Iaşi: 23.000 de porci, gazaţi şi îngropaţi în zone speciale. Locuitorii, revoltaţi pe medicii veterinari

marți, 08 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Iaşi: 23.000 de porci, gazaţi şi îngropaţi în zone speciale. Locuitorii, revoltaţi pe medicii veterinari

Două focare de pestă porcină africană (PPA) au avut loc în ultimele două săptămâni în Județul Iași. Primul focar de PPA a fost semnalat la o exploatație comercială din comuna Belceşti, unde 19.983 de capete de porcine au fost sacrificate. Cel de-al doilea focar din județul Iași a fost confirmat la o exploatație comercială din comuna Coarnele Caprei, cu 3.566 de capete de porcine.

Suspiciunea a apărut în data de 24.10.2022, când o scroafă a fost găsită moartă. De la acest animal s-au recoltat probe de organe care au fost trimise în aceeași zi la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Apariția pestei porcine africană a avut loc în ferma italianului Fillipo Latini, în comuna Belcești, fiind și cea mai mare fermă din Iași. Porcii din a doua fermă din Coarnele Caprei provin din prima fermă, care era deja afectată și a fost populată la momentul respectiv. Nu exista niciun indiciu că ar fi existat boală atunci. Însă, mai apoi boala a început să apară.

Gazarea, soluția pentru sacrificarea porcilor

După depistarea scroafei cu PPA, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor IAȘI (DSVA) a luat de îndată măsuri pentru a preveni difuzarea virusului din ferme. S-au pus restricții asupra mișcărilor de porci din fermă, s-a suspendat activitatea abatorului din incinta fermei și s-a trecut la inventarierea efectivelor de porci. Totodată, specialiștii au demarat efectuarea anchetei epidemiologice pentru a identifica modul prin care virusul a pătruns în fermă.

Metodele de ucidere aprobate sunt cele din legislația pentru bunăstarea animalelor. Animalele depistate cu PPA au fost gazate cu dioxid de carbon. Odată ce porcul este depistat cu PPA se cântărește, se duce la groapă, se despică la burtă ca să nu fermenteze, se dă cu var și se închide cu folie.

Chiar dacă echipele DSVA au lucrat și pe timp de noapte, operațiunea a mers destul de lent, din cauza numărului mare de infecții. Procedurile de sacrificare a animalelor au fost la fel pentru ambele focare, animalele ucise fiind aruncate în gropi la marginea satelor, unde accesul localnicilor este interzis.

„Prima etapă s-a terminat sâmbătă seară, operațiunea de ucidere și îngropare. Urmează etapa a doua, de curățenie, mecanică și dezinsecție”, a declarat Novenschi Bogdan Constantin, director executiv adjunct DSVA IAȘI pentru Ziarul de Iași.

Locuitorii din Belcești și Coarnele Caprei revoltați pe medicii veterinari

După ce s-au declarat zonele de focar de pestă porcină africană, medicii veterinari au mers în satele din jur pentru a lua în evidență porcii din gospodării, fapt ce a stârnit revoltă în rândul  localnicilor. Aceștia au afirmat că nu primesc medicii sanitar-veterinari în curțile lor și că se dorește prăbușirea industriei cărnii din România, de aceea a ajuns pesta porcină africană în țară.

Totodată, cetățenii au fost înștiințați să nu își sacrifice animalele fără a anunța autoritățile. Oamenii nu au avut voie nici să vândă porcii în alte localități. În piața din comuna Belcești, care era deschisă în fiecare vineri a fost pus un mesaj cu „Închisă temporar”.

Din fericire, în afară de cei aproape 24.000 de porci din ferme, nu au mai fost depistate alte cazuri de PPA: „În urma inspecțiilor clinice care s-au realizat și a verificărilor de exploatație, nu am mai găsit niciun alt  focar în afară de acestea două sau alte situații de porci bolnavi”, a adăugat Novenschi Bogdan Constantin.

Comisie mixtă pentru a plăti despăgubiri

Pe parte de despăgubiri se face o comisie mixtă, care nu este însă în subordinea DSVA. „Comisia mixtă are câte un reprezentant de la DSVA, Direcția Agricolă, Primărie și Oficiul județean de ameliorare și reproducție în zootehnie. Această comisie este în subordinea prefecturii, urmând ca ei să întocmească dosarele, care au început să se adune.

Până în acest moment a fost evaluarea, număratul și cântăritul. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare și se va întocmi un document final. Acesta ajunge la noi după ce proprietarul depune toate documentele”, a mai declarat directorul executiv adjunct DSVA IAȘI. 

Comentarii