Hoaţa cu Diazepam: bunicuţă furată de tot ce avea de valoare taman de cea de care îşi făcuse milă

joi, 09 decembrie 2021, 02:58
3 MIN
 Hoaţa cu Diazepam: bunicuţă furată de tot ce avea de valoare  taman de cea de care îşi făcuse milă

Dorinţa de a fi de folos celor din jur a făcut-o pe o octogenară să cadă pradă unei hoaţe fără scrupule. Aceasta nu a ratat ocazia de a o jefui pe bătrâna de 85 de ani. A convins-o să ia două somnifere, apoi a furat tot ce i-a căzut în mână. Nu era la prima astfel de abatere.

 

La sfârşitul lui ianuarie, E.I. a mers la slujba de la biserica Trei Ierarhi. Aici, a fost abordată de Maria Belei, care i-a spus că are o nepoată bolnavă de cancer, solicitându-i un ajutor financiar. Impresionată de poveste, bătrâna i-a dat 50 de lei, iar o prietenă a acesteia alţi 20 de lei. Pe parcursul discuţiei, E.I. şi Belei au făcut schimb de numere de telefon. În perioada imediat următoare, Belei a sunat-o în mai multe rânduri, anunţând-o pe 21 februarie pe bătrână că îi va face o vizită la domiciliu a doua zi. Belei a venit din Suceava şi a fost aşteptată de E.I. în staţia de autobuz din Mircea cel Bătrân. Octogenara a condus-o acasă, unde i-a dat de mâncare şi au mai stat de vorbă. Într-un târziu, Belei şi-a exprimat dorinţa de a rămâne peste noapte la E.I., iar aceasta a acceptat, deşi practic nici nu o cunoştea pe musafiră.  Vârsta acesteia, Belei având 74 de ani, o făcuse probabil să pară de încredere. Bătrâna se plânsese de insomnii, aşa că Belei i-a dat un diazepam, iar apoi un fenobarbital. După ce a luat pastilele, E.I. a adormit, declarând ulterior că nu-şi mai aminteşte nimic.

Filmul acţiunii a fost completat ulterior de Belei în faţa anchetatorilor. S-a trezit la 5 dimineaţa şi a văzut că bătrâna doarme în continuare. I-a masat mâinile cu o cremă, ocazie cu care i-a scos verigheta pe care E.I. continua să o poarte după moartea soţului. Apoi i-a scos cerceii din urechi, i-a luat telefonul Nokia 216 în care ştia că bătrâna îi salvase numărul, două eşarfe şi 150 de lei. A setat temperatura ambientală la 29,5°C şi a plecat. Când s-a trezit, E.I. a constatat că fusese jefuită. Şi-a sunat o prietenă, care a alertat-o pe fiica bătrânei. E.I. îşi notase numărul lui Belei, aşa că i s-a putut trimite un mesaj cerându-i-se să returneze bunurile furate. Cum hoaţa nu s-a conformat, bătrâna a apelat la poliţie. De la Iaşi, Belei plecase la Ploieşti, unde vânduse chiar în aceeaşi zi cele 8,21 grame de aur furate contra sumei de 1.100 lei. Pe 2 martie a plecat la Cluj-Napoca, cazându-se la o pensiune, unde a şi fost indetificată şi reţinută. Asupra sa a fost găsit telefonul Nokia şi una dintre eşarfele furate, dar şi 18 pastile de Diazepam.

Maria Belei a fost trimisă în judecată pentru tâlhărie calificată. Ea nu se afla de altfel la prima faptă de acest gen. În 2013, fusese condamnată de Judecătoria Suceava la 8 ani de închisoare pentru tâlhărie, după ce jefuise prin aceeaşi metodă o femeie pe care o cunoscuse în aceeaşi zi. Fusese eliberată condiţionat, dar în 2017 a fost condamnată din nou, tot pentru tâlhărie, de Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, la 12 ani de închisoare. Din nou, fusese eliberată înainte de termen. Acum, Judecătoria ieşeană a condamnat-o la 6 ani şi 8 luni de închisoare, la care se vor adăuga 1.855 de zile rămase neexecutate din condamnarea anterioară. Sentinţa a fost contestată de Belei, cazul intrând ieri pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii