiau să aibă un orar special, adecvat lor, şi să îşi asigure elevii la şcoală, pentru a-şi desfăşura activitatea normală. Nu ştiu câţi au făcut lucrul acesta. Chiar dacă nu au optat pentru grevă, dar nu şi-au desfăşurat activitatea didactică sau profesională, atunci nici ei nu vor fi plătiţi, exact ca în cazul celor care au declarat că sunt în grevă. Cine a desfăşurat activitatea conform fişei postului şi şi-a asigurat elevii în clasă, având un orar special, va fi plătit. Nu au nicio vină, dar nu şi-au desfăşurat activitatea”, a precizat Violeta Amariei.

 

Pristavu: „Avem susţinerea părinţilor şi a elevilor.

 

Mai sunt aproximativ două săptămâni din anul şcolar 2022-2023, perioadă în care ar trebui susţinute ultimele teste, verificate ultimele teme şi definitivată situaţia şcolară a elevilor. Pentru clasele a XII-a, aceasta ar fi fost ultima săptămână de şcoală, ultimele zile petrecute în liceu de aproximativ 5.000 de tineri ieşeni, care peste 11 zile vor susţine, dacă nu vor exista modificări ale calendarului evaluării, prima probă din cadrul examenului de Bacalaureat.

Liderii de sindicat spun că au susţinerea atât a elevilor, cât şi a părinţilor, aceştia înţelegând gravitatea situaţiei şi motivele din spatele acestei greve. „Avem susţinerea părinţilor şi a elevilor. Dacă în România se vrea un învăţământ de calitate, atunci trebuie investit. Nu se poate face învăţământ românesc de calitate cu 2,1% din produsul intern brut. Nu se poate face învăţământ de calitate când profesorului debutant, absolvent de studii superioare, i se pun în mână la sfârşitul lunii 2.500 de lei. Este jenant”, a menţionat Mirel Pristavu.

Greva generală a început în România pe 22 mai 2023. Peste 8.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi şi peste 200.000 la nivel naţional au fost de acord cu această grevă, dorindu-şi îmbunătăţirea condiţiilor salariale. La nivel judeţean, au avut loc trei proteste care au adunat mai bine de 2.500 de angajaţi, fiecare

Comentarii